Sporda Şiddeti Teşvik Suçu Savunma Dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN:

İDARİ YAPTIRIM NO

TALEP KONUSU: 6222 sayılı Kanuna aykırı kabahatli eylem neticesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kesilen idari para cezasına itiraz ve düzeltilmesine karar verilmesi

AÇIKLAMALAR

1-Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığı’nca 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında sosyal medya uygulaması Twitter üzerinde tespit edilen @______ kullanıcı adlı hesaptan yapılan paylaşım neticesinde “Sporda radikal düşünceleri ve şiddeti teşvik”ten ötürü Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkımda 12.500 TL idari para cezasına hükmedilerek 09.01.2021 tarihinde tarafıma tebliğ edilmiştir.

2-Söz konusu paylaşım Twitter hesabımdan hiçbir suretle şiddet ve nefret körüklemek amacıyla yapılmayıp tamamen taraftar grupları arasındaki rekabet ve atışmaların bir ürünüdür. Ayrıca tweet ekinde yer alan görseldeki pankartla hiçbir alakam yoktur.

3-Ölçülülük ilkesine Anayasamızda 2001 değişikliği ile 13. Maddede yeniden yer verilmiştir.

“Bilindiği gibi, ‘ölçülülük’ ilkesi, ceza kanunu uygulamalarında cezaların tertibinde,  suçun ağırlığı ile verilen cezanın ağırlığı arasında makul bir orantısal ilişkin bulunmasını emreden ceza ve disiplin hukuklarına göreceli olarak yenilerde girmiş sayılabilecek bir ilkedir. Disiplin hukukunun ceza karakteri nazara alındıkta ‘ölçülülük ilkesinin’ uygulama yeri bulması doğal ve yerindedir.” (Ibid, s. 668.)

“Bir yaptırım, ihlalin ağırlık derecesi ile orantılı olmalıdır. Orantılılık ilkesi, cezaların şahsileştirilmesi ya da somutlaştırılması anlamına gelmektedir.”(TAN, s. 318.)

4-Diğer taraftan Kabahatler Kanunu m. 28/9 hükmü ile, “İdari para cezasının alt ve üst sınırının kanunda gösterildiği kabahatler dolayısıyla idari para cezasına karşı başvuruda bulunulması halinde, mahkeme idari para cezasının miktarında değişiklik yaparak da başvurunun kabulüne karar verebilir.” denilerek ölçülülük ilkesine vurgu yapılmıştır.

5-Yukarıda da izah edildiği üzere söz konusu paylaşımın Sayın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca suç olarak nitelenmeyip yalnızca kabahatli eylemden ötürü işlem yapılması dikkate alındığında; öğrenciliğimin sürmesi, pandemi sürecinde büyük ekonomik zorluk yaşamam ve maaş alamamamdan ötürü bahse konu 12.500 TL para cezasının ölçülülük ilkesine aykırı olarak orantısızlık içerdiğini, bu sebeple Sayın Hakimliğinizce Kabahatler Kanunu m. 28/9 uyarınca en alt miktardan yeniden düzeltilmesini saygılarımla talep ederim.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir