Mehil Vesikası Nedir? Mehil Vesikası Nasıl Sunulur?
1-) Takibe konu kararı veren mahkemeye gidilerek, Avukat aracılığı ile Tehiri icra talepli temyiz yapılmalı. (Temyiz harcı maktu bir rakam olmayıp, mahkemece hükmolunan rakam üzerinden hesaplanmaktadır)
2-) Aynı talebi takiben temyiz talebiyle birlikte icra dosyasına konulmak üzere, tehiri icra talepli temyiz yoluna başvurulduğunu gösterir imzalı ve mühürlü derkenar mahkemeden alınmalıdır.
3-) Alınan derkenarla birlikte icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğüne gidilerek derkenar dosya’ya işlenmeli ve burada memura mehil için gerekli olan teminat miktarı hesaplattırılmalı. (Bu noktada borçlu tarafı olarak, vekaletnamemizin dosyaya ibraz olunması da gerekmektedir)
4-) Bu noktada iki ihtimal mevcut; Teminat için bankadan teminat mektubu alınıp dosyaya eklenebileceği gibi aynı zamanda gerekli rakam icra dosyasına direk olarak yatırılabilir.
5-) Paranın yatırılmasını yada teminat mektubunun dosyaya eklenmesini takiben, Yargıtay’a yapılan tehiri icra talepli başvurumuzla ilgili olarak mehil verilmesi yönünde bir talep açılması yeterli olacaktır.
6-) Hakim’in onayı alındıktan sonra, memur mehil vesikasını hazırlayıp bir örneğini teslim edecektir. Ancak bu işlemler farklı icra müdürlüklerinde ve mahkemelerde farklı zaman periyotlarında cereyan etmektedir. Sözgelimi Adana adliyesinde hakim kararı hemen verip, mehil vesikası aynı gün içerisinde teslim alınabilirken Mersin adliyesinde kararın verilmesi ve vesikanın hazırlanması bir haftayı aşkın bir süreçte gerçekleşmektedir. Avukatınız ile süreci takip etmeniz büyük hak kayıplarının önüne geçecektir.
Bu makalede Adana İncekaş Hukuk Bürosu avukatları tarafından “mehil vesikası” anlamı ve mehil vesikasının uygulamada nasıl temin edileceği kaleme alınmıştır.