ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
SAYIN MAKAMINA
MÜŞTEKİ :
VEKİLİ :
ŞÜPHELİ :
(Instagram adlı uygulamadan edinilen bilgi kapsamında …… çalıştığı bilinmektedir.)
SUÇ : HAKARET
SUÇ TARİHİ :
TALEP : Yürütülecek soruşturma neticesinde şüpheli hakkında Hakaret (TCK m.125/1, TCK 125/4) suçundan kamu davası açılmasına karar verilmesi talebimizin arzıdır.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkil sosyal medya hesaplarında tüketicileri bilgilendirmek ve etiket okuma farkındalığı yaratabilmek adına ürün incelemeleri yapmaktadır. Önemle ilave etmemiz gerekir ki, yapılan paylaşımlar ürünün etiket açıklamaları çerçevesinde ve objektif ve nesnel bilgiler ihtiva etmektedir.
Bu minvalde müvekkil, …. kullanıcı adlı instagram hesabından …tarihinde “X” ürünü ile ilgili bir paylaşım yapmıştır. ( EK-1: Müvekkilin söz konusu ürünle ilgili yapmış olduğu paylaşım)
Yİne aynı tarihte instagram adlı sosyal medya uygulamasından şüpheli, kendisine ait bulunan ‘…..’ isimli sayfasından müvekkilin gönderisinin altına hakaret içerikli yorumlarda bulunmuştur. (EK-2: Şüphelinin hesabının ekran görüntüsü)
Açıkça görüldüğü üzere şüphelinin yapmış olduğu paylaşımlarda özellikle;
“… Bu tarz hesaplar özellikle piyasada tutunmakta zorluk çeken …..gibi firmaların köpekliğini yapıyorlar…. @… tarzında zengin patronların köpekliğini yapan hesaplara itibar etmeyiniz.”
” .. Sizin …in paralı iti bir hesap olduğunuzu herkes çok iyi biliyor artık. …. çiftçi kooperatifidir. Tasmanızı tutan ….selam söyleyin..”
“…. Tasmalı hesaplara inanmayın.” (EK-3: Şüphelinin müvekkile yönelik olarak yaptığı hakaret içerikli paylaşım)
Şeklindeki ifadeleri ile müvekkilin şeref ve saygınlığını zedelediği ve onurunu kırdığı açıktır.
Hakaret suçu TCK’nın 125. Maddesinde düzenlenmiş olup şu şekildedir: ” (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. (2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.”
Söz konusu düzenleme ile korunan hukuki değer bireyin toplum içindeki saygınlığı, yani sosyal bir kavram olan insan şerefidir. Diğer bir deyişle şahıs varlığı haklarının konusunu oluşturan kişinin şeref ve haysiyeti korunmaktadır. Uluslararası hukukun temel belgelerinden olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisi‟nin ön sözünde insan haklarına, insanlık şeref ve haysiyetine saygı teyit edilmekte olup bildirgenin 5. Maddesinde “hiç kimseye onur kırıcı davranışta bulunulamayacağı” belirtilmiştir.
Bilindiği üzere hakaret suçunda önemli olan kişiyi rencide eden, toplum içinde değersizleştiren fiillerin cezalandırılmasıdır. Bu bağlamda, bir kişiye “ZENGİN PATRONLARIN KÖPEKLİĞİNİ YAPMAK, PARALI İT, TASMANI TUTAN” gibi AŞAĞILAYICI anlamda kullanılan sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur.
Şüpheli şahıs tamamen hakaretlerle ve asılsız ithamlarla müvekkili karalamaya çalışmakta, insanlar nezdinde müvekkili küçük düşürmekte ve rencide etmektedir.
YARGITAY 4. CEZA DAİRESİ 2013/38057 E. 2014/32649 K. 12.11.2014 T.
