Avukat ile müvekkil arasında “avukat ücret sözleşmesi” yapılır. Bu sözleşme verilecek hizmetin unsurlarını açıklar ve bu hizmetin ne kadar bir ücret karşılığında verileceğini açıklar. Avukatlık sözleşmesi her dava türüne göre farklılık gösterebilir. Aşağıda birden çok dava türüne dair “avukatlık ücret sözleşmesi örnekleri” yer almaktadır.
Avukat Ücret Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK SÖZLEŞMESİ
I)-TARAFLAR
İŞ SAHİBİ
a-Adı,soyadı :
b-Tel :
c-E-Mail. :
AVUKAT
A-Adı,soyadı : Avukat Saim İNCEKAŞ -Adana
B-Adres :
II)-KONUSU
1-İş sahibinin X tarihleri arasında çalıştığı ……………….Tic. A.Ş’nin iş sahbi ile arasındaki iş akdini tek taraflı ve haklı ve/veya geçerli fesih sebebi olmaksızın, feshi nedeniyle işe iade davası açılması,
2-İş sahibinin çalıştığı sürece işveren tarafından uygulanan mobbing, taciz psikolojik baskı ve şiddet nedeniyle manevi tazminat ile fazla mesai ve sair işçilik alacaklarının ödetilmesi için alacak talepli dava açılması,
III)-YARGILAMA HARÇ VE GİDERLERİ:
1) Yargılama harç ve giderleri iş sahibince karşılanacaktır. İş sahibi 2 dava da kullanılmak üzere giderler için Adana Avukata avans olarak ……………-TL sözleşmenin imzası aşamasında ödenmiştir.
2) Dava ile ilgili olarak gerekirse vergi,harç,seyahat,geçici ikamet gibi giderler iş sahibince karşılanacaktır. Dava ile ilgili olan masrafların artması halinde, bu masraflar iş sahibi tarafından ilk talepte Avukata veya ilgili mercie ödenecektir. Masrafların zamanında karşılanmaması halinde ortaya çıkan zararlardan iş sahibi sorumludur. Masrafların zamanında tevdi edildiğini ispat yükü iş sahibine aittir. Masrafların fazla olarak verilmesi halinde Avukat, dava konusundan alacağını mahsup ettikten sonra kalanını iş sahibine iade eder.
3) Dava ile ilgili olarak masraf yapılmasını gerektiren usulî işlemlerin ve kanun yollarıyla ilgili taleplerin ortaya çıkması halinde, iş sahibince yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ve verilmesi gereken masrafların ifası için avukatça iş sahibine ihbarda bulunulması gerekirse, ihbarın yapılmış olduğu kabul edilir. Bu ihbar, iş sahibine telefon, fax, e-mail ve diğer iletişim araçlarıyla yapıldığında da geçerli olacaktır.
4) İş sahibi uyuşmazlığını arabuluculuk, sulh veya feragatle, dava dışında bitirilmesini isterse, durumu avukata yazılı olarak bildirecektir.
5) Danışmanlık ücreti mahkeme tarafından hükmolunacak miktarın yahut paranın karar tarihindeki toplam tutarının yüzde (%20 ) oranında ödenecektir. (Opsiyonel)
IV)-AVUKATLIK ÜCRETİ:
1)-NİSBI ÜCRET: -Avukatlık ücreti mahkeme tarafından hükmolunacak şeyin değerinin yahut paranın karar tarihindeki toplam tutarının yüzde ……………. olarak ödenecektir.
-Alınacak vekâlet ücreti tahsilat aşamasında faizlerin dahil edilmesi ile elde edilecek değer esas alınarak saptanacaktır.
3)Belirlenen nispi vekalet ücreti açılacak her bir dava için ayrı ayrı hesaplanıp Avukata ödenecektir. Ücret, bu işlerle ilgili olsa da bundan doğacak başka bir işi kapsamaz. Karşılık dava açılması veya bu işle ilgili diğer uyuşmazlıkların çıkması halinde Avukata ayrıca ücreti ödenecektir. Kanun yollarında veya uyuşmazlık çözen diğer mercilerde yapılacak duruşmalarda sözleşmeye, sözleşme yapılmamışsa Avukatlık Ücret tarifesine göre ayrı ücret ödenecektir.
4)Avukat, bu sözleşmeyle üslendiği işi kanunlar ve meslek kuralları uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat, bu görevi kendisi yapabileceği gibi, gözetimi altında başka Avukatlarla işbirliği yaparak, onları da kovuşturma ve savunmasına alabilecektir. Ancak, bu durumlarda iş sahibinden ek ücret istemeyecektir.
5)İş sahibi, Avukatın yazılı muvafakatini almadan bu iş için başka bir Avukata vekâlet veremeyecektir. Tersine davranılması halinde Avukata sözleşmede kararlaştırılan ücretin tamamı ödenecektir.
6)İş sahibi, işten feragat eder veya avukata işi kovuşturma olanağı vermezse yahut sözleşmeyle yüklendiği vecibelerini yerine getirmezse, Avukat kalan ücretini istemek hakkını kazanacaktır.
7)Sözleşme, süresinden önce iş sahibince tek taraflı fesih edilirse Avukat/Avukat Ortaklığı ücretin tamamını isteme hakkını kazanır.
8) Mahkeme ve icrada karşı taraf aleyhine hükmedilecek avukatlık ücreti avukata ait olacaktır.
V)-ÖZEL KOŞULLAR:
1)İş sahibi, bu sözleşmede yazılı olan adresi kanuni ikametgahı olarak kabul etmiştir. Avukatın iş sahibine yapacağı her türlü ihbar ve tebligat bu adrese gönderilecektir. Adres değişikliğinin Avukata bildirilmesi yazılı ve zorunlu olup, adres değişikliği nedeniyle iş sahibine ulaşmayan tebligat nedeniyle Avukata sorumluluk yüklenemeyecektir.
2)Bu sözleşmede yer almayan konularda, Avukatlık Kanunu’nun Avukatlık Sözleşmesine ilişkin (m.163 vd.) hükümleri tamamlayıcı olarak uygulanacaktır.
İşbu ücret sözleşmesi iki nüsha halinde düzenlenmiş olup, taraflarca okunarak imzalanmıştır.
Avukat-Müvekkil Arasında Yapılan Sözleşme Örneği
AVUKATLIK HİZMET SÖZLEŞMESİ
I) TARAFLAR
İş sahibi a- Adı soyadı :
b- Adres :
c- Tel :
d- Email :
Avukatlar a- Adı soyadı :
b- Adresi :
II) İŞİN KONUSU
III) YARGILAMA HARÇ VE GİDERLERİ
- Yargılama harç ve giderlerinin tümü iş sahibince karşılanacaktır. Dava için yolculuk ve geçici kalma gibi giderler avukatlık ücretine dahil değildir.
- Dava ile ilgili masrafların artması halinde yada verilen avans yeterli olmadığı takdirde avukat durumu iş sahiplerine/sahibine bildirecek ve bu bildirimden itibaren 3 gün içinde talep edilen masraf kendisine verilecektir. Masrafların zamanında karşılanmaması halinde ortaya çıkan zararlardan iş sahibi sorumludur. Masrafların zamanında tevdi edildiğini ispat yükü iş sahibine aittir. Masrafların eksik verilmesi halinde avukat dava konusundan alacağını mahsup ettikten sonra kalanını iş sahibine iade eder.
- İş sahibince yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ve verilmesi gereken masrafların ifası için avukatça iş sahibine ihbarda bulunulması gerekirse, ihbarın yapılmış olduğu kabul edilir. Bu ihbar iş sahibine telefon, faks, e-posta ve diğer iletişim araçlarıyla yapıldığında da geçerli olur.
- İş sahibi uyuşmazlığın arabuluculuk, sulh veya feragatle dava dışında bitirilmesini isterse durumu yazılı olarak avukata bildirecektir.
- Dava arabuluculuk, sulh veya feragatle dava dışında neticelendiği takdirde aşağıda yazılı avukatlık ücreti avukata ödenecektir.
IV) ÜCRET
Müvekkil;
- Avukata verilen masraf avansının tamamı iş başında nakden ödenecektir.
- İş sahibi, sözleşmeye konu iş karşılığında dava bedelinin %15’ini yerel mahkemece karar verildikten sonraki bir hafta içerisinde avukata nakden ödenecektir.
- Mahkeme tarafından hükmolunacak kanuni vekalet ücreti avukata aittir.
V) DİĞER HÜKÜMLER
- Bu ücret yalnız bu dava içindir. Bu işle ilgili olsa da bundan doğacak herhangi bir başka iş (karşılık dava açılması ve ileride açılması gerekecek başkaca davalar ve uyuşmazlıklar) bu sözleşme kapsamında değildir. Yapılacak cezai vb kovuşturma da bu sözleşme kapsamı dışındadır. Yargıtay ve Danıştay’da yapılacak duruşmalara iştirak halinde duruşma tarihindeki avukatlık ücret tarifesine göre ayrıca ücret ödenir. Yargılama sonunda karşı tarafa yükletilecek her türlü resmi vekâlet ücreti de avukata ait olacaktır.
- Avukat işi yasalar ve meslek kuralları uyarınca, davayı sonuna kadar takip edecektir. Bu görevi bizzat kendisi yapacağı gibi, kendi gözetimi ve denetimi altında başka avukatlarla işbirliği yaparak onları da kovuşturma ve savunmasına alabilecektir. Bu durumda iş sahiplerinden ek ücret istenmez.
- İş sahibi avukatın yazılı olurunu almadan bu iş için başkasına vekalet vermeyecektir. Tersine davranılması halinde avukata ücretin tamamı ödenecektir.
- İş sahibi işten feragat eder, karşı tarafla sulh olur ya da avukata işi sürdürme imkanı vermezse, yahut sözleşmeyle üstlendiği taahhütlerinden birini yerine getirmezse avukat kalan ücreti isteme hakkını kazanacaktır.
- İş sahibi yukarıda yazılı adreslerini kanuni tebligat adresi olarak kabul etmiştir. Avukatın, kendisine yapacağı her türlü bildirim bu adrese yapılacaktır. Adres değişikliği halinde avukata bildirim mecburidir. Adres değişikliği sebebiyle iş sahibine ulaşmayan bildirimler yüzünden avukata sorumluluk yüklenemez.
- Sözleşme iş sahibi tarafından tek taraflı feshedilirse avukat ücretin tamamını isteme hakkına sahiptir.
- Bu sözleşmede yer almayan konularda Avukatlık Kanununun avukatlık ücretlerine ilişkin hükümleri tamamlayıcı olarak uygulanacaktır.
- Bu sözleşmelerden doğacak anlaşmazlıklarda Bakırköy Adliyesi ve icra daireleri yetkilidir.
- İş bu sözleşme iki nüsha halinde düzenlenmiş olup taraflarca okunarak imzalanmıştır.
Avukat Ücret Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ
AVUKAT : Adı, Soyadı (TC: ),Adresi
İŞ SAHİBİ : Adı, Soyadı (TC: ),Adresi
İŞİN TÜRÜ NİTELİĞİ :
MÜDDEABİH :
PEŞİN ALINAN ÜCRET :
PEŞİN ALINAN MASRAF :
Yukarıda ad ve adresleri yazılı avukat ile iş sahibi arasında aşağıda yazılı kayıt ve şartlarla bir ücret sözleşmesi düzenlenmiştir.
Buna göre :
Madde 1– Avukat, iş sahibinin yukarıda vasıf ve mahiyeti yazılı işini takip edecek; işin takibi [ hak ve alacağın tahsili ] için gereken bütün işlemleri mesleki sorumluluğu altında sonuna kadar yürütecektir. Avukat, işi bizzat takip edebileceği gibi, başka bir Avukatı veya Avukatları dahi tevkil yada teşrik yoluyla işin takibine iştirak ettirebilecektir. Ancak, bunun için iş sahibinden ek bir ücret istemeyecektir.
Madde 2– Taraflar, takibe konu olan bu işten dolayı vekile X lira Avukatlık ücreti ödenmesini kararlaştırmışlardır. Bu meblağın X lirası peşin ödenmiştir. Mütebaki ücret ise, davanın ( ve takibin) sonunda ödenecektir.
Bu dava ve takiple ilgili olarak, Mahkeme [ ve İcra Dairelerince ] hükmedilecek maktu ve nisbi [ oransal ] ücret-i vekâletin de Avukata aidiyetini taraflar kabul etmişlerdir. Dava ve takibin kanun yolu aşamaları ve gerektiğinde murafaası ayrıca ücrete tabi…….. dir.
Madde 3– İşin takibinin gerektirdiği (dolaylı-dolaysız) her türlü giderler iş sahibine aittir. Bu giderler iş sahibinden peşin alır. Karşı taraftan tahsil olunacak meblağdan vekilin kararlaştırılan ücreti (ve varsa vekilin iş sahibi adına yaptığı masraflar ) öncelikle mahsup edilir. İş sahibi birden fazla ise; ücret ve masraflardan dolayı Avukata karşı sorumlulukları müşterek ve müteselsildir.
Madde 4– İş sahibi, ( Avukatın yazılı muvafakati olmaksızın) sulh, ibra, tek taraflı feragat, karşı tarafla haricen anlaşarak feragat, vekili azil ya da başka bir suretle dava ve takibin devamına ve iş bu akdin fiilen ve hukuken sonuçlanmasına engel olursa, Avukat, sözleşme ile kararlaştırılan ücretin tamamı ile müddeabih üzerinden yasal vekâlet ücretinin tutarını da talebe hak kazanır.
Madde 5– İşbu ücret sözleşmesinden doğacak her türlü ihtilaflarda (….. ) Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.
Avukat İş Sahibi
Avukata Vekalet Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK SÖZLEŞMESİ
I)-TARAFLAR :
1)İŞ SAHİBİ:
a-Adı,soyadı (Unvanı) : (TC NO:)
b-Adres
c-CEP :
e-E.MAİL :
2)AVUKAT/AVUKATLIK ORTAKLIĞI:
A-Adı,soyadı (Unvanı) :
B-Adres :
II)-HUKUKİ YARDIMIN KONUSU :
Haklı nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin alacak davası. (kıdem tazminatı –ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, fazla mesai ücret alacağı, hafta tatili alacağı, ücret alacağı, UBGT alacağı elektrik su doğalgaz ev kat malikleri tarafından veriliyor.)
Dava açılacak şirket :
Çalışma Saatleri : Hafta İçi: 07:00-20:00 Cumartesi 07:00-20:00 Pazar sabah,akşam servisi
İşe başlangıç tarihi : 15.11.2015
İşten çıkış tarihi : 02.01.2019
Son net maaş : 2.175,00 TL
Görev : Apartman Görevlisi
III)-YARGILAMA HARÇ VE GİDERLERİ:
1)Yargılama harç ve giderleri iş sahibi tarafından karşılanacaktır. Tahsili mümkün olduğu takdirde avukat dava sonunda yargılama harç ve giderlerini davalı şirketten tahsil edecek ve iş sahibine ödeyecektir. Harç giderleri iş sahibi tarafından ödendikten sonra dava açılacaktır.
2)İş sahibi uyuşmazlığını arabuluculuk,sulh veya feragatle, dava dışında bitirilmesini isterse, durumu avukata yazılı olarak bildirecek, avukatın yapmış olduğu masrafları ve aşağıda belirtilen vekalet ücretini avukata ödeyecektir.
IV)-AVUKATLIK ÜCRETİ:
1)NİSBİ ÜCRET: Avukatlık ücreti mahkeme tarafından hükmolunacak şeyin değerinin yahut paranın toplam tutarının yüzde (%25) yirmibeşi olarak iş sahibi tarafından avukata ödenecektir.
2)Bu ücret yalnız bu iş içindir. Ücret bu işle ilgili olsa da bundan doğacak başka bir işi kapsamaz. Karşılık dava açılması veya bu işle ilgili diğer uyuşmazlıkların çıkması halinde Avukata/Avukat Ortaklığına ayrıca ücret ödenecektir. Kanun yollarında veya uyuşmalık çözen diğer mercilerde yapılacak duruşmalarda sözleşmeye, sözleşme yapılmamışsa Avukatlık Ücret tarifesine göre ayrı ücret ödenecektir.
3)Avukat/Avukat Ortaklığı, bu sözleşmeyle üslendiği işi kanunlar ve meslek kuralları uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat/Avukat Ortaklığı, bu görevi kendisi yapabileceği gibi, gözetimi altında başka Avukatlarla/Avukat Ortaklıklarıyla işbirliği yaparak, onları da kovuşturma ve savunmasına alabilecektir. Ancak, bu durumlarda iş sahibinden ek ücret istemeyecektir.
4)İş sahibi, Avukatın/Avukat Ortaklığının yazılı muvafakatini almadan bu iş için başka bir Avukata /Avukat Ortaklığına vekâlet veremeyecektir. Tersine davranılması halinde Avukata/Avukat Ortaklığına ücretin tamamı ve avukatın yapmış olduğu tüm masraflar iş sahibi tarafından avukata ödenecektir.
5)İş sahibi, işten feragat eder veya avukata işi kovuşturma olanağı vermezse yahut sözleşmeyle yüklendiği vecibelerini yerine getirmezse, Avukat /Avukat Ortaklığı sözleşmede belirtilen yüzde yirmi (20) oranındaki ücretin tamamını ve yapmış olduğu tüm masrafları iş sahibinden tahsil etme hakkını kazanacaktır.
6)Sözleşme, süresinden önce iş sahibince tek taraflı fesih edilirse Avukat/Avukat Ortaklığı ücretin tamamını isteme hakkını kazanır.
V)-İHTİLAFLARIN ÇÖZÜMÜ:
Taraflar arasında akdedilen bu avukatlık sözleşmesinden ve vekâlet ücretinden kaynaklanan uyuşmazlıkları çözmeye Ankara icra daireleri ve mahkemeleri yetkilidir.
VI)-ÖZEL KOŞULLAR:
1)İş sahibi, bu sözleşmede yazılı olan adresi kanuni ikametgahı olarak kabul etmiştir. Avukatın/Avukat Ortaklığının iş sahibine yapacağı her türlü ihbar ve tebligat bu adrese gönderilecektir. Adres değişikliğinin Avukata /Avukat Ortaklığına bildirilmesi yazılı ve zorunlu olup, adres değişikliği nedeniyle iş sahibine ulaşmayan tebligat nedeniyle Avukata/Avukat Ortaklığına sorumluluk yüklenemeyecektir.
2)Bu sözleşmede yer almayan konularda, Avukatlık Kanunu’nun Avukatlık Sözleşmesine ilişkin (m.163 vd.) hükümleri tamamlayıcı olarak uygulanacaktır.
İşbu ücret sözleşmesi iki nüsha halinde düzenlenmiş olup, taraflarca okunarak imzalanmıştır.
Avukat/Avukat Ortaklığı | İş Sahibi |
Boşanma Davası Avukatlık Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK SÖZLEŞMESİ
TARAFLAR :
MÜVEKKİL: … TC: 1… TEL : 0505 …
AVUKAT :
AÇIKLAMALAR:
15.03.2018 tarihinde taraflar boşanma davası için aşağıdaki şekilde anlaşmışlardır.
… ile … evlilik birliğinin sona ermesi için boşanma davası açılacaktır.
Boşanma talebine ek olarak, 35 bin maddi 50 bin manevi tazminat, nafaka talebi, velayet talebi ile dava açılacaktır.
Davanın delilleri olarak flash bellek içinde ses kayıtları, mesajlaşma içerikleri, apartman ve marketin kamera kayıtları, nüfus kaydı alındı olayları anlatan 4 sayfalık metin verildi, tanık isimleri bildirilecek, bildirilen telefon numaralarının içerikleri GSM operatörlerinden istenecek, gebeliğin sonlandırılmasının ispatı için doktor raporları istenecek.
Boşanma davası için 4.500 TL vekalet ücreti kararlaştırılmıştır. Vekilce bildirilen Dava harç ve yargılama giderleri … tarafından karşılanacaktır.
Vekalet ücretleri 500 TL Lik taksitler halinde yargılama sürecinde ödenecektir.
Tazminata hükmedilmesi halinde tazminat miktarının yüzde onu vekalet ücreti olarak ödenecektir.
İŞBU SÖZLEŞME 15.03.2018 TARİHİNDE TARAFLARCA MÜZAKERE EDİLEREK VEKİLİN OFİSİNDE 2 NÜSHA OLARAK TANZİM EDİLMİŞ VE BİRLİKTE İMZA ALTINA ALINMIŞTIR.
Avukat Ücret Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK KANUNU UYARINCA
DÜZENLENEN ÜCRET SÖZLEŞMESİDİR
İŞ SAHİBİ:
ADRESİ :
AVUKAT
ADRESİ :
Yukarıda ad ve adresleri belirtilen taraflar arasında aşağıdaki şartlarla bir Avukatlık ücret sözleşmesi yapılmıştır. İş sahibi (MÜVEKKİL), işi alan avukat da sadece (AVUKAT) olarak isimlendirilmiştir.
Madde 1- Avukat’ın üzerine aldığı iş: Ankara ……… Mahkemesi’nin ……. Esas sayılı dosyasında avukatlık hizmetinin yerine getirilmesidir.
Madde 2- Üzerine aldığı bu işten ötürü (AVUKAT)’a: …-TL ( …… Türk Lirası) ödenmiştir.
Madde 3- Ücret yalnız bu işin karşılığıdır. Bu işle ilgili ve bağlantılı olsa da karşılıklı dava ve ayrı dava şeklinde açılacak davalar ile takipler bu işin ve ücretin kapsamı dışındadır, Yargıtay, Danıştay, Vergi Temyiz Komisyonları ve başkaca merciler huzurunda yapılacak duruşmalar ayrı ücretlere tabidir. (AVUKAT) ‘ın yürüttüğü dava ve takiplerle ilgili karşı taraf ve 3. şahıslardan hak edilen maktu ve nisbi vekalet ücretleri ve fer’ileri müvekkil tarafından hiçbir hak iddia edilmeksizin Avukata ödenir. Bu Avukatlık ücretleri net olup, tahakkuk edecek stopajlar ve Katma Değer Vergisi müvekkile aittir.
Madde 4- (AVUKAT) işi yasalar ve bu sözleşme hükümleri uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Yetkili kılınmışsa işi, uygun göreceği diğer avukatlarla birlikte takip edebileceği gibi tamamen onlara da bırakabilecektir. (MÜVEKKİL) de avukatın yazılı iznini almak şartıyla başka avukatları işe teşrik edebilir.
Madde 5- İşin yapılması için gerekli bütün masraflar, resim, harç, kırtasiye gibi giderler (MÜVEKKİL)’e ait olup ilk istemde avukata veya merciine ödenmek zorundadır.
Madde 6- (MÜVEKKİL) yukarıda yazılı adresini yasal yerleşim yeri olarak kabul etmiş olup, bu adrese avukat tarafından gönderilecek olan bütün ihbar ve tebligatların şahsına yapılmış olduğunu kabul eder. (MÜVEKKİL) adresini değiştirdiği takdirde yeni adresini derhal yazı ile bildirmek zorundadır.
Madde 7- (MÜVEKKİL)’in işbu sözleşmenin akdinden sonra vekalet vermemesi, dosyasını geri alması, avukatın yazılı iznini almaksızın başka avukata işini vermesi, istenen giderleri ödememesi, iddia ve savunma için gerekli bilgi, belge ve delillerini vermemesi, adresini değiştirdiği halde yeni adresini yazılı olarak bildirmeyip işin takibini bu suretle güçleştirmesi, dava veya alacağın takibinden kısmen veya tamamen vazgeçmesi, karşı taraf ile sulh olması veya karşı tarafı ibra etmesi veya haklı bir sebep yokken avukatı azletmesi gibi işin takip ve sonuçlandırılmasını her ne suretle olursa olsun engellediği durumlarda (AVUKAT) bu sözleşmeyi bozabilir. Bu durumda haklı bir nedenle bozulmuş olduğundan, sözleşmede belirlenen ücretin tamamı (AVUKAT)’ın ilk isteminde derhal ve bir defada ödenir.
Madde 8- Bu sözleşmede yer almayan ve açıklık bulunmayan durumlarda Avukatlık Kanunu hükümleri uygulanır.
Madde 9- Bu sözleşmeden doğacak anlaşmazlıkların hallinde Ankara mahkeme ve icra daireleri yetkilidir.
İki nüsha olarak düzenlenmiştir. Taraflarca iradi olarak hazırlanmış, okunmuş ve imzalanmıştır.(tarih)
MÜVEKKİL
AVUKAT
Avukat Ücret Sözleşmesi
AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ
A- TARAFLAR : Aşağıda bilgileri yazılı taraflar arasında iş bu sözleşme düzenlenmiştir.
Müvekkil :
Avukat :
Bu sözleşmede iş sahibi Müvekkil ve işi üzerine alan ise Avukat diye adlandırılmıştır.
B- KONUSU : Avukat’ın üzerine aldığı iş:
Müvekkilin ……………………………. katılacak, hukuki olarak avukatlık görevini üstlenecektir.
C- ÜCRETİ :
Avukatın hukuki işlemin karşılığı iş için 10.000.00TL (On bin Türk Lirası) olarak kararlaştırılmıştır. Ayrıca hükmedilecek karşı vekalet ücreti avukata aittir.
D- YARGILAMA HARÇ VE GİDERLERİ :
İşin yapılması için gerekli bütün vergi, resim, harç gibi giderler müvekkile ait olup, Avukatın ilk isteminde Müvekkil tarafından Avukata veya merciine ödenmesi gerekir. Verilen iş için yapılacak giderlerin tümü müvekkile aittir ve bu giderler ödenmedikçe avukat işi yapmak zorunda değildir. Yukarıda sayılan giderlerin avukat tarafından yapılabilmesini sağlamak için müvekkil, giderleri karşılayacak avansı zamanında vermek zorundadır. Dava ile ilgili olarak masraf yapılmasını gerektiren usulü işlemlerin ve kanun yollarıyla ilgili taleplerin ortaya çıkması halinde, iş sahibince yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ve verilmesi gereken masrafların ifası için avukatça iş sahibine ihbarda bulunulması gerekirse, iş bu ihbar iş sahibine telefon, faks, e-mail, telgraf ve diğer iletişim araçlarıyla yapıldığında da geçerli olacaktır. İş sahibi başlangıçta giderler için Avukat’a gider avansı olarak ilk olarak 500,00 TL (Beş yüz Türk Lirası) ödeyecektir. Avukat, bu sözleşmeye göre peşin verilmesi gerekli ücret ve aşağıda yazılı gider avansı kendisine ödenmediği sürece işe başlamak zorunluluğunda değildir.
E- ÖZEL HÜKÜMLER :
1) Müvekkil, iş bu sözleşmenin kapsamı çerçevesinde işin yürütülebilmesini teminen, usulüne uygun vekâletname dâhil gerekli her türlü bilgi, belge ve dokümanı talebi halinde avukata teslim etmek zorundadır. Gerekli bilgi belge, evrak ve dokümanın avukata hiç, zamanında, gereği gibi veya eksiksiz teslim edilmemesinden doğacak idari, mali ve hukuki sonuçlardan avukat sorumlu tutulamaz. Hatta bundan dolayı işbu sözleşmenin iş sahibince feshi yoluna gidilemez.
2) Müvekkilin bu sözleşmenin akdinden sonra vekâlet vermemesi, dosyasını geri alması, avukatın yazılı iznini almadan başka avukatları teşrik etmesi veya bir başka Avukata işini vermesi, istenen giderleri ödememesi, iddia veya savunma için gerekli, bilgi, belge ve delilleri vermemesi, adresini değiştirdiği halde yeni adresini yazılı olarak bildirmeyip işin takibini bu suretle imkânsız hale getirmesi, avukatın rızası olmadan davanın veya alacağın takibinden kısmen veya tamamen vazgeçmesi, karşı taraf ile sulh olması veya karşı tarafı ibra etmesi veya haklı bir sebep yokken avukatı azletmesi gibi işin takip ve sonuçlandırılmasını her ne suretle olursa olsun engellediği durumlarda avukat sözleşmeyi bozabilir. Bu durumda sözleşmede belirtilen ücretin tamamı avukatın ilk isteminde derhal ve bir defada ödenmesi gerekir.
3) Avukat görevini yasalar, meslek kuralları ve bu sözleşme hükümleri uyarınca kendisinden beklenecek özene uygun olarak yapacaktır. Avukat üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçtiği ve haklı bir sebep olmaksızın vekaletten istifa ettiği taktirde hiçbir ücret isteminde bulunamaz. Peşin aldığı ücret ve varsa sarf etmediği gider avansını ve müvekkilin verdiği belgeleri geri vermeğe mecburdur.
4) Taraflar, yukarıdaki adreslerini tebliğ adresi olarak kabul ederler. Bu adreslerinde değişiklik olması halinde noter aracılığıyla resmi ihtarname ile tebliğ edilecek şekilde yazılı olarak birbirlerine bildirmedikleri takdirde tebliğ imkânsızlığından doğabilecek olumsuz sonuçlardan, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen taraf tek başına sorumlu olacaktır.
5) Avukat üzerine aldığı işi kanun ve bu sözleşme hükümleri uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat, verilen vekaletname ile başkasını tevkile yetkili bulunduğu taktirde, üzerini aldığı işi uygun göreceği diğer avukatlarla birlikte takip edebileceği gibi takibi tamamen onlara da bırakabilecektir. Müvekkil de, Avukatın yazılı iznini almak şartı ile başka avukatlara vekalet verebilir.
6) Avukat şehir dışında yapılması gereken işlerden sorumlu değildir. Ancak Yargıtay, Danıştay ve Vergi Temyiz Komisyonları huzurunda yapılması gereken işlemler ve diğer her türlü işlemlerin yapılması için şehir dışına çıkılması gerekiyorsa, Avukatın kabulü şartıyla (!) her türlü konaklama, yolculuk giderleri ve avukatın yazıhanesinden ayrı kaldığı her gün için önceden konuşularak, kararlaştırılan ücret ve masraflar müvekkil tarafından peşinen karşılanacaktır. Konaklanacak yer ve yapılacak yolculuk, avukatın meslek onuruna uygun şekilde olacaktır. Bu ücret ve masraflarda anlaşılamaya varılamazsa veya yazılı olarak anlaşılmasına rağmen masraflar peşin ödenmezse Avukat, şehir dışı herhangi bir yere gitmek zorunda olmadığı gibi, sırf bu husustan dolayı ücret sözleşmesinin geçersizliğine veya iş sahibince feshi halinde bu fesih haksız fesih olarak değerlendirilecektir.
7) Harçlar ve sair masraf ve giderler de dâhil iş sahibi tarafından avukata serbest meslek makbuzu karşılığı ödenmek zorundadır. Aksi takdirde, sorumluluk iş sahibine aittir. Masrafların zamanında ve talep edildiği gibi tevdi edildiğini, iş sahibi yazılı belge ile kanıtlamak zorundadır.
8) Sözleşme konusu olan işten dolayı kararlaştırılan ücret yalnız bu iş içindir. Ücret bu işle ilgili olduğundan, doğacak başka işleri kapsamaz. İş sahibinin birden çok olması halinde sözleşmeyi birlikte imzalayanlar, avukatlık ücretinin ödenmesinde Avukata karşı müteselsilen borçlu ve sorumludurlar.
9) Avukat’a; ödenmesi gereken ücret peşinen ödenecektir. Ancak karşılıklı anlaşılması ve yazılı olarak imza altına alınması halinde belirli sürelerde yapılması gereken ödemelerden herhangi biri yapılmadığı takdirde ücretin tamamı muaccel olur. Ödemeler, elden Avukatlık Serbest Meslek Makbuzu karşılığında veya ……………………………. numaralı hesaba yatırılmak suretiyle yapılacaktır. Tahakkuk etmiş ücretler ödenmezse, Avukat sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkına sahiptir. Bu durumda sözleşmede belirtilen ücretin tamamı avukatın ilk isteminde derhal ve bir defada ödenmesi gerekir.
10) İş sahibi uyuşmazlığını arabuluculuk, sulh veya feragatle, dava dışında bitirilmesini isterse, durumu avukata yazılı olarak bildirmek zorundadır. Aksi takdirde telefon, e-mail, faks, sms ..vb şekilde yapılan bildirimlere dayanılarak işlem yapılmayacaktır.
11) Müvekilin dava dilekçesini ve eklerini avukattan isteyip avukata haber etmeksizin ve onayını almaksızın başkaca kişilerle paylaşması