Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Dava Dilekçesi -1-
ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
VEKİLİ : Avukat Saim İNCEKAŞ – Turhan Cemal Beriker Bulvarı, Ziya Algan İş Merkezi No:9 K:5 D:41, 01010 Seyhan/ADANA
DAVALI : NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ
KONU : DAVACININ ANNESİNİN MÜKERRER NÜFUS KAYITLARINDAN ÖNCEKİ NÜFUS KAYDININ İPTAL EDİLMESİ VE DAVACININ MİRASÇI OLDUĞUNUN TESPİT EDİLMESİ
AÇIKLAMALAR :
1-) Davacının annesi nüfusa iki ayrı kayıtla kaydedilmiştir. Doğduktan belli bir süre sonra başka bir aile resmi olmayan yollardan evlat edinerek beyanla yeni kayıt açtırmışlardır. Şöyle ki ; müvekkilin annesi … adıyla … cilt no … hane no … tescil tarihi ile … T.C. kimlik numarasıyla baba … ve anne … doğumlu olmak üzere nüfusa kaydedilmiştir. Daha sonra … çifti resmi olmayan yollardan …’i nüfuslarına … cilt no … hane no ve … T.C. kimlik numarasıyla …’i … olarak nüfuslarına kaydettirmişlerdir. ( bu hususlar nüfus kayıt örneklerinden anlaşılacaktır. )
2-) Akabinde … sonraki bu mükerrer nüfus kaydıyla … tarihinde bir evlilik yapıyor ve … soyadına geçiyor. … adında bir kızı oluyor. Daha sonra … tarihinde boşanıyor ve yeniden evlenmek istiyor. Fakat iddet süresine yakalanıyor ya da hiç bu hukuki prosedürlerle uğraşmak istemediğinden olsa gerek önceki nüfus kaydıyla bir evlilik daha yapıyor. Dikkat edilecek olursa birbirini takip eden tarihlerde evlenme ve boşanmalar gerçekleşiyor. Bu nüfus kaydıyla … tarihinde evleniyor. Bu evlilikle … soyadına geçiyor ve … ve … adlı iki kızı oluyor. Bir dikkat edilecek husus da ilk çocuklarının hep kız olması. Belki de erkek çocuk özlemiyle de bunu yapıyor. Yine akabinde … tarihinde … boşanıyor. Sonraki nüfus kaydıyla bir daha evlilik yapıyor. … soyadına geçiyor. Burada da iddet süreci sıkıntısından dolayı ya da farklı bir amaçla böyle bir evlilik yapıyor. Bu evlilik de takip eden süreçte yani … de gerçekleşiyor. … tarihinde de boşanma gerçekleşiyor. Bu evlilikten de … adlı kızı ve … adlı oğlu doğuyor.
3-) Davayı açmakta ki amacımız ise … SULH HUKUK MAHKEMESİ’NİN … esas ve … karar numarasıyla verdiği VERASET İLAMIDIR. Bu ilama göre mirasçılar … , … olarak gözükmektedir. Halbuki … ve … kardeşler de önceki nüfus kaydıyla mirasçı olarak hak sahibidirler. … ya da …, … ve … kardeşlerin öz annesidir. Nüfus müdürlüğü de önceki kayıtla ilgili olarak ölüm araştırmasına girmiştir. Daha önce müvekkiller aranmış fakat anlam verememişlerdir.
4-) …’a bu soyad ve sonraki nüfus kaydıyla miras kalmasına rağmen mirasçılar … mirasçı olarak gözükmemektedir. Kamu düzeni ve hakkaniyet açısından önceki kaydın kapatılması ve …’in davacı olması sebebiyle mirasçı olduğunun tespit edilmesi gerekir. Yargıtay kararlarına göre de bu durumlarda mükerrer kayıtlardan önceki kaydın silinmesi gerekir. Şöyle ki: Bir Yargıtay kararında da şöyle demektedir.
YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ E. 2002/7508 K. 2002/8093T. 16.9.2002
ÖZET : Mükerrer kayıtlar söz konusu olduğunda, sonradan tescil edilen kaydın iptali gerekli ise de, kişi sonraki kayıtla haklar ve statüler kazanmış ise, sonraki kaydın iptalinden sarfınazar edip, davacının menfaati de dikkate alınarak, önceki kaydın iptali yoluna gidilmelidir.
DAVA : Dava dilekçesinde mükerrer kaydın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı nüfus idaresi temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Mükerrer kayıtlar sözkonusu olduğunda, sonradan tescil edilen kaydın iptali gerekli ise de; bununla ilgili evlenmiş, askere gitmiş ya da sosyal yaşantısında önemli bazı statüler kazandığında, sonraki kaydın iptalinden sarfı nazar edilerek önceki kaydın iptali zorunluluk haline gelir. Aksi halde kişinin bu kayıtla kazandığı hakları ve statüsü de iptal edilmiş olacağından bunların eski kayda intikal ettirilmesi de güçlük arz eder.
5-) Açıklanan sebeplerden ve Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere esas yaşam, faaliyet ve mirasçılık durumları sonraki mükerrer kayıt üzerine kurulmuş olup önceki kaydın iptali yoluna gidilmesi kamu düzeni ve hakkaniyet açısından çok isabetli olacaktır. Bu sebeplerle davamızın kabulü ve resen gerekli işlemler yapılmalıdır.
HUKUKİ NEDENLER :Nüfus hizmetleri kanunu , medeni kanun ve ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER:
1-) Nüfus kayıtları
2-) Yargıtay 18. Hukuk dairesi 2005/1072 esas ve 2005/3094 karar numaralı kararı
3-) Tanık beyanları :
a-) ……….. ( Söz konusu kişinin çift nüfuslu olduğuna ve davacının mirasçı olduğuna dair veraset ilamında mirasçı gözüken kişinin davamızın haklılığına ilişkin şahitlik beyanları )
b-) ……………….. : ( davacının mirasçı olduğuna ve söz konusu kişinin çift nüfus kayıtlı olduğuna ilişkin tanıklık yapacaktır. )
4-) … SULH HUKUK MAHKEMESİ’NİN … esas ve … karar numaralı dosyası ( mahkemenizce celp olunacaktır. )
5-) Resen araştırılacak ölüm araştırması ve her türlü yasal delil
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle davamızın kabulüne, mükerrer kayıtlardan önceki kaydın silinmesine, davacının mirasçı olduğunun tespitine karar verilmesi saygıyla arz ve talep olunur.
Davacı vekili
Adana Barosu – Avukat Saim İncekaş -Nüfus Avukatı
EKLER:
1.nüfus kayıt örnekleri,
2. Yargıtay kararı ,
3.vekaletname
4. Mirasçılık belgesi istemi tevzi evrakı
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Dava Dilekçesi -2-
ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE
DAVACI:
VEKİLİ:
DAVALI : Adana Nüfus Müdürlüğü
KONU: Nüfus kaydının düzeltilmesi
AÇIKLAMALAR:
- Müvekkil davalı Tuncay Öktem’in çocuğudur. Davalı Songül Öktem müvekkilin üvey annesidir.
- 20 yaşında yaşamış olduğu bir ilişki sonucunda hamile kalmıştır. İlişki yaşadığı kişiyi tanımamaktadır. Bu hamilelik sonucu müvekkil 21 yaşındayken 01/01/2000 tarihinde davalı … dünyaya gelmiştir. Ancak erken yaşta dünyaya çocuk getirmenin verdiği telaşla ve tanıdıklarının vereceği tepkiyi göz önüne alarak çocuğunu kendi öz babası ve üvey annesinin üstüne kaydettirmiştir.
- Müvekkil o dönem çalışmadığı için kızının sosyal güvencesi olması için böyle bir işlem yapmıştır. …. nüfus kaydı davalı … üzerine göründüğü için nüfus kaydında görünen babasının yani dedesinin sosyal güvencesinden yararlanmıştır.
- ….. müvekkili annesi olarak bilmektedir. Nüfusta babası olarak görünen davalı …… dedesi, nüfusta annesi olarak görünen davalı ….. de anneannesi olarak en başından beri bilmektedir.
- Davalı …… doğduğundan beri müvekkil ile birlikte yaşamaktadır. Eğitim ve öğretim hayatına annesinin yanında yani Ankara’da devam etmektedir. Bütün bakım masrafları ve okul ihtiyaçları müvekkil tarafından karşılanmaktadır.
- Müvekkil 04.12.2001 tarihinde ….. isimli şahısla evlenmiştir. Bu şahısla evliliğinden çocuğu bulunmamaktadır.
- Müvekkil kendi öz kızının kendisine mirasçı olmaması sebebiyle kızının davalı ….. nüfus kaydının düzeltilmesini istemektedir. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu md. 36 “ Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır.” denilmiştir.
Günümüz şartlarının gerektirdiği üzere ….. nüfus kaydının düzeltilerek müvekkil üzerine kaydedilmesi için bu davayı açmak gereği doğmuştur.
HUKUKSAL NEDENLER : TMK, 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, HMK. ve sair mevzuat.
DELİLLER:
– Nüfus Kayıt Örneği
– DNA Testi
– Karşı tarafın sunacağı delillere karşı her türlü yasal delil.
SONUÇ VE İSTEK: Yukarıda saymış olduğumuz sebepler ile;
- Davanın kabulü ile davalı ….. müvekkilin çocuğu olduğunun tespit ve tesciline karar verilmesini,
- Yargılama masraflarının davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini, Sayın Mahkemeden saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.
EKİ: – Vekaletname
Davacı Vekili
Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Dava Dilekçesi 3
ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : Seyhan Nüfus Müdürlüğü
KONU: Nüfus Kaydının Düzeltilmesi
Müvekkilim ……. un kardeşi olan ……………. askerlik görevini yaparken 20.05.1977 tarihinde Manisa 100. yıl askeri hastanesinde vefat etmiştir. Rahmetli vefat etmeden önce müvekkilim ile aynı hanede ve kardeş olarak gözükmelerine rağmen, askerde vefat ettikten sonra Tarsus ilçesinde yapılan yersel yazımdan sonra aile kütük kayıtlarında kardeş olarak gözükmemektedir.
Müvekkilim ile kardeşinin resmi kayıtlarda kardeş olarak gözükmemeleri nedeniyle müvekkilim mağduriyet yaşamaktadır.
Bu nedenle müvekkilim ile kardeşi arasında gerekli olan bağlantı kaydının yapılmasını talep ediyoruz.
Gereğinin yapılmasını arz ederim.
TALEP EDEN VEKİLİ
EK:
-Ölüm Tutanağı
-Onanmış Vekaletname
-Ölüm Bildirim Formu
-Askerlik Durumu