ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ:
VEKİLİ:
SANIKLAR:
SUÇ ve TARİHİ: EMNİYETİ SUİSTİMAL
KONU: GEREKLİ KOVUŞTURMANIN YAPILARAK, SANIKLARIN CEZALANDIRILMASI TALEBİDİR.
AÇIKLAMALAR: Müvekkil …… Bankası ……. nolu mevduat sahibi müşterisidir.
Müvekkil, hesabında bulunan TL yi almak istediğinde Banka yetkilileri bu parayı ödemekten imtina etmişlerdir. Daha sonra yapılan şifahi başvurular neticesinde alınan hesap ekstresinden anlaşıldığı kadarıyla MÜVEKKİLİN HESABINDAKİ BU PARANIN BİLGİSİ VE RIZASI DIŞINDA ……… tarihinde BANKA YETKİLİLERİ TARAFINDAN HESAPTAN ÇIKIŞ YAPILDIĞI görülmüştür.
T.C.K. 508 md. “ Her kim başkasına ait olup da iade veya muayyen bir suretle istimal etmek üzere kendisine tevdi veya her ne namla olursa olsun teslim olunan bir şeyi………… “ Md.510 : “…… emanetçi sıfatıyla veya veyahut idare etmek için kendisine tevdi olunan şeyler üzerinde…… “ demektedir.
Banka Yetkilileri, mevduat hesabı ile kendilerine tevdi olunan parayı MÜVEKKİLİN BİLGİSİ VE RIZASI OLMAKSIZIN bu hesaptan alarak kasten bu suçu işlemişlerdir. Bu husus Banka kayıtları ile sabittir. ( Bu konuda …….. Asliye Ticaret Mahkemesinde hukuk davası devam etmektedir. Dilekçemiz ekinde ilgili vesaik ve deliller takdim kılınmıştır.) Belirtilen nedenlerle Sanıkların bu suçu işlemiş olmaları nedeniyle teşdiden tecziyeleri için haklarında kamu davası açılmasını talep zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : T.C.K. ve ilgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izah olunan ve re’ sen nazara alınacak nedenlerden dolayı, Sayın Savcılığınızca icra olunacak tahkikat sonucu Sanıkların sabit olan eylemlerine uyan suçtan haklarında kamu davası açılmasını, açılacak davaya Müdahil sıfatıyla kabulümüzü, Sanıkların teşdiden tecziyesi ile ve mahkeme masraflarının ve ücreti vekaletin sanıklara yükletilmesine karar verilmesini bil vekale arz ve talep ederim.
SAYGILARIMLA,
MÜŞTEKİ VEKİLİ
EK: Vekaletname
Emniyeti Suistimal Şikayet Dilekçesi -2-
İSTANBUL CUMHURİYET SAVCILIĞI’NA
MÜŞTEKİ:
VEKİLİ:
SANIK:
SUÇ: Emniyeti Suiistimal
SUÇ TARİHİ:
HUKUKİ SEBEPLER: T.C.K.’ nun 155.maddesi ile sair yasa ve mevzuat hükümleri.
OLAYLAR: Müvekkil şirket ile xx TİCARET LTD.ŞTİ. arasında sayılı Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde Beyoğlu 36. Noterliğinin 18.02.201 tarih ve Yevmiye No’lu finansal kiralama sözleşmesi akdedilmiştir.(Ek-1 Sözleşme)
Sözleşmeye konu 1 adet 150 tam otomatik paketleme makinası (İmal Yılı 2011; Serin No: ) sanığa teslim edilmiştir.(Ek-2 Teslim Belgesi)
Ancak karşı taraf ödemelerini yapmamak suretiyle temerrüde düşmüş ve vadesi gelen borçların ödenmesi için Finansal Kiralama Kanununun 23. Maddesi gereğince Beyoğlu Noterliğinin tarih, Yevmiye Numarası ile ihtarname keşide edilerek firma yetkililerine ödeme süresi tanınmış ve ödemedikleri takdirde, Sözleşmenin 60 günlük süre sonunda FESHOLACAĞI, bu durumda 60 günü takip eden 3 gün içerisinde sözleşme konusu malı müvekkil şirketin kanuni ikametgâhı olan adresine teslim etmeleri gereği bildirilmiştir. (Ek-3 İhtarname)
İhtarname davalı firmaya tebliğ edilmiş olmasına rağmen, yasal ödeme süresi içinde, ihtara konu müvekkil şirket alacağı ödenmediği gibi sözleşme konusu mal da iade ve teslim edilmemiştir. Bunun üzerine İstanbul 12.Asliye ticaret Mahkemesinin 201 / E. sayılı dosyası ile Sözleşmenin Feshinin Tesbiti ve Malın İadesi Davası açılmış ve bu dosyadan dava süresince malın müvekkil şirkete teslim edilmesi konusunda İhtiyati tedbir kararı alınmıştır.(Ek-4 Karar Sureti)
Alınan tedbir kararı … İcra Müdürlüğünün … sayılı dosyası ile icraya konulmuş ve sözleşmeye konu makinelerin fiilen teslim alınması için esas dosyası ile tedbir kararını uygulamak için borçlu-kiracının adresine gidilmiş ancak yapılan tüm aramalara rağmen Sözleşmeye konu Makineler bulunamamış, İhtiyati tedbir kararı uygulanamamıştır. (Ek-5 İcra Müdürlüğü Tutanakları)
Finansal Kiralama Sözleşmesinin Feshi Neticesinde, Sürekli borç ilişkileri sona ermiştir. Dolayısıyla kullandırma edimi artık sona ermektedir. Bu sebeple de kiralamaya konu malın teslim alındığı şekilde geri verilmesi borcu doğmuştur. Finansal Kiralama sözleşmesinin 41. Maddesinde Kiralayanın Sözleşmeyi Fesih etmesi halinde kiracının mezkur malı, kiralayanın tayin edeceği yere iade ve teslim etmesi gerektiği hüküm altına alınmış ve bu hüküm gereğince de ihtarnamede tevdi mahalli olarak Şişli Adresi gösterilmiştir. Dolayısıyla suçun oluştuğu yer olması sebebiyle İstanbul Mahkemeleri yetkilidir.
Müstekar hale gelmiş Yargıtay Kararlarında da belirtildiği gibi sözleşmenin feshi nedeniyle sözleşmeden doğan satın alma hakkı bulunmayan kiracı, Finansal Kiralama konusu malı derhal geri vermekle yükümlüdür. Sözleşmenin Müvekkilimiz tarafından tek taraflı olarak feshedildiğinden kendisine yapılan ihtar aracılığıyla haberdar olan sanık şirket yetkilisi, hakkında başlatılan yasal prosedürü öngörmüş, kiracısı olduğu emtiayı kasten gizleyerek ve tedbir konusu emtianın bulunduğu adresleri söylemekten kaçınarak İhtiyati Tedbir kararının uygulanmasını ve Müvekkilimizin maliki olduğu mallara ulaşmasını engellemiştir. Gerek Kanun, gerekse sözleşmeden doğan iade zorunluluğuna rağmen makineyi kaçıran ve iade etmeyen sanık T.C.K.’ nun 155. maddesinde yer alan emniyeti suistimal suçunu işlemiştir.
HUKUKİ NEDENLER : TCK, CMK, İcra ve İflas Kanunu, ve sair Yasal Mevzuat
DELİLLER : … Noterliğinin tarih ve Yevmiye Nolu finansal kiralama sözleşmesi
- Teslim Tutanağı.
- … Noterliğinin tarih, Yevmiye numaralı İhtarnamesi
- … Asliye ticaret Mahkemesinin … Sayılı Dosyasının tarihli ihtiyati tedbir kararı
- … İcra Müdürlüğünün … sayılı dosyası.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izahına çalıştığımız haklı sebeplerden dolayı Emniyeti Suistimal suçunu işleyen sanık hakkında kamu davası açılmasını, vekil olarak saygıyla arz ve talep ederim.
Müşteki Vekili