Gözlem Altına Alınma Kararına İtiraz Dilekçesi

Gözlem Altına Alınma Kararına İtiraz Dilekçesi

Gözlem Altına Alınma Kararına İtiraz -1-

X Gönderilmek Üzere

X 1-)Müvekkilimiz hakkında …C.Başsavcılığının …. 2-) …. 3-) Yukarıda belirtilen nedenlerle, müvekkilimiz hakkında verilen HUKUKİ NEDENLER      :  5271 sayılı Kanun m. 74 ,267,268

SONUÇ VE İSTEM      : Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı ,                                                                                                                                                                                                              Adana Avukatı – Avukat Saim İNCEKAŞ

Gözlem Altına Alınma Kararına İtiraz -2-

X SULH CEZA HAKİMLİĞİ’ NE

(Gönderilmek Üzere)

X SULH CEZA HAKİMLİĞİ’ NE

 

DEĞİŞİK İŞ NO                  :

ŞÜPHELİ                              :

Adres:

MÜDAFİİ                             : 

Adres:

KARARININ

VERİLDİĞİ TARİH            :

KONU                                   : X Sulh Ceza Hakimliği’nin 2019/ D. İş sayılı dosyasında  tarihli duruşmasında müdafisi olduğum şüpheli  hakkında verilen Gözlem Altına Alınma Kararına ilişkin itirazlarımızın sunulması ve GÖZLEM ALTINA ALINMASI KARARININ KALDIRILMASI,talebinden ibarettir.

 

AÇIKLAMALAR                 :

Müdafisi olduğum şüpheli     hakkında TCK 32. Maddesi uyarınca akıl hastası olup olmadığı, akıl hastası ise ne zamandan beri hasta olduğu bu akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamadığı veya bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azalmış olup olmadığının tespiti açısından, Dörtyol Sulh Ceza Hakimliği tarafından; şüphelinin üzerine atılı fiilleri işlediği yolunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, talebin usule, yasaya ve dosya muhtevasına uygun olduğunun anlaşılması kanaatiyle 5271 Sayılı CMK 74. Maddesine göre resmi bir sağlık kurumunda 3 hafta süre ile Gözlem Altına Alınmasına karar verilmiştir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; CMK 74/4’e göre; ‘Gözlem altına alınma kararına karşı itiraz yoluna gidilebilir; itiraz, kararın yerine getirilmesini durdurur.’  hükmü uyarınca gözlem altına alma kararına karşı başvurulacak itiraz kanun yolu burada önem arz etmektedir. Gözlem altına alınma kararına itiraz durumunda kanun koyucu itiraz talebinin, söz konusu kararın infazı üzerindeki etkisine ilişkin olarak yapmış olduğu genel düzenlemeden vazgeçerek, gözlem altına alma kararına karşı başvurulacak itirazda kararın yerine getirilmesini durdurma yetkisini tartışmasız olarak tanımaktadır. Öncelikle bu durumun dikkate alınmasını talep ederiz.

CMK m. 74 gereği gözlem altına alma kararı uzman hekimin önerisi üzerine verilebilir. Ayrıca kişinin akıl hastası olup olmadığının sağlık kuruluşlarınca saptanması işlemi sırasında gözlem altına alınması da zorunlu değildir. CMK’nın 74. maddesinde düzenlenen ve özgürlüğü kısıtlayan bir işlem olan gözlem altına alma, ancak bilirkişinin uygun görüşü doğrultusunda ve gerektiğinde başvurulabilecek bir kontrol yöntemidir. (Yargıtay 9. Ceza Dairesi 2008/6230 E., 2009/1 K) Dava konusu olayda ise kararı veren Dörtyol Sulh Ceza Hakimliği bilirkişi görüşü almadan gözlem altına alma kararını vermiştir. Dolayısıyla verilen karar yasaya aykırılık teşkil etmektedir.

 

Hukuk devletinin bir sonucu olan orantılılık ilkesi uyarınca kusur ehliyetinin belirlenmesi açısından gözlem altına alma kurumuna eğer zaruri ise başvurmak gerekmektedir. Zira başkaca yöntemlerle kişinin akıl sağlığı ortaya çıkarılabiliyorsa bu tedbire başvurmak orantılılık ilkesine aykırılık olarak kabul edilmelidir. Eğer daha önce kişinin akıl sağlığı için bir araştırma yapılmış ise ve hali hazırdaki dava bakımından bu sonuç kullanılabilir mahiyette ise yine söz konusu tedbire başvurmak orantılılık prensibine aykırı olacaktır. (2015/3 Ankara Barosu Dergisi- Yrd. Doç. Dr. Elvan KEÇELİOĞLU) Dosya kapsamında şüphelinin psikolojik durumuna dair daha önce alınan tıbbi raporlar da mevcuttur. Dolayısı ile bu durum da dikkate alınmalıdır. Ayrıca Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere ‘Kisinin akıl hastası olup olmadığının sağlık kuruluşlarınca saptanması işlemi sırasında gözlem altına alınması da zorunlu değildir.’(T.C.YARGITAY 9. Ceza Dairesi E:2008/6230 K:2009/1 Karar Tarihi: 30.12.2008)

Yukarıda belirtilen nedenlerle, müdafisi olduğum şüpheli X hakkında verilen gözlem altına alınma kararına karşı sayın hakimliğinize başvurma zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER          :TCK, CMK ve sair mevzuat

SONUÇ VE İSTEM             : Yukarıda açıklanan nedenler ve re’sen göz önüne alınacak nedenlerle; gözlem altına alınma kararına karşı yaptığımız itirazlarımızın kabulü ile, ŞÜPHELİ  HAKKINDA  TARİHİNDE VERİLMİŞ OLAN GÖZLEM ALTINA ALINMA KARARININ KALDIRILMASINA, karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. tarih

                                                                                                              Şüpheli Müdafii

Av.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir