Tali dava ne demektir?

Bir davanın tali nitelikte olması, aynı olayda davacıya başka bir veya birkaç dava hakkının daha tanınmış olmasına bağlıdır. Gerçekten, bir davanın taliliği, aynı konuda davacıya birden çok dava açma hakkının belirli bir sıra içinde tanınmış olmasını gerektirir. Ancak; talilikte bu davalar arasında bir öncelik sonralık sırası söz konusu olup, bunlardan biri, diğeri karşısında birinci plana geçerken, diğeri de ikinci plana düşer. Alacaklı, bu sıra içinde yer alan birinci, asli nitelikteki bir davayı açamadığı veya açıp da böyle bir davada başarısızlığa uğradığı takdirde, diğer (arka plandaki) davayı açabiliyorsa, bu sonraki dava, ikincil (tali) nitelik taşır.

Buna karşılık, bir dava hakkının varlığı, başka bir dava hakkının varlığını ortadan kaldırıyorsa, onu önleyip, dışlıyor ise, ortadan kaldırılan, önlenip, dışlanan davanın taliliği değil, böyle bir davanın mevcut olmadığı söz konusu olur. Mevcut olmayan bir davanın tali nitelikte olduğunu ileri sürmek ise, mümkün değildir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir