Soybağının Kurulması Dava Dilekçesi

ADANA AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

KONU: Soybağının tespiti dava dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR:

1-Mirasçılık Belgesi istemi ile açtığımız Adana Sulh Hukuk Mahkemesi  …….. Esas sayılı dosyasının 3. Celsesinin 1 numaralı ara kararında tarafımıza soybağının kurulması davası açmamız veya buna dair belgeyi mahkemeye sunmamız için gelecek celseye kadar kesin süre verilmiştir.

2-Müvekkilim Ahmet ve Ayşe’nin ilişkileri neticesinde dünyaya gelmiştir. 1905 doğumlu baba Ahmet 07.05.1995 tarihinde vefat etmiştir. O tarihlerde resmi nikah yaygın olmadığından yerel anlayış imam nikahı olduğundan, müvekkilin annesi Ayşe ile resmi nikah yapılmamıştır. Aralarında resmi nikah bulunmadığından müvekkilimin annesi Ayşe bekar vefat etmiş gözükmektedir. Bu sebeple müvekkilim Emine’yi de nüfusuna alamamıştır. Müvekkilim babası Ahmet’in nüfusundadır.

3-Yukarıda zikrettiğimiz dosyanın 18.09.2019 tarihli 2. Celsesinde dinlettiğimiz Emine’nin yeğeni tanık Yakup ”Benim annemin ismi X’dir. Kızlık soyismi ise “X”dir. Ninemin ismi ise “X”, kızlık soyismi ise “X” ve evlendikten sonraki soyismi ise “X”dir. Ninem ile dedem arasında resmi nikah olup olmadığını bilmiyorum, ninem ve dedemin toplam 4 tane çocuğu vardır, bunların ismi X’dir. Bildiğim kadarıyla X vefat etmiştir, Annem X ise 35 yıl kadar önce vefat etmiştir.” şeklinde beyan vermiştir.

Diğer tanık Emine’nin yeğeni ”X benim annem olur. Annem 35 yıl kadar önce vefat etti. Benim annemin annesinin ismi X’dir, dedemin ismi ise X’dir, aralarında resmi nikah olup olmadığını bilmiyorum.” şeklinde beyan etmiştir.

X tarihli 2. celsesinde dinlettiğimiz tanık X ”Ben X’i köyden tanırım. X’in annesinin adı X babasının adı ise X’dir. X’in dört çocukları olduğunu biliyorum. Ancak tamamının isimlerini bilmiyorum.” şeklinde beyan vermiştir.

Diğer tanık X de yine ” Ben X’i köyden tanırım. X’in annesinin adı X babasının adı X’dir. X’in 4 tane çocuğunun olduğunu biliyorum. Ancak isimlerini hatırlamıyorum.” şeklinde beyan etmiştir.

4-Müvekkilim yıllarca öz Annesi Ayşe ile beraber aile birliği içerisinde yaşamış ona bakmıştır. Yukarıda da yeğenleri ve komşuları tarafından beyan edildiği üzere müvekkilim Ayşe’nin kızıdır. TMK 282. Maddeye göre ”Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur.” Ayrıca Yargıtay 20.HD 2017/5789E, 2017/3581K, 24.04.2017 tarihli kararında da ”Türk Aile Hukukunda tüp bebek ve kiralık anne olguları dışında anne açısından soy sorunu söz konusu olamaz.” şeklinde belirtildiği için doğuran kadın olan Ayşe’nin Emine’nin annesi olduğunun kabulü ve tespiti gerekmektedir.

5-Müvekkilim annesinin nüfusundan ve mirasından yıllarca mahrum kalmış mağdur olmuştur. İş bu sebeple bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle davamızın kabulüne, müvekkilim Emine ile annesi  Ayşe aralarında soybağının kurulmasına karar verişmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

DAVACI VEKİLİ

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir