Kira Sözleşmesinde “Kira Bedeli” Çeşitleri

Kira Sözleşmesinde “Kira Bedeli” Çeşitleri

Kira sözleşmesi karşılıklı borç doğuran bir sözleşmedir. Kiracı, kiralananın kullanımı veya kullanımla birlikte ondan yararlanmasının karşılığında kira bedeli ödeme yükümlülüğü atındadır (TBK md 299).

Kiracının kira bedeli ödeme borcu, onun kira sözleşmesinden kaynaklanan asli yükümlülüğüdür.

Kira bedeli borcu, kural olarak bir miktar paranın ödenmesi ile ifa edilir.

Kira bedelinin ödeneceği para cinsi Türk Lirası olarak kararlaştırılabileceği gibi, yabancı bir para cinsi de olabilir (TBK. m. 99). TBK. m. 299, BK m. 260’dan farklı olarak, ücret kavramı yerine kira bedeli kavramına yer verdiği için taraflar para dışında misli bir şeyin, örneğin altın gibi veya misli olmayan bir şeyin verilmesini de kira bedeli olarak kararlaştırabilirler.

Bunların dışında taraflar, kira bedeli olarak bir iş görme ediminin ifasını kararlaştırmışlarsa, yapılan sözleşmeyi kira olarak değil, çifte tipli karma sözleşme olarak nitelendirmek gerekir.

Taraflar kira bedelini sözleşme özgürlüğü çerçevesinde serbestçe belirleyebilirler (TBK md 26-28). Diğer bir ifadeyle, kira sözleşmesi kurulurken taraflar, kira bedelinin niteliği ve miktarı konusunda, sözleşme özgürlüğüne getirilen sınırlamalar (TBK. m. 26-28) saklı kalmak kaydıyla, kira bedelini serbestçe belirleme  yetkisine sahiptirler.

Bu belirleme, kira bedelinin ne şekilde ödeneceğine, ödeme zamanına ve miktarına ilişkin olabilecektir. Söz konusu hususlara dair yapılacak anlaşma taraflar için bağlayıcı bir nitelik arz edecektir. Dolayısıyla, taraflar arasında kurulan sözleşmenin kira sözleşmesi olarak nitelendirilebilmesi için bir tarafın kira konusunu kullanılmak üzere devretmesine karşılık olarak, diğer tarafın kira bedeli ödemesi hususunda anlaşmaya varılmış olması gerekir.

Kira bedeli, sözleşmede açıkça belirlenebileceği gibi, belirlenebilir nitelikte de olabilir. Kira sözleşmesinin geçerli olarak kurulabilmesi için tarafların kira bedeli ödeneceği hususunda anlaşmış olmaları yeterli olup, söz konusu anlaşmanın mutlaka kira bedelinin miktarını da kapsayacak nitelikte olması şart değildir.

Bir başka ifadeyle, taraflar kiracının kiralananı kullanımının karşılığı olarak kira bedeli ödeyeceğini kararlaştırıp, miktarı belirlememişler ve miktarın belirlenmesini objektif ya da sübjektif bir kritere bağlamışlarsa, sözleşmenin bu halde de geçerli olarak kurulmuş olduğunu kabul etmek gerekir.

Bu durumda kira bedeli baştan “belirli” olmayıp, “belirlenebilir” niteliktedir Hatta taraflar kira bedelinin belirlenmesini üçüncü bir kişiye de bırakabilirler. Bu bağlamda, kira bedelini belirleme yetkisi kendisine bırakılan üçüncü kişi, dürüstlük kuralları çerçevesinde kira bedelini belirlemelidir.

Kira bedeli, bir defada peşin olarak ödenebilir. Fakat uygulamada daha çok kira bedelinin aylık dönemler halinde ödendiği görülmektedir.

Ürün kirası sözleşmesinde de kira bedeli, kural olarak, bir miktar paranın ödenmesi şeklinde kararlaştırılır. Ancak, ürüne katılmalı kira sözleşmesinde kiracı, devşirilen ürünün belirli bir oranını kira bedeli olarak kiraya verene öder (TBK. m. 357/11). Dolayısıyla ürün kirası sözleşmesinde, kira bedeli bir miktar para olabileceği gibi, devşirilen ürünün belirli bir kısmı (oranı) da olabilir.

  • İlk yayınlanma tarihi: 08 Mayıs 2020

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize WhatsApp'tan ulaşın!