Usulden Reddedilen Dava Esastan İncelenmez

Davanın reddi sebebi usulden ise dava reddedilir, esasa girilmez. Örneğin, hem hak düşürücü sürenin dolması, hem de davanın sübut bulmadığı nedeniyle ret kararı verilemez: “Davacı, 5.1.2008 tarihinde davalının zorlama, baskı ve vaatleri ile, kendisinin ve ailesinin can güvenliğini sağlamak amacıyla aleyhine olan “tutanaktır” başlıklı anlaşmayı iradesi hile yolu ile fesada uğratılarak imzaladığını, bu anlaşmaya dayanarak yine davalın baskı ve vaatleri sonucunda notere götürülüp, hile sonucunda davaya konu taşınmaz satış vaadi sözleşmesini imzaladığını ileri sürerek, taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin iptaline karar verilmesini istemiştir. Davalı, ret savunmasında bulunmuştur. Mahkemece, hak düşürücü sürenin dolması ve esas yönünden de sübut bulmaması nedeni ile davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı, iradesinin hile ile fesada uğratıldığını ileri sürerek eldeki davayı açmış, mahkemece, davanın hak düşürücü sürenin dolması ve esastan da davanın sübut bulmaması gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Oysa ki, bir davada usul yönünden ret sebepleri mevcut ise, bu husus davanın esasının incelenmesine engel teşkil edeceğinden, işin esası incelenmeksizin davanın usulden reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın hem usulden hem de esastan reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. Bozma nedenine göre, davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir” (13 HD 16.2.2015-5968/4284)

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir