Resmi Evrakta Kırmızı Kalem Kullanılır Mı?

Resmi Evrakta Kırmızı Kalem Kullanılır Mı?

Kırmızı kalem ile imza atma” uygulamada karşımıza çok çeşitli sorunlar ile çıkmaktadır. Kırmızı kalem ile atılan imza geçerli midir? Resmi evrakta kırmızı kalem kullanmak mümkün müdür? Özel sözleşmelerde kırmızı kalem kullanılabilir mi? Sorularının cevaplarını inceleyeceğiz.
 

Sözleşme ve Özel Evrakta Kırmızı Kalem Kullanma

Kullanılan kalemin renginin bir hukuki sözleşmenin “yazılılık” unsuru yönünden bir önemi yoktur.Değil kalemin rengi, yazının yazıldığı maddenin kağıt olmaması dahi Borçla Hukuku açısından bir önem ifade etmez, doktrindeki genel eğilime göre hukuki işleme dayanak teşkil eden yazı bir plakete, hatta taşa bile yazılabilir.
 

Resmi Evrakta Kırmızı Kalem İle Atılan İmza

Resmi evrakta ise kırmızı kalem ile imza atma “etik” karşılanmamakla birlikte; ilgili kanuna baktğımızda bu husus “dilekçelerin kabul edilmeyeceği” haller başlığı altında yer almamaktadır. Her ne kadar uygulamada resmi görevliler bu hususta sıkıntı çıkarıyor olsa da kanunen kırmızı kalem ile imzalanan resmi makama ait dilekçelerin kabul edilmemesi için bir sebep bulunmamaktadır.

DİLEKÇE HAKKININ KULLANILMASINA DAİR KANUN

Kanun Numarası: 3071

Kabul Tarihi: 01/11/1984

Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 10/11/1984

Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18571

AMAÇ:

Madde 1 – (Değişik madde: 02/01/2003 – 4778 S.K./23. md.)

Bu Kanunun amacı, Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma haklarının kullanılma biçimini düzenlemektir.

KAPSAM:

Madde 2 – (Değişik madde: 02/01/2003 – 4778 S.K./24. md.)

Bu Kanun, Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancılar tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi ile idari makamlara yapılan dilek ve şikayetler hakkındaki başvuruları kapsar.

DİLEKÇE HAKKI:

Madde 3 – Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.

(Ek fıkra: 02/01/2003 – 4778 S.K./25. md.) Türkiye’de ikamet eden yabancılar karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilirler.

DİLEKÇEDE BULUNMASI ZORUNLU ŞARTLAR:

Madde 4 – (Değişik madde: 02/01/2003 – 4778 S.K./26. md.)

Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması gerekir.

GÖNDERİLEN MAKAMDA HATA:

Madde 5 – Dilekçe, konusuyla ilgili olmayan bir idari makama verilmesi durumunda, bu makam tarafından yetkili idari makama gönderilir ve ayrıca dilekçe sahibine de bilgi verilir.

İNCELENEMEYECEK DİLEKÇELER:

Madde 6 – Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden;

a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler,

b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar,

c) 4 üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, İncelenemezler.

DİLEKÇENİN İNCELENMESİ VE SONUCUNUN BİLDİRİLMESİ:

Madde 7 – (Değişik madde: 02/01/2003 – 4778 S.K./27. md.)

Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuç ayrıca bildirilir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE YAPILAN BAŞVURULARIN İNCELENMESİ:

Madde 8 – (Değişik madde: 02/01/2003 – 4778 S.K./28. md.)

Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara bağlanması altmış gün içinde sonuçlandırılır. İlgili kamu kurum veya kuruluşları Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonunca gönderilen dilekçeleri otuz gün içinde cevaplandırır. İnceleme ve karara bağlamanın esas ve usulleri Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde gösterilir.

KALDIRILAN HÜKÜM:

Madde 9 – 26 Aralık 1962 tarih ve 140 sayılı Türk Vatandaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine Dilekçe ile Başvurmaları ve Dilekçelerin İncelenmesi ile Karara Bağlanmasının Düzenlenmesine Dair Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE

Geçici Madde 1 – Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde gerekli değişiklikler yapılıncaya kadar, 140 sayılı Türk Vatandaşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisine Dilekçe ile Başvurmaları ve Dilekçelerin İncelenmesi ile Karara Bağlanmasının Düzenlenmesine Dair Kanunun Dilekçe Komisyonunun çalışma esas ve usullerine ilişkin hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

YÜRÜRLÜK:

Madde 10 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

YÜRÜTME:

Madde 11 – Bu Kanun hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ile Bakanlar Kurulu yürütür.

                           Yazan

İncekaş Hukuk – Adana Avukatlık Ofisi

 
 
 
 
 
 

Avukat Saim İNCEKAŞ – Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir