Araç Değer Kaybı Dava Dilekçesi

Araç Değer Kaybı Dava Dilekçesi -1-

NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

(Asliye Ticaret Mahkemesi Sıfatıyla)

DAVACI: Ticaret A.Ş.(Vergi No: )

VEKİLİ:     

DAVALILAR: Sigorta A.Ş.

KONUSU: Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla HMK 107 kapsamında Belirsiz alacak olarak Şimdilik  100,00 TL değer kaybı bedelinin temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faizi, yargılama giderleri ve vekalet ücretiyle birlikte, KTK 88. Maddesi uyarınca davalıdan müteselsilen tahsili dileğimizdir.

HARCA ESAS DEĞER  : 100,00 TL

AÇIKLAMALAR

1-) X plakalı araçta meydana gelen değer kaybına ilişkin açıklamalarımız:

Lıberty Sigorta A.Ş. ’ye 20.08.2017 tarihlerini kapsayacak şekilde trafik sigortası (Z.M.S.S.) ile sigortalı       plaka sayılı araç, 20.08.2017 tarihinde tam kusurla (%100), Müvekkile ait      plaka sayılı araca çarpmak suretiyle  hasarlanmasına sebebiyet vermiştir.

Bu kazada plaka sayılı araç sürücüsü % 100 kusurlu, Müvekkile ait plaka sayılı aracın sürücüsü ise kusursuzdur.

Müvekkile ait araç; Mercedes B180 D 2017 model 1700 KM’de , orijinal  bir araçken, mevcut kaza sebebiyle aracın bir kısım parçaları yenileriyle değiştirilmiş, bir kısım parçaları ise tamir görerek onarılmış olup, aracın gördüğü işbu kapsamlı tamir/onarım/boya/parça değişimi ve TRAMER kayıtlarına işlenen hasar kaydı sebebiyle ikinci el piyasa rayiç değerinde ciddi bir düşüş yaşanacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2009 / 9892 Es. 2010 / 3124 Kar. sayılı kararında;     

“ … araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır. Bu durumda mahkemece, davacı aracındaki değer kaybından, davalı sigorta şirketinin de limit dahilinde   sorumlu olacağı gözetilerek … “

denilerek,  değer kaybının Z.M.S.S. teminatı dahilinde yer aldığı açıkça belirtilmiştir. Bu sebeple, X plakalı aracın Z.M.S.S. poliçesini tanzim eden Lıberty Sigorta A.Ş.  Z.M.S.S. poliçesi teminatı kapsamında, müvekkilimize ait araçta meydana gelen değer kaybımı tazminle yükümlü durumdadır.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2013/3815 Es. 2013/9854 Kar. sayılı ilamında;

“ … aracın hasarsız haldeki rayiç değeriyle kazadan sonraki rayiç değeri belirlenerek aracın kaza sebebiyle uğradığı değer kaybının tespit edilmesi için uzman bilirkişiden rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi …”

denilerek, araçta meydana gelen değer kaybının tespiti için, aracın hasarsız haldeki rayiç değerleriyle, kazadan sonraki rayiç değerinin tespitine yönelik bilirkişiden rapor alınması gerektiği belirtilmiştir.

Müvekkil adına 16.08.2019 tarihinde Yurtiçi Kargo aracılığıyla                    numaralı gönderi numarasıyla sigortaya başvuru yapılmıştır. 19.08.2019 tarihinde sigorta şirketine teslim edilmiş olmasına rağmen sigorta şirketi tarafından tarafımıza herhangi bir ödeme yapılmamıştır.                    Arabuluculuk bürosuna yaptığımız başvuru ile     numaralı arabuluculuk görüşmesi sonucunda da anlaşma sağlanamamıştır. Bu nedenle dava açma zarureti doğmuştur.

 Sayın mahkemeniz tarafından alınacak bilirkişi raporunda gerçek zararımız daha fazla tespit edileceği için talebimizi HMK 107 kapsamında bedel arttırmak ve ıslah etme hakkımız saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 100,00 TL değer kaybı bedelinin sigorta şirketinden tahsiline karar verilmesini talep ediyoruz.

3-) Faizin türü bakımından talebimiz ;

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi E. 2012/10723 K. 2013/6910 Kar. sayılı kararında;  

 ” … taraflar arasındaki ilişki TTK.’nda düzenlenen sigorta sözleşmesinden kaynaklandığından ve bu tür sözleşmeler TTK.’nun 3. ve 4. maddeleri hükmü uyarınca tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın mutlak ticari işlerden olduğundan avans faizi istenebilir. “

Kaldı ki; Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2010 / 96 Es. 2010 / 9013 Kar. sayılı kararında;

  “Zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan aracın kamyonet oluşu dikkate alınarak davalı güvence hesabı yönünden avans faize hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde yasal faize hükmedilmesi isabetli değildir.”

denilerek, kazaya karışan aracın kamyonet olması halinde avans faizine hükmedilmesi gerektiği açıkça hüküm altına alınmıştır. Kazaya karışan müvekkile ait Plakalı araç nüvekkil şirkete ait,  zarar sorumlusu araca Z.M.S.S. poliçesi tanzim eden Lıberty Sigorta A.Ş. Ve HDI Sigorta A.Ş.  avans faizi ödemekle yükümlü olduğu hususunda şüphe bulunmamaktadır.

DELİLLER: Bilirkişi incelemesi, tanık, yemin, arabulucu tutanağı, sigortaya başvuru evrakları, fotoğraflar, poliçe,  ve her türlü yasal delil

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, HMK ve  sair yasal mevzuat

SONUÇ: Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla HMK 107 kapsamında belirsiz alacak  şimdilik 100,00 TL avans faizi, yargılama giderleri ve vekalet ücretiyle birlikte, KTK 88. maddesi uyarınca davalıdan müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep ederiz.

Davacı Vekili

Araç değer kaybı davası dilekçesi örneği -2-

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI:

D.KONUSU  : Müvekkile ait ……. plakalı aracın KIRMIZI IŞIKTA DURUŞA GEÇTİĞİ ESNADA , davalılardan sürücü ……….kullanmış olduğu ve ………ait ……….plakalı aracın SAVRULARAK  çarpması sonucunda müvekkile ait araçta meydana gelen  değer kaybının tespiti ile HMK 107. Maddesine  araç değer kaybı tazmini için şimdilik; 100,00TL’ nin ve trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın onarım süresince çalıştırılamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı bedeli olarak da şimdilik; 100,00-TL’nin,  olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan Müştereken ve Müteselsilen tahsili taleplidir. (H.E.M =200,00TL)

İZAHI:

Müvekkile ait ……. plakalı aracın KIRMIZI IŞIKTA DURUŞA GEÇTİĞİ ESNADA , davalılardan sürücü ………….. kullanmış olduğu ve …………ait ………..plakalı aracın SAVRULARAK  çarpması sonucunda MADDİ HASARLI KAZA MEYDANA GELMİŞTİR.  Olaya ilişkin Kaza Tutanağı(Ek) ve Hasarın Boyutlarını gösteren resimler de ektedir!!! OLAYIN MEYDANA GELMESİNDE MÜVEKKİLİMİZE AİT ARAÇ SÜRÜCÜSÜ KUSURSUZDUR.

Davalılardan araç sahibinin ARACINA AİT ZORUNLU MALİ SORUMLULUK POLİÇE ÖRNEĞİ EKTE MEVCUTTUR. ARACIN ZMMSİ …….. SİGORTA A.Ş.’DE ………vermiştir. Dolayısıyla aracımızın değer kaybının KUSURLU ARAÇ ZMM POLİÇESİ TARAFINDAN KARŞILANMASI ARTIK MÜMKÜN DEĞİLDİR. Bu sebeple araç sürücü ve araç sahibine dava açmak zaruri hasıl olmuştur.  

Müvekkilimize ait araçta oldukça yüksek miktarlı bir hasar meydana gelmiştir.(Eki-fatura)Dolayısıyla araçta meydana gelen bir maddi zarar neticesinde değer kaybının meydana geldiği de aşikardır..

Ayrıca müvekkilimiz bu aracı aktif iş hayatında kullanmaktadır. Trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın onarım süresince çalıştırılamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı bedelinin de davalılardan tahsilini dilemekteyiz. (onarım süresi ekte mevcut Müşteri İstek Formunda görüleceği üzere ……./……… tarihleri arasıdır.)

HUKUKİ SEBEPLER : HMK, B.K ve sair mevzuat.

HUKUKİ KANITLAR :

  1. Trafik Kaza Tespit Tutanağı.(Dava dilekçemiz ekinde sunulmuştur.)
  2. Araç Ruhsatı.(Dava dilekçemiz ekinde sunulmuştur.)
  3. Araçtaki Hasar Boyutlarını gösterir fotoğraflar. .(Dava dilekçemiz ekinde sunulmuştur.)
  4. Aracın kaç gün tamiratta kaldığını gösteren müşteri istek formu
  5. Diğer Ekler
  6. Bilirkişi incelemesi ve ikamesi caiz her türlü delil.

NETİCE VE TALEP  :  Yukarıda Açıklanan nedenlerle; Müvekkile ait …….plakalı aracın KIRMIZI IŞIKTA DURUŞA GEÇTİĞİ ESNADA , davalılardan sürücü ……..kullanmış olduğu ve ………ait  ………plakalı aracın SAVRULARAK  çarpması sonucunda müvekkile ait araçta meydana gelen  değer kaybının tespiti ile HMK 107. Maddesine  araç değer kaybı tazmini için şimdilik; 100,00TL’ nin ve trafik kazası sebebiyle hasar gören aracın onarım süresince çalıştırılamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı bedeli olarak da şimdilik; 100,00-TL’nin,  Fazlaya İlişkin Haklarımızı Saklı tutmak kaydıyla Şimdilik TOPLAMDA 200-TL’ye   olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan Müştereken ve Müteselsilen tahsili taleplidir.

DAVACI VEKİLİ

EKİ: Onanmış Vekaletname Örneği

Araç Değer Kaybı Dava Dilekçesi -3-

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİNE

-İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR-

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

D. KONUSU: Gerçekleşen trafik kazası sonucu müvekkilin aracında meydana gelen değer ve kazanç kayıplarının toplanacak delillere göre, tutarı belirlenerek (fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere) davalıdan tahsil talebidir.

H.ESAS DEĞER: 500,00TL Değer Kaybı, 500,00TL Kazanç Kaybı

AÇIKLAMALAR:

1-) Müvekkil … tarihinde .. plakalı aracı ile … yolu üzerinde park halindeyken, işleteni Davalı … sürücüsü Davalı … sevk ve idaresindeki … plakalı aracın, … yolu üzerinde bulunan ege ulaşım şirketinden çıkarken müvekkilimin aracına çarpması sonucu maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir.

Ek. 1 de sunulan kaza tespit tutanağından da anlaşılacağı üzere sürücü …. meydana gelen kazaya asli kusuruyla sebebiyet vermiştir.  Çarpma sonucu müvekkilime ait … plakalı … model Renault marka araçta bu kaza nedeni ile değer kaybı oluşmuştur. Aynı kazadan dolayı aracın çalışamamasına bağlı olarak kazanç kaybı da meydana gelmiştir.

2-) …. ın kullanmış olduğu …. plakalı aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, …. poliçe numarası ile  ALLİANZ Sigorta A.Ş. tarafından yapılmış olup; yerleşik Yargıtay İçtihatları uyarınca trafik kazası nedeni ile araçta oluşan değer kaybı gerçek zarar kapsamında olup; kazaya sebebiyet veren aracın ZMSS tarafından bu zararın karşılanması gerekmektedir. (EK-2)

3-) Müvekkilimin aracında oluşan değer kaybı için sigorta şirketine talepte bulunulmuştur. Ardından Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden … tarihinde değer kaybı tespiti için eksper atama talebinde bulunulmuş ve atanan eksper tarafından … tarihinde hazırlanan raporda değer kaybı miktarı … TL tespit edilmiştir. Eksper tarafından tespit edilen bu miktar ALLİANZ Sigorta A.Ş. tarafından ödenmiştir. Ancak araçta oluşan hasar, aracın yaşı, kilometresi, poliçe limitleri ve Hazine Müsteşarlığınca belirlenen değer kaybı hesaplama yöntemi dikkate alındığında araçta oluşan değer kaybı eksperce belirlenen değer kaybından daha fazladır. İşbu sebeple ödenen ile gerçek değer kaybı arasındaki farkın tespiti ve ödenmesini Borçlar Kanunu ile Yargıtay Kararlarında belirtilen ilkeler ışığında belirlenmesini talep ediyoruz.

4-) Müvekkilim kazanın olduğu … tarihinden aracın onarım işlemleri sonra erene kadar aracından mahrum kalmış işlerini yapamamıştır. Kazada müvekkilimin kusuru olmadığı da dikkate alındığında, müvekkil adına araç mahrumiyet bedeline ilişkin de hüküm kurulması gerekmektedir. Araç mahrumiyet bedeline ilişkin Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere, oluşan trafik kazası neticesinde, kazanın oluşumunda hiçbir kusuru bulunmayan kişilerin, kusursuz olarak araçlarının onarımı boyunca uğradıkları zararların da giderilmesi gerekmektedir. Bilirkişi tarafından rapor hazırlanırken, müvekkile ait aracın onarımı süresince oluşan mahrumiyete ilişkin de bir değerlendirme yapılmasını talep etmekteyiz. Konuyla alakalı bir Yargıtay kararında: “Davacının ikame araç bedeli talebi mahkemece davacı tarafından araç kiraladığına dair belge sunulmaması nedeni ile reddedilmiş olup, bu süre ile ilgili araç kiraladığına dair belge sunulmasa da B.K.42 maddesi (50.madde) uyarınca hakim zararı belirleyebilir. Bu durumda mahkemece, davacı aracında oluşan hasarın niteliğine göre makul tamir süresinin belirlenmesi ihtiyaçları için aracı kullanamamaktan doğan, bu süre içinde davacının (ikame araç) ödemesi gereken bedelin ne olacağı konularında ayrıntılı, gerekçeli, denetlenebilir rapor almak suretiyle davacının mahrumiyet bedeli talebi hakkında karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile karar verilmesi isabetli değildir.” denilmektedir. YARGITAY 17. HUKUK DAİRESİ E.2017/1625 K.2018/1686 T.8.3.2018 

5-) Müvekkilimin davanın sonunda telafisi mümkün olmayan zararlara uğramaması için HMK 389-399 maddeleri gereğince davalı ……… ait …….. plaka sayılı araç üzerine “ihtiyati tedbir” konulmasını talep etmekteyiz.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere, yapılacak olan bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacak olan araçtaki değer kaybının,  davalılar tarafından tazmin edilmesi istemiyle mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

H. NEDENLER: Karayolları Trafik Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.

DELİLLER: 

1-) Trafik Kaza Tespit Tutanağı,

2-) ……. plakalı araca ait ZMSS poliçesi ve davalıya ait araç ruhsatı ve sürücü belgesi

3-) Davacıya ait araç ruhsatı ve sürücü belgesi  

4-) Müvekkile ait ………plakalı aracın hasar ………….dosyasını Allianz Sigorta A.Ş Genel Müdürlüğünden celbini talep ediyoruz) 

5-) plaka araca ait tamir Fotoğrafları

6-) Bilirkişi incelemesi, vs deliller.

SONUÇ VE İSTEM   : 

1-) Yukarıda açıklanan nedenlerle; müvekkilime ait araçtaki şimdilik 500,00TL Değer Kaybı, 500,00TL Kazanç Kaybı olarak toplam 1.000,00TL’nin fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla kaza tarihi olan … itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan tahsili ile davacı müvekkilime ödenmesine, 

2-) ……..ait ……….plaka sayılı araç üzerine “İHTİYATİ TEDBİR” konulmasını,

3-) Yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini müvekkil adına saygıyla arz ve talep ederiz. 

Davacı Vekili

EKLER:

1- Trafik Tespit Tutanağı,

2- ……..plakalı araca ait ZMSS poliçesi , davalıya ait araç ruhsatı ve sürücü
     belgesi,

3- Müvekkilime ait araç ruhsatı ve sürücü belgesi,

4- Araca ait onarım fotoğrafları

Araç Değer Kaybı Dava Dilekçesi 4

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

DAVA KONUSU : …………….. tarihinde meydana gelen trafik kazası neticesinde müvekkile ait araçta meydana gelen fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik ………………. TL değer kaybı tazminatının kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak müvekkile verilmesine ilişkin dava dilekçemizin sunulmasından ibarettir.

DAVA DEĞERİ : Değer kaybı tazminatının belirsiz alacak olması nedeniyle fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 100,00 TL

AÇIKLAMALAR

1. Müvekkil …………………, ……….. plakalı aracın sahibi, davalı ise plakalı aracın sahibidir. (EK 1: Araç ruhsatlarının birer örneği)

2. ……………. tarihinde, müvekkile ait ……………….’nin sevk ve idaresindeki ……….. plakalı otomobile, davalıya ait davalı …………………’ın sevk ve idaresindeki ……….. plakalı aracın çarpması neticesinde müvekkile ait araçta maddi hasar meydana gelmiştir. (EK 2: Kaza tespit tutanağı)

3. Müvekkile ait aracın sürücüsü ………………., ……………. otoyolu ……………. istikametine doğru seyir halinde iken kullanmakta olduğu ………………. plakalı araç uyarı vermiştir. Bunun üzerine, ………………., araçta bulunan arızayı tespit edebilmek ve gerekli önlemleri alabilmek için otobanın sağ emniyet şeridine aracı park etmiş, trafikteki diğer sürücüleri uyarma amacıyla aracın dörtlü flaşörlerini yakmıştır. Bu esnada, ………………. plakalı aracın sürücüsü davalının yolu emniyet şeridinde duran müvekkile ait aracın sol kısmına çarpması neticesinde trafik kazası gerçekleşmiştir.

4. Meydana gelen trafik kazasında müvekkile ait aracın sürücü olan ……………….’nin herhangi bir kusuru bulunmanmakta olup davalı ………………. plakalı aracın sürücüsü davalı ………………. asli ve tam kusurludur. İşbu husus, olay neticesinde taraflar arasında tutulan maddi hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağıyla sabittir.

5. Başvuru konusuna konu trafik kazası nedeniyle, müvekkile ait ………………. plakalı araçta büyük hasarlar oluşmuş, araç büyük ölçüde değer kaybına

uğramıştır. Müvekkilin aracında meydana gelen hasarların onarılması için müvekkilin aracının kasko şirketi olan ……………….’nin yetkili servisinde aracın onarımları yapılmıştır. Müvekkilin aracında meydana gelen hasarların onarılması için toplamda ………………. TL onarım masrafı yapılmıştır. Müvekkil, aracının serviste kaldığı bu süre zarfında aracı kullanamamış ve bu durum iş ve özel yaşantısında zorluk yaratmıştır.

6. Ayrıca araçta meydana gelen hasarlar her ne kadar onarılmış ise araçta büyük bir değer kaybı söz konusu olup aracın trafik kazasından önceki durumuna kavuşması mümkün değildir. Müvekkile ait araç tahribatın izlerini taşımaktadır bu nedenle aracın değeri hiç hasar görmemiş araç değerinden çok düşüktür. Müvekkil, aracını satmak istemekte ancak aracın kaza geçirdiğini öğrenen alıcılar daha düşük bedelle satın almak istemektedir.

7. Trafik kazası, ………………. tarihinde gerçekleşmiş olup ……………….plakalı araç sahibi olan davalı ile ………………. arasında imzalanan ………………. poliçe numaralı zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesinin kapsamı içerisinde gerçekleşmiştir. (EK 1: ZMSS sigorta poliçesi) Müvekkilin aracında meydana gelen hasar nedeniyle oluşan değer kaybının ödenmesi için sigorta şirketine ……………….tarihinde başvuru yapılmıştır. (EK 5: Sigorta Başvuru Dilekçemiz) Sigorta şirketi tarafından işbu trafik kazasına ilişkin ………………. numaralı hasar dosyası açılmış, ………………. tarihinde, sigorta şirketi tarafından tarafımıza ……………….TL tutarında ödeme yapılmıştır. Ancak işbu tazminat miktarı, müvekkilin aracında meydana gelen değer kaybının kesinlikle karşılamamaktadır.

8. Bu nedenle, değer kaybının tam olarak ödenmesi amacıyla ………………. plakalı aracın sigorta şirketi olan Allianz Sigorta Anonim Şirketi aleyhine tahkim yoluna başvurulmuştur. (EK 5: Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru dilekçemiz) Sigorta Tahkim Komisyonu’nun ……………….numaralı dosyasında, sigorta şirketi tarafından verilen cevap dilekçesinde müvekkile ait aracın onarımının kasko şirketi tarafından yapıldığı, bu nedenle kasko şirketine ………………. TL rücu ödemesi ve tarafımıza ………………. TL(bakiye teminat tutarı) değer kaybı ödemesi neticesinde ZMMS poliçesi kapsamında limiti kalmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle, değer kaybının tazmini amacıyla davalılar aleyhine işbu davayı ikame etme zarureti hasıl olmuştur.

9. Dava konusu trafik kazasına karışan ………………. plakalı araç sahibi olan davalı ………………. KTK’nun m. 3’e göre araç işleten sıfatına haizdir. Aynı

Kanunun m. 85 hükmüne göre, araç işletenler, aracın sürücüsünün kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu olduğu kabul edilmiştir.

10. Müvekkilin aracında meydana gelen değer kaybının miktarının belirlenebilmesi ancak tüm delillerin toplanıp bilirkişinin incelenmesi neticesinde mümkündür. Bu nedenle, başvuru sırasında değer kaybının miktarının tam ve kesin olarak belirlenmesi mümkün olmadığından işbu başvuruyu belirsiz alacak davası niteliğinde ikame etmek zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : TBK, HMK ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLLER : 1. Araç ruhsatları, ZMMS ve kasko poliçeleri,

2. Kaza tespit tutanağı,

3. Aracın hasar aldığına ve onarıldığına dair fotoğraflar,

4. Aracın trafik kazası meydana geldiğini kaç kilometrede olduğunu gösterir fotoğraf,

5. Aracın onarımınla ilgili parça ve işçilik faturaları,

6. Müvekkilin aracının onarım masraflarını karşılayan sigorta şirketi tarafından açılan hasar dosyası, (Sigorta şirketinden celbini talep ederiz.)

7. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun ……………….numaralı dosyası, (Sigorta Tahkim Komisyonu’ndan celbini talep ederiz.)

8. Sigorta şirketi tarafından açılan ………………. numaralı hasar dosyaları, (Sigorta şirketinden celbini talep ederiz.)

9. Aracın yaşı, kullanma süresi ve kilometresi ile başka niteliklerine göre yetkili satıcı veya ikinci el satıcılardan alınan aracın değerini belirten belgeler,

10. Keşif, bilirkişi, tanık, yemin ve sair deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ışığında; DAVANIN KABULÜ ile ……………….tarihinde meydana gelen trafik kazası neticesinde müvekkile ait ……………….plakalı araçta meydana gelen fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 100,00 TL tutarında belirsiz alacak niteliğindeki değer kaybı tazminatının kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak müvekkile verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı yana bırakılmasına karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. Saygılarımızla.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin