İftira Manevi Tazminat Dilekçe Örneği

 ADANA … ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI

DAVA DEĞERİ:

KONU: İftira sebebi ile Manevi Tazminat İstemimizden İbarettir.

AÇIKLAMALAR

1-) Müvekkil, olay günü tarlasında ceviz toplarken bir bağrışma sesi duymuş ve sesin geldiği yere doğru gitmiştir. Olay yerine geldiğinde … ve …’in (kardeşlerinin) kavga ettiğini görmüş, araya girerek onları ayırmıştır . Müvekkilin araya girerek kardeşlerini ayırdığına dair tanıklarımız vardır. (EK-1) … müvekilin kendisini darp ettiğini söyleyerek haksız ve kötüniyetli olarak beyanda bulunmuş müvekkile iftira atmış, müvekkilden şikayetçi olmuştur. Olaya ilişkin Cumhuriyet savcılığı tarafından yapılan soruşturma neticesinde Basit Yaralama sebebiyle kamudavasının açılması yönünde karar verilmiştir. Açılan davanın yargılama sürecinde davalının vermiş olduğu çelişkili beyanları ve tanık …’in alınan beyanında müvekkilin davalıya vurmadığını belirtmesi karşısında müvekkilin üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olmaması sebebiyle  müvekkil hakkında … Asliye Ceza Mahkemesinin … Karar sayılı dosyası üzerinden beraat kararı verilmiştir. Kesinleşen karar, işbu dilekçe ekinde sunulmuştur.(EK-2)

2-) Müvekkilimiz, yıllardır aynı mahallede yaşamakta olup, davalının anılan eylemi ve  her ne kadar  müvekkil beraat etmiş olsa da hakkında yapılan yargılama müvekkilimizin yıllardır tanıdığı ve ailece görüştüğü insanların gözünde küçük düşmesine, onurunun kırılmasına ve saygınlığının zarar görmesine neden olmuştur. Müvekkilimiz, yaşadığı olay nedeni ile psikolojik sarsıntı yaşamıştır. Zira, kendisine isnat edilen türde bir fiile asla tenezzül etmediği ve etmeyeceği gibi tamamen arayı bulmak ve kavgayı ayırmak için kardeşlerinin yanına gitmiştir. Ki … Asliye Ceza Mahkemesinin … Karar sayılı kararı davalının haksız ve kötüniyetli olarak müvekkilimize iftira attığının, müvekkilin kişilik haklarına saldırı da bulunduğunun açık delilidir.

3-) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK)’nun 24. maddesinde;  “Hukuka aykırı olarak kişilik hakkına saldırılan kimse, hakimden, saldırıda bulunanlara karşı korunmasını isteyebilir. Kişilik hakkı zedelenen kimsenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar yada kanunun verdiği yetkinin kullanılması sebeplerinden biriyle haklı kılınmadıkça, kişilik haklarına yapılan her saldırı hukuka aykırıdır.”

Mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu (BK)’nun 49. maddesinde de; “Şahsiyet hakkı hukuka aykırı bir şekilde tecavüze uğrayan kişi, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat namıyla bir miktar para ödenmesini dava edebilir. Hakim, manevi tazminatın miktarını tayin ederken, tarafların sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ve ekonomik durumlarını da dikkate alır. Hakim, bu tazminatın ödenmesi yerine, diğer bir tazmin sureti ikame veya ilave edebileceği gibi tecavüzü kınayan bir karar vermekle yetinebilir ve bu kararın basın yolu ile ilanına da hükmedebilir.” hükümleri yer almaktadır.

TMK’nun 24. ve BK’nun 49. maddesinde belirlenen kişisel çıkarlar, kişilik haklarıdır. Kişilik hakları ise, kişisel varlıkların korunmasıyla ilgilidir. Kişisel varlıklar, bedensel ve ruhsal tamlık ve yaşam ile nesep gibi insanın, insan olmasından güç alan varlıklar ya da kişinin adı, onuru ve sır alanı gibi dolaylı varlıklar olarak iki kesimlidir.  Görüldüğü üzere, BK’nun 49. maddesi gereğince kişisel hakları zarara uğrayanların manevi tazminat isteme hakları vardır.

4-) Olay nedeniyle müvekkilimizin duyduğu derin elem ve ıstırabın bir nebze de olsa hafifletilebilmesini teminen, müvekkilimizin yaşadığı manevi zararın bir nebze olsun karşılanabilmesi için işbu belirsiz alacak ve tespit davasının açılması zorunluluğu hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER: 6098 S. K. m. 51, 58, 6100 S. K. m. 2, 3, 107, 5237 S. K. m. 125 ve ilgili sair mevzuat.

HUKUKİ DELİLER: Adana Asliye Ceza Mahkemesi’nin 14 Esas 15 Karar sayılı dosyası, Tanık Beyanları.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tahkikat sonucunda müvekkilimizin manevi zararının değerinin tam ve kesin olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda arttırılmak üzere asgari ……. TL manevi tazminatın haksız fiilin gerçekleştiği tarih olan 13 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline ve yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz.

EKLER:

1 Tanıkların isimleri ve adresleri ile tanıklık edecekleri konuları gösterir tanık listesi,

2 Adana Asliye Ceza Mahkemesi’nin 15 Esas 13 Karar sayılı dosyası

3. Bir adet özel yetki içerir onaylı vekaletname örneği.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir