Yargı Ne Demektir? Dar ve Geniş Anlamda Yargı Nedir?

Yargı iki anlamda kullanılır: Dar anlamda yargı, geniş anlamda yargı.

Dar Anlamda Yargı

Dar ve teknik anlamda yargı, Devlet tarafından görevlendirilen, haklı ile haksızı ayırma ve adalet dağıtma işiyle uğraşan, tüzel kişiliği bulunmayan devlet kuruluşudur.

Dar anlamda Yargı Yerleri, Millet adına yetki kullanır, görev ifa eder ve karar verirler.

Geniş Anlamda Yargı

Geniş anlamda yargı, üç egemenlik organından biri olan “Yargı Erki” dir.

“Yargı Erki”, denetleme fonksiyonu itibariyle diğer iki egemenlik organının ( yani yasama ve yürütmenin) tasarruflarının hukuka uygunluğunu yargısal olarak kontrol edebilme misyonu da taşıdığından mâfevk (üstün)durumundadır. Deyim yerindeyse, Yargı Erki, Ay, Dünya ve Güneş üçleminde Güneş’in yerindedir.

Mahkemeler (Yargı Yerleri)

Anayasamız, mahkemelerle ilgili olarak “Yasallık İlkesi” ni benimsemiştir. (14) Anayasamıza göre, “Mahkemelerin kuruluş, görev ve yetkileri, işleyişi, yargılama usûlleri kanunla düzenlenir (Anayasa md.142).

Mahkemelerin kuruluşunu düzenleyen ilk yasa, 1924 tarihli ve 469 sayılı yasa idi. Bu yasa, 2004 yılında yürürlükten kaldırıldı, yerine, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren “5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Yasa” uygulamaya konuldu. Bu yasa, Genel Mahkemelerle ilgili yasal düzenlemeleri içermektedir. İş, Aile, Kadastro, İcra gibi Özel Mahkemeler kendi özel yasalarıyla düzenlenmiş bulunmaktadır.

Fikri Mülkiyet uyuşmazlıklarıyla görevli mahkeme örneği gibi bazı özel mahkemelerin KHK ( Kanun Hükmünde Kararname) ile de düzenleneceğini belirtmek gerekir.

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir