Ruhsatsız Silah Bulundurma Savunma Dilekçesi

Ruhsatsız silah bulundurma nedeniyle ceza davasında savunma nasıl yapılır? Bu yazımızda ruhsatsız silah bulundurma nedeniyle açılan bir davada savunmanın nasıl yapılacağını ele aldık.

ADANA 3. ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DOSYA NO:

SANIK:

MÜDAFİİ:

SUÇ:  Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma

SUÇ TARİHİ:

KONU: Savunmalarımızı içerir dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Müvekkilim … tarihinde aracı ile seyir halindeyken jandarma trafik ekipleri tarafından durdurulmuş ve aracında arama yapılmıştır. Müvekkilimin aracının torpido gözünde bulunan silahına ekiplerce el konulmuştur. İddianamede müvekkilime ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçu isnat edilmektedir.

Öncelikle müvekkilim kolluktaki ifadesinde de belirttiği gibi … tarihinde ikametinden ayrılacağı için olası hırsızlık olaylarına karşı kendi adına bulundurma ruhsatı bulunan silahı kullanılamayacak halde şarjörü boş bir şekilde torpido gözüne koymuş fakat daha sonra silahı araca koyduğunu unutmuştur. Müvekkilimin bu silahı yanında taşıma kastı kesinlikle bulunmamaktadır. İfadesinde de kendisi silahı torpido gözünde unuttuğunu beyan etmiştir.

2- Ruhsatsız silah bulundurma suçunun maddi unsurlarını göz önüne alırsak bu suça binaen mahkumiyet hükmü kurulabilmesi için silahın kullanıma ve atışa elverişli olması gerekir. Ele geçirilen silahın atışa elverişli olup olmadığının tespiti ise, Adli Tıp, Polis ve Jandarmadan aldırılacak Kriminal raporlarla belirlenir. Fakat dosyamızda bununla ilgili herhangi bir rapor bulunmamaktadır. Zaten müvekkilim de açık bir şekilde ifadesinde belirttiği gibi silah torpido gözünde şarjörü boş şekilde bulunmaktadır.

3- Ruhsatsız silah bulundurma suçunu manevi unsurları açısından değerlendirirsek failde bulundurma, taşıma, ve satın alma kastı aranır. Biçimselliğin yanında taşıma ve bulundurma eylemlerinin makul bir süre temadi etmesi de gerekir. Kısa bir süre için silahın taşınması ve bulundurulması ile suç kastı gerçekleşmez. Bizim olayımızda tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde müvekkilimin hiçbir kastının bulunmadığı açıktır.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimizin unsurları oluşmayan bu suçtan dolayı BERAATİNE, aksi kanaat hasıl olursa lehe olan hükümlerin uygulanmasını sayın mahkemenizden arz ve talep ederiz.

SANIK MÜDAFİİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir