Mala Zarar Verme Savunma Dilekçesi

ASLİYE CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

Dosya No:
SANIK:
MÜDAFİ:
KATILAN:
SUÇ:Mala zarar verme
KONU:Savunma dilekçemizin sunulmasıdır.

AÇIKLAMALAR

Müvekkilim aleyhine mala zarar verme iddiasıyla sayın mahkemenizde devam eden yargılamaya ilişkin beyanlarımızı sunmaktayız.

… ada … parseldeki tapunun sahibi … LTD. ŞTİ’nin sahibidir. Davada katılan olarak bulunan abisi yapılan plan iptali sonrası ada parsel ile olan zorunlu tevhidi Belediyesi tarafından iptal edilmiş ve müvekkile ait olan parselde bulunan geçiş hakkı sona ermiştir.

1) Şikayette bulunanların suç konusu yerde yasal hakları bulunmadığından müvekkil aleyhine mala zarar verme iddiasıyla şikayette bulunamazlar.

Mala zarar verme suçunun gerçekleşebilmesi için mülkiyetin fail dışında birine ait olması gerekmektedir. Söz konusu merdivenler müvekkilime ait olup TMK madde 683 gereği “Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.” denildiği için kendi mülkiyetinde olan taşınır yahut taşınmaz mallara karşı mala zarar verme suçunu işleyemez.

Söz konusu suç isnadına konu olan merdivenler müvekkile ait parsel üzerinde olup mülkiyeti de müvekkile aittir.

ZARAR GÖREN MAL FAİLE DEĞİL BİR BAŞKASINA AİT OLMALIDIR AKSİ HALDE MALA ZARAR VERME SUÇUNUN UNSURLARI OLUŞMAYACAKTIR.

Dava konumuz olan olay ile ilgilinin bir başka şikayeti üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı’nın … soruşturma numaralı … karar sayılı kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı sayın mahkemenize ekte sunacağız. Anılı bu kararda; “tüm soruşturma evrakından, her ne kadar müştekinin evinin zarar gördüğü tespit edilmiş ise de mala zarar verme suçunun kasıtlı suçlardan olduğu, şüphelinin kendi arsasındaki yıkım faaliyeti sebebiyle müştekinin malının zarar görmesinin şüpheli açısından hukuki açıdan sorumluluk doğurması mümkün ise de olayda kastın varlığına dair bir iddia ve tehdit iddiası bakımından ise, şüphelinin suçlamayı kabul etmemesi, taraflar arasında husumet bulunuyor olması karşısında atılı suçun işlendiğine dair müştekinin soyut iddiası dışında tanık, ses kaydı, kamera kaydı vb. kamu davası açmayı gerektirir yeterli şüphe oluşturan delil bulunmadığı anlaşılmakla, şüpheli hakkında atılı suçlardan açıklanan gerekçelerle CMK’nın 172. Maddesi gereğince kamu adına KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA…” karar verilmiştir.

Müvekkilim, bu husus için defalarca şikayet edilmiş ve takipsizlik kararı verilmiştir. İddia olunduğu gibi mala zarar verme suçunun şartları sağlanmamıştır. Sahipli mal, suçun hukuki konusunu (korunan hukuksal değeri) değil suçun maddi konusunu oluşturur. Suçla korunan hukuksal değer veya diğer ifadesi ile suçun hukuki konusu, suçun mağduru ile suçun objesi arasındaki soyut yarar ilişkisini ifade eder. Bu yarar ilişkisinin konusu olan somut şey ise suçun maddi konusudur. Mala zarar verme suçunda da kanun koyucu, suçun mağduru olan malik ile suçun üzerinde gerçekleştiği obje olan mal arasındaki yarar ilişkisini yani mülkiyeti korumaya çalışmaktadır. İşbu sebeple mülkiyeti kendine ait olan müvekkilin kendi malı üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilecek ve bu fiillerin bir başkasına karşı mala zarar verme suçunun unsurlarını oluşturmayacaktır.

MALA ZARAR VERME SUÇU BAŞKASINA AİT TAŞINIR YA DA TAŞINMAZ MALLAR HAKKINDA İŞLENEBİLİR. KİŞİNİN KENDİ MALINA ZARAR VERMESİ BU SUÇU OLUŞTURMAZ.

SAYIN MAHKEMENİZE SUNACAĞIMIZ VİDEO KAYDINDA, MÜVEKKİLİN İNŞAATIN BAŞLAYACAĞI SON ANA KADAR ZARAR VERİLDİĞİ İDDİASI OLAN MERDİVENLERİ YIKMADIĞI GÖRÜLECEKTİR.

Müvekkilim eski yapıyı yıkıp inşaat zemini düzelttiği süreçte dahi merdivenleri kendisine ait olmasına rağmen yıkmayarak korumuştur. Fakat yapım aşamasına geldiği anda merdivenleri yıkmıştır. Söz konusu süreçte müvekkilim iyi niyetle hareket etmiş olup sorumlu olmamasına rağmen katılanlara merdiven yapmayı dahi teklif etmiştir.

Mala zarar verme suçunun unsurlarından olan “kast” mevcut olayda söz konusu değildir. Buca Belediyesi’nden alınan yıkım iznine istinaden yapılan işlemler hukuka uygunluk sağlamaktadır.

Tekrarlamakta fayda gördüğümüz bir diğer ve en önemli unsur mala zarar verme suçuna konu olan malın bir başkasına ait olmasıdır. Mülkiyeti müvekkilime ait olan merdivenlerin yıkılması bir başkası tarafından mala zarar verme suçu kapsamında şikayete konu edilemez.

Sonuç ve İstem: Yukarıda arz ve izah olunan nedenler ile; MÜVEKKİLİN BERAATİNE, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini saygı ile talep ederiz.

SANIK MÜDAFİİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir