Karşılıksız Yararlanma Suçu Şikayet Dilekçesi 1
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ: ASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
VEKİLİ: Av. Saim İNCEKAŞ
ŞÜPHELİ:
SUÇ: KARŞILIKSIZ YARARLANMA
KONU: Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun ve doğalgaz sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek, şekilde tüketilmesi karşılıksız yararlanma suçuna vücut vermektedir.
AÇIKLAMALAR ;
Müvekkil Kurum ASKİ görevlileri tarafından tutulan 08.12 tarihli 0 Numaralı,Kaçak Su Kullanma Tutanaklarında da görüleceği üzere adresinde ikamet ettiği tarihte şüpheli ….. “sayaç yerine boru takarak” kaçak su kullandığı tespit edilmiştir.
Müvekkil Kurum ASKİ görevlileri olan ,,,,,,ve ,,,,,,tarafından ASKİ Genel Müdürlüğü Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nin 28. Maddesinin 6. Fıkrasının c bendine göre işlem yapılmıştır. Abonelik esasına göre yararlanılabilen suyun, şüpheli tarafından müvekkil kurum ASKİ’nin rızası olmaksızın ve tüketim miktarın belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketildiğinden bu durum TCK m. 163/3’te düzenlenen haksız yararlanma suçunu oluşturmaktadır.
SONUÇ VE İSTEM:Yukarıda açıklanan nedenlerle; şüpheli hakkında gerekli incelemelerin yapılmasını ve kamu davasının açılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.
1-Vekaletname Sureti
2-ASKİ Kaçak Su Kullanım Tutanağı ve Kaçak Su Fişi
3-Tutanağa İlişkin Fotoğraflar
Müşteki Vekili
Av. Saim İNCEKAŞ – Adana Merkezli Avukatlık ve Hukuk Ofisi
Karşılıksız Yararlanma Suçu Şikayet Dilekçesi 2
ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
ŞİKAYETÇİ :
VEKİLİ :
ŞİKAYET EDİLEN:
KONU : KARŞILIKSIZ YARARLANMA SUÇU TCK md 163 ve SUÇU BİLDİRMEME SUÇU md 279/1
AÇIKLAMALAR
Şikayetçi olduğumuz şahıs ile alakalı Adana 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde 12 Esas sayılı dosya kapsamında kaçak elektrik tüketimi gerçekleştirdiğini kabul ve beyan ettiği açıktır. Söz konusu davada 15 tarihindeki duruşmada tanık olarak beyan vermiştir. Bu beyanlarından ve dosya kapsamında ki evraklardan da anlaşılacağı üzere 1990 yılında muris tarafından babası söz konusu evin resmi olarak devri gerçekleştirilmiştir. Muris 1995 yılında vefat etmiştir ve söz konusu evin satışı gerçekleştirilirken abonelik devri yapılmamıştır. Söz konusu taşınmazda aktif yani fiili kullanıcı olarak Hasan ikamet etmiştir ve halen etmektedir. Faturalandırma yapılmaması için kesilen ve mühürlenerek inaktif edilen sayaç Hasan tarafından fiziki imkanlar kullanarak aktif edilmiştir.
Bu kaçak kullanımdan dolayı murisim varislerine faturalandırma çıkmış ve bu kaçak bedellerle beraber kendilerine başvuruda bulunulmuştur. Adana Elektrik Dağıtım A.Ş dava dosyasından da anlaşılacağı üzere kaçak olarak yıllardan beri kullanılan elektrik kullanımını tespit etmesine rağmen Savcılığa herhangi bir bildirimde bulunmamıştır. Söz konusu abonelikten fiili kullanıcı olarak Hasan karşılıksız olarak yararlanma suçunu işlemiştir.
Yukarıda bahsettiğimiz davanın içeriğindeki bilgi ve belgelerden de anlaşılacağı üzere kurum kaçak elektriğin kullanıldığını görmüş tutanak altına almış ancak savcılığa suç duyurusunda bulunmamıştır. 30.05.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Tüketimi alt başlıklı Kaçak elektrik enerjisi tüketimi halleri madde 43/4’de Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, kaçak tespit süreci sonucunda kaçak elektrik enerjisi tüketimi tespit edilen gerçek veya tüzel kişiler ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur.
Bu maddeden de anlaşılacağı üzere kurum açıkça kaçak tespit sürecinde kaçağı gerçekleştiren şahıs ile alakalı herhangi bir suç duyurusunda bulunmamıştır.
Sorumlu Elektrik Dağıtım A.Ş ve karşılıksız yararlanma suçunu işleyen Hasan hakkında gerekli adli işlemin yapılmasını talep ediyorum.
Gereğinin yapılmasını sayın savcılığa saygılarımla vekaleten arzederim.