Nitelikli Hırsızlık İstinaf-Savunma Dilekçesi

Nitelikli Hırsızlık İstinaf-Savunma Dilekçesi

İLGİLİ BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİNE

SUNULMAK ÜZERE

ASLİYE CEZA MAHKEMESİNE

ESAS  NO                             : 

SANIK                                  : 

MÜDAFİ                               : 

DİLEKÇE KONUSU          : Gerekçeli İstinaf Dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR                :

Sayın Mahkemenin 2016/..4 Esas 2016/5… Karar sayılı 26.12.2016 tarihli kararının usul ve yasaya aykırı olması sebebiyle istinaf etmekteyiz. Şöyle ki;

1-Sayın Mahkemece suçun vasıf ve mahiyeti yanlış belirlenmiş olup müvekkil sanık hakkında fazla ceza tayin edilmiştir. Şöyle ki; Sayın Mahkemece müvekkil sanık hakkında TCK md 142/2.h gereğince nitelikli hırsızlık suçundan suçun vasıf ve mahiyeti tayin edilmiş olup, basit hırsızlık suçundan suçun vasfının tayin edilmesi gerekirken suç vasfında hataya düşülerek nitelikli halinden hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır. Olayın meydana geldiği ve hırsızlığa konu olan çantanın hırsızlandığı yer kafeterya olup herkesin girip çıkabileceği bir yerdir. Dolayısıyla kanuni tanıma aykırı olarak suça konu olan çantanın kilitlenmiş ya da muhafaza altına alınmış bir yerde olduğundan bahsedilemez. TCK ‘nin 142/2.h maddesinde açıkça yazdığı üzere “herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında” demek suretiyle suçun maddi unsurunun kilitlenmiş ya da muhafaza altına alınmış eşya olduğu açıkça yazılmıştır. Ancak meydana gelen olayda mağdurun beyanından da açıkça anlaşılacağı üzere çantanın askıda asılı olduğu, dolayısıyla kilitlenmemiş ya da muhafaza altına alınmamış bir yerde bulunmadığı açıkça görülmektedir. Dolayısıyla müvekkil sanık hakkında TCK ‘nın 141. Maddesi kapsamında “basit hırsızlık” suçundan hüküm kurulması gerekirken nitelikli halinden hüküm kurularak fazla ceza tayini usul ve yasaya açıkça aykırı olmuştur.

2-Ayrıca Sayın Mahkemece suçun vasıf ve mahiyeti belirlendikten sonra artırıcı neden olarak TCK md 143/1 fıkrasından da yarı oranında suçun gece vakti işlenmesi sebebiyle artırıma gidilmesi de usul ve yasaya aykırılık teşkil etmiştir. Olayın meydana geldiği tarih 21.03.2016 tarihi saat 20.00 suları olup, mart ayı içerisinde bölgesel hava koşulları göz önüne alındığında saat 20.00 sularında gece vaktinden söz etmek ise maddi gerçekliğe açıkça aykırıdır. Mart aylarında saat 20.00 sularında hava aydınlık ve kararmamış olup henüz gündüzdür, dolayısıyla henüz gece vakti söz konusu olmaması sebebiyle de artırımın yapılarak gece vakti işlenmesi sebebiyle TCK’nın 143/1 maddesi gereğince müvekkil sanık hakkında yapılan artırım ise fazla ceza tayinine sebep olmakla birlikte, verilen hüküm de usul ve yasaya açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

3-Tüm bunlarla birlikte Sayın Mahkeme tarafından müvekkilin samimi anlatımları ve olayı ikrar etmesi yanında pişmanlığını açıkça belirtmesi ve mağdurun zararının tamamen giderilmiş oluşu ise müvekkil sanık lehine yorumlanmamıştır. Sayın Mahkemece müvekkil lehine “hırsızlığa konu olan malın değerinin azlığı” ile ilgili olarak TCK ‘nın 145. Maddesinde yazılı takdiri indirimler uygulanmamış, müvekkil sanık hakkında fazla ceza tayini ile birlikte bu husus da usul ve yasaya açıkça aykırılık teşkil etmiştir.    

SONUÇ                                 :

Yukarıda arz ve izah ettiğimiz nedenler ve re’sen tespit edilecek hususlarla;

Müvekkil sanık hakkında verilen hükmün BOZULMASINA karar verilmesini,

Saygıyla bilvekale arz ve talep ederim. tarih

Av.

Sanık Müdafi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir