Güveni Kötüye Kullanma Suçu Şikayet Dilekçesi

Güveni Kötüye Kullanma Suçu Şikayet Dilekçesi -1-

X CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Müşteki

Vekili   

Şüpheliler

Suç: TCK md 141 Hırsızlık, TCK md 155 Güveni Kötüye Kullanma

Açıklamalar:

  1. Müvekkil firma X’ ye ait etiketli ürünlerin farklı hesaplar ile AppStore ve GooglePlayStore’de de uygulamaları olan X internet siteleri üzerinden satışının yapıldığı müvekkilce tespit edilmiştir. Bu sitelerde satışı yapılan ürünlerin satın alma fiyatının çok altında satılıyor olması, firma bilgisinin olmaması ve farklı hesaplar üzerinden satılıyor olması müvekkil firmada ürünlerin hırsızlık sonucu elde edildiği şüphesini uyandırmıştır.

  2. Bunun üzerine müvekkil firma X uygulaması üzerinden hesapların birinden sipariş vermiş olup bu siparişler PTT kargo aracılığı ile X çıkışlı olarak X tarihinde müvekkil firmaya X tarafından kargolanmıştır. Şüphelinin ürünleri gönderdiği adres X olup şüphelinin söz konusu uygulamalar ve hesaplarla ilintili olduğu ekte sunduğumuz fotoğraf ve videolar ile de her türlü izahtan varestedir. Ekte video olarak sunduğumuz üzere sipariş edilen  kargonun içinden çıkan ürünün mağaza peşin satış fiyatı X Tl iken uygulamadan X tl’ye alınmıştır. Bahsi geçen ürünlerin  perakende satış, toptan satış ve indirim oranlarından da anlaşılacağı üzere şüpheli/şüphelilerin ürünleri hırsızlık sonucu ele geçirip maliyet bedellerinin altında satarak haksız kazanç sağladıkları şüphesini desteklemektedir.

  3. Faili meçhul şüpheli/şüheliler eğer müvekkil firmanın çalışanı ise TCK md 155 hükmü uyarınca güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli hali olan 2.fıkra kapsamında ayrıca cezalandırılmalıdır.  Şüpheli X müvekkil firmanın ürünlerini ne zaman ve ne şekilde ele geçirdiği tarafamızca bilinmemekle birlikte bu iş için müvekkil firma ile bağlantısı olan  firmanın ürünleri üzerinde kolaylıkla hakimiyet kurabilecek  faili meçhul kişi veya kişilerden yardım aldığı veyahut iş birliği içerisinde olduğundan makul şüphe duymaktayız. Hal böyle iken şüpheli/şüphelilerin ve olayın Sayın Savcılığınız tarafından detaylı bir şekilde araştırılıp aydınlatılmasını arz etmek tarafımızca hasıl olmuştur.

Deliller: Ekte sunulan her türlü resim ve video.

Hukuki Deliller: TCK md 141 ve ilgili mevzuat

SONUÇ ve TALEP: Yukarıda kısaca izah edilen nedenlerle şikayetimizin kabulü ile şüpheli/şüphelilerin cezalandırılması amacıyla kamu davasının açılmasını ve delillerimizin değerlendirilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. (Tarih)

                                                                                                                                              Müşteki Vekili

Ekler :

1)Görsel Kayıtlar

2) Görüntülü ve Sesli Kayıtlar

Güveni Kötüye Kullanma Suçu Şikayet Dilekçesi -2-

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

ŞİKAYETÇİ:

VEKİLİ:

ŞÜPHELİ:

SUÇ: Dolandırıcılık-Nitelikli Dolandırıcılık/Güveni Kötüye Kullanma

SUÇ TARİHİ:

AÇIKLAMALAR:

1-) Şüpheli Mehmet müvekkil Ahmet’ten borç olarak para istemiş fakat bu parayı müvekkilin tanımadığı kişinin hesap bilgilerine atmasını istemiş, iyiniyetli müvekkil de arkadaşına güvenmiş ve Deniz Bank Seyhan ATM’si kartsız işlemler kısmından 05.05.2018 tarihinde 300 TL, 06.06.2018 tarihinde 3000 TL olmak üzere toplamda 3300 TL Mehmet’in isteği üzerine para göndermiştir. Yapılan para yatırma işlemine ait belge mevcut olup EK’te sunulmuştur. Tüm bu konuşulanlar ve müvekkilin tanımadığı kişinin hesap bilgileri Recep adına kayıtlı X numaralı Avea (Türk Telekom) operatöründen şüpheli Mehmet ile gerçekleşmiştir. Tüm bu konuşulanlar ve müvekkilin tanımadığı şahsın kimlik bilgileri HTS kayıtları ve mesaj dökümü istendiğinde ortaya çıkacaktır.

2-) Şüpheli X borçlu olduğu bu alacağın temini maksadıyla icra yoluna başvurulmuş,  Adana 2. İcra Dairesinin X Esas sayılı yapılan icra takibine haksız yere şüpheli Mehmet itiraz etmiş ve kötü niyetli  bu itiraz üzerine takip durmuştur. Şüpheli Mehmet olayda gerçekleşen parayı inkar etmekte olup bilgilerini gönderdiği şahsı tanımadığını yakın bir zamanda da ileri sürmüş, müvekkilin mağduriyetine yol açan eylemi gerçekleştirmiş ve sonuçta da müvekkilin güvenini kötüye kullanmıştır. Oysa ki müvekkilin tanımadığı kişi hakkındaki hesap bilgilerini ve diğer bilgileri veren Mehmet’tir.

3-) Müvekkil tarafından Mehmet’in kötüniyetli isteği üzerine müvekkilin tanımadığı şahsa ait  banka hesabına toplamda 3300 TL para gönderme işlemini gerçekleştirdiğine dair detaylı bilgilerin Deniz Bank Seyhan şubesinden talep edilmesi,

05.05.2018 tarihinden geriye dönük son dört hafta içinde şüpheli Mehmet ile müvekkil Ahmet adına kayıtlı X numaralı Avea (Türk Telekom) operatöründen ilgili HTS kayıtlarının ve mesaj dökümlerinin istenmesi sonucu gerçekler ortaya çıkacaktır.

3-) Müvekkilimin mağduriyetine neden olan şüpheli Mehmet’in ilgili T.C.K. ya göre cezalandırılması için makamınıza başvurma zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: 5237 S. K. M.155,m.157 ve m.158

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız nedenlerle şüpheli hakkında kamu davasının açılmasına ve cezalandırılmasının sağlanmasına karar verilmesini saygıyla bilvekale talep ederim. 20.01.2021

EKLER:

1-) Bir adet onaylı vekaletname örneği

2-) ATM’de para gönderildiğine dair belge

Şikayetçi Vekili

Güveni Kötüye Kullanma Savcılığa Şikayet Dilekçesi 3

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

Müşteki:

Şüpheli:

Suç: TCK. 155. Maddesinde düzenlenen Güveni Kötüye Kullanma Suçu, TCK157. Maddesinde düzenlenen Dolandırıcılık Suçu, Göçmen Kaçakçılığı

SUÇ YERİ:

SUÇ Tarihi:

AÇIKLAMALAR

A Tarihinde A isimli Tekneyi 325.000 TL (75.000 Peşin 250.000 senet) bedelle satın aldım. Kendime ait icra haciz borçları olmasından dolayı güvendiğim bir arkadaşım olan A isimli vatandaş üzerine tescil yapıldı. (EK-1). A asgari ücretle çalışan birisidir.

Teknenin benden önceki maliki olan A tekneyi ihaleden aldığı için birçok tamirat ve tadilat masrafı bulunmaktaydı. Tüm bu tamirat ve tadilat işini üstlenerek uygun bir rakama tekneyi satın aldım. Tamirat ve tadilatını yaptırarak tekneyi satacak ve borcum olan 250.000 TL’lik senedi ödeyecektim. A liman başkanlığına bağlı bulunan 23,25 metre boyundaki 5,85 m enindeki bu büyük tekneyi A‘da tamir ettirecek bir yer bulamadığımız için Tekneyi A’ya tamirata gönderdik.

Tekneyi satın aldığımız tarihte, tekne üzerindeki tüm işlemleri yapmak üzere A, B’yi vekil olarak tayin etti (EK-2). A tekne üzerinde sadece tescil sahibi olarak görünmekten başka bir vasfı yoktur. Tekne ile tüm evraklar bizde bulunmaktaydı. B aynı zamanda tekneyi satın aldığım C’nin de işlemlerini takip etmektedir.

B’yi vekil tayin ederek aynı zamanda C’ye olan 250.000 TL senet borcumuzu da garanti altına almış oluyorduk.

C bey bu hafta içinde tekneye gittiğinde teknenin satıldığını ve Teknenin göçmen kaçakçılığı için kullanılmak üzere hazırlandığını görmüştür.(EK-3 CD). Teknede göçmen kaçakçılığı suçunda sık sık kullanılan bir modele göre dizayn edildiği tarafımızca video altına alınmıştır. Tekne şuan A Tersanesinde bulunmaktadır.

Tekneye ait tüm evraklar bizde olmasına rağmen Şüpheli A tarafından diğer Şüpheli D’ye eksik evrakla teknenin satışı gerçekleştirilmiştir. A Liman başkanlığından eksik evrakla satışın nasıl gerçekleştirildiğini sormamız üzerine evraklar incelenmiş usulsüzlük olduğu görülmüştür. Teknenin tersaneden çıkartılmadan önce bir an önce tedbir olarak yediemine bırakılmasını talep etmemiz gerekmiştir.

Yukarıda ayrıntılı olarak izah ettiğimiz nedenlerden dolayı şüphelinin dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve göçmen kaçakçılığı suçlarından cezalandırılması için sayın savcılık makamına başvurma zorunluluğumuz doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: TCK. 155, 157 ve md.ve ilgili mevzuat

HUKUKİ DELİLLER:

1. Şahit C

2. Tekne satışı 250.000 TL bedelli senet

3. Gemi Bağlama belgesi Kütüğü

4. Tekne ile ilgili diğer evraklar

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda izahatını yapmış olduğumuz nedenlerle şüpheli hakkında kamu davası açılmasına ve cezalandırılmasının sağlanmasına karar verilmesini ayrıca teknenin usulsüz satışı ve göçmen kaçakçılığında kullanılma ihtimaline binaen yediemine teslimini saygılarımızla talep ederiz. 02.02.2021

Şikayetçi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir