TCK 296. Madde
Türk Ceza Kanunumuzun 296. maddesi şu şekildedir:
Adliyeye Karşı Suçlar – Hükümlü veya tutukluların ayaklanması
Madde 296 – (1) Hükümlü veya tutukluların toplu olarak ayaklanması halinde, her biri hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hükümlü veya tutuklu sayısının üçten fazla olmaması halinde, bu suçtan dolayı cezaya hükmedilmez.
(2) Ayaklanma sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur.
Başlık
TCK’nın 296. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – DÖRDÜNCÜ KISIM: Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Adliyeye Karşı Suçlar
Madde başlığı şu şekildedir: Hükümlü veya tutukluların ayaklanması
Gerekçe
Türk Ceza Kanunu’nun 296. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ
Madde 467. Maddenin (1) numaralı fıkrasında ceza infaz kurumlarında veya tutukevlerinde bulunan hükümlü veya tutukluların, her ne suretle olursa olsun idareye karşı ayaklanmaları cezalandırılmaktadır.
(1) numaralı fıkranın bir ve ikinci paragraflarında cürme ait ağırlaştırıcı nedenler gösterilmiştir.
Madde, (2) numaralı fıkrasında, suç faillerini ayaklanmaya kışkırtanların aynı zamanda ayaklanmaya katılmaları halinde haklarında (1) numaralı fıkra ile bu fıkranın birinci ve ikinci paragraflarında gösterilen cezaların yukarı sınırının uygulanacağını açıklamıştır. (2) numaralı fıkranın son cümlesinde yazılı halde verilecek ceza ise, yarı oranında artırılacaktır.
Kışkırtanlar, ayrıca ayaklanmaya katılmadıkları takdirde, (1) numaralı fıkrada yazılı suçlara iştirakleri dolayısıyla şerik sıfatıyla cezalandırılacaktır.
Maddenin (3) numaralı fıkrasında ise ayaklanmanın tanımı yapılmıştır: Bu fıkraya göre, idareye kısmen veya tamamen engel olunması ayaklanma sayılır. Engel olmanın cebir ve şiddet veya tehdit kullanılması suretiyle gerçekleştirilmesi olanaklı bulunduğu gibi, diğer herhangi bir şekilde, örneğin diğer hükümlüler üzerinde nüfuz kullanılarak, yeme içme, elbise boykotu yapılarak, müştereken mahkemeye sevk için görevlilerin vereceği emre uyulmayarak, oturma grevi yapılarak, özetle, diğer her türlü şekillerde etkin güç kullanılarak idareye engel olunması da ayaklanma sayılacaktır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Madde metninde hükümlü veya tutukluların ayaklanması suçu tanımlanmıştır.
TBMM Kabul Metni
297 nci maddeyi 296 ncı madde olarak okutuyorum:
Hükümlü veya tutukluların ayaklanması
MADDE 296. – (1) Hükümlü veya tutukluların toplu olarak ayaklanması hâlinde, her biri hakkında altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hükümlü veya tutuklu sayısının üçten fazla olmaması hâlinde, bu suçtan dolayı cezaya hükmedilmez.
(2) Ayaklanma sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlara ilişkin hükümlere göre cezaya hükmolunur.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.