“…Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir…Sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir…”
Gerek TCK Madde 125 gerekse Yüksek Mahkeme kararlarından anlaşılacağı üzere hakaret suçunun koruduğu hukuki değer olan kişinin şeref, haysiyet ve saygınlığı olup söz konusu değerlerin zedelenmiş olup olmadığı her somut olaya göre ayrıca değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Müvekkile ileti yoluyla isnat edilmiş olan söylemler açısından değerlendirme yapıldığında görülecektir ki “…. gibi firmaların KÖPEKLİĞİNİ yapıyor, zengin patronların köpekliğini yapan, TASMALI HESAPLARA inanmayın, SİZİN …..’İN PARALI İTİ BİR HESAP OLDUĞUNUZU herkes çok iyi biliyor, tasmanızı tutan …..’e selam söyleyin” şeklindeki ifadelerin müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu ve bu ifadelerin hakaret suçunu meydana getirdiği açık ve nettir. Bunun yanı sıra söz konusu ifadeler objektif olarak tahkir edici nitelik taşımaktadır.
Ayrıca vurgulamak gerekir ki şüpheli, hakaret içerikli paylaşımını herkese açık bir biçimde alenen işlemiştir.
Madde gerekçesinde, aleniyet için temel ölçüt, fiilin gerçekleştiği koşullar itibarıyla belirli olmayan ve birden fazla kişi tarafından algılanabilir olması olarak öngörülmüştür. Bu bağlamda hakareti kalabalık sayıda kimselerin öğrenmesi halinde aleniyetin gerçekleştiği kabul edilecektir.
Özellikle sosyal medya aracılığıyla işlenen hakaret suçlarında, aleniyet unsuru değerlendirildiğinde sosyal paylaşım sitelerinde bir gönderiye yapılan hakaret içerikli yorumlar, herkese açık profilde yapılan hakaret içerikli paylaşımlar vb. fiiller söz konusu olduğunda aleniyet unsurunun varlığı kabul edilecek ve cezada TCK 125/4. Maddesi uyarınca altıda bir oranında artırıma gidilecektir. Yargıtay kararlarında, özellikle sosyal medya hesaplarında herkese açık şekilde yapılan hakaret içerikli paylaşımlar için aleniyet unsurunun varlığı kabul edilerek cezada TCK 125 /4 uyarınca artırıma gidilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Bu bağlamda, Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2017/4286 E. 2018/1180 K. Sayılı kararında “Hakaret suçu oluştuğu kabul edilen eylemin , birden fazla kişi tarafından algılanma imkanı bulunan facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde işlenmesi halinde tayin olunan cezada 125/4. Madde uyarınca artırıma gidilmesi gerektiği gözetilmeden..” ibarelerine yer vermiştir.
Dolayısıyla somut olayda hakaret suçu herkese açık paylaşım yapılarak gerçekleşmiş olduğundan aleniyet unsurunun varlığı kabul edilerek cezada artırıma gidilmesi gerekmektedir.
Tüm bu açıklamalar ışığında Instagram adlı uygulamada adı ve soyadı …..olan eşkali söz konusu sitedeki profil fotoğrafı ile belirli olan ve beyanına göre …… çalışan şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın başlatılarak hakkında ceza davası açılmasını, adreste bulunmaması halinde kolluk kuvvetleri kanalıyla şüphelinin tam adresinin tespit edilmesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur. ( Dilekçe tarihi ….. itibarıyla şüpheli şikayete konu olayın gerçekleştiği instagram hesabını silmiş bulunmaktadır.)
HUKUKİ DELİLLER: Müvekkilin söz konusu ürünle ilgili yapmış olduğu paylaşım, şüphelinin instagram hesabının ekran görüntüsü, hakaret içerikli paylaşımın ekran görüntüsü, tanık, bilirkişi incelemesi, her türlü yasal delil
NETİCE VE TALEP: Yukarıda arz ve izah edilen ve resen tespit edilecek sebeplerle;
Şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın başlatılarak TCK MADDE 125/1 – TCK MADDE 125/4 gereğince hakaret suçundan dava açılmasını bilvekale arz ve talep ederim.
Müşteki Vekili