Ceza Verilmesine Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz/Temyiz/İstinaf

Ceza Verilmesine Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz/Temyiz/İstinaf

ADANA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ CEZA DAİRESİ’NE

Gönderilmek Üzere

ADANA … ASLİYE CEZA MAHKEMESİ’NE

Dosya no                                         :

İSTİNAF EDEN SANIK                    :

VEKİLİ (ÖZEL MÜDAFİİ)                 : Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana/Seyhan

İSTİNAF DİLEKÇESİNİN KONUSU : Büyükçekmece…………. Esas sayılı kararıyla müvekkilin atılı hakaret suçundan beraatine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi nedeniyle kararın sanık lehine bozulmasına karar verilmesi istemidir.

AÇIKLAMALAR  :  Sayın mahkemenin müvekkil sanığın hakaret suçunu sabit görüp haksız eylem karşısında eylemin gerçekleştiği varsayımı ile hakkında ceza verilmesine yer olmadığına dair karar verilmesi yasaya aykırıdır, şöyle ki;

1– Müvekkil sanık davaya konu paylaşımları kendi sosyal medya hesabındaki profil sayfasında yorum şeklinde yapmıştır.

Bu açıdan müştekilerin direkt vakıf olmadığı yorumlar nedeniyle Gıyapta Hakaretin şartlarının oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi gerekir. Ekli Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin  tarih ve 2015/1345 Esas – 2015/1899 Karar sayılı kararına göre “Sanığın, kardeşine ait facebook hesabında yazdığı mesaj ile müştekiyi kastederek hakarette bulunması ve bu mesaja karşı üç farklı kişinin yorumda bulunduğunun anlaşılması karşısında, gıyapta hakaret suçu için öngörülen “en az üç kişiyle ihtilat” ögesinin oluştuğu gözetilmeden…” şeklindeki içtihatı nedeniyle facebook isimli sosyal paylaşım sitesinden gıyapta hakaret suçunun oluşabilmesi için en az üç kişinin yorum yapmasının gerektiği belirtildiği, dosya incelendiğinde ise müvekkilin dava konusu yorumundan sonra X isminde iki kişinin yorum yaptığı ve üçüncü bir kişinin olaya vakıf olmayıp ihtilat şartının oluşmadığı aşikar olduğundan gıyapta hakaretin yasal unsurları oluşmamıştır.

2- Ayrıca müvekkil hakkında her iki suçtan da beraat verilmesi gerektiğinden ve müvekkil kendisini bir avukatla temsil ettiğinden müvekkil sanık lehine vekalet ücretine hükmedilmemesi yasaya aykırıdır.

SONUÇ VE İSTEM             : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz üzere, istinaf dilekçesi ile belirttiğimiz ve re’sen tespit edilecek gerekçelerle, Adana … Mahkemesinin …  sayılı kararının  istinaf incelemesi neticesinde kaldırılmasını/bozulmasını ve yeniden yargılama yapılarak müvekkil sanığın hakaret suçundan beraatine karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Av. Saim İNCEKAŞ

Adana Avukat Saim İncekaş -Ceza Ağır Ceza Avukatı

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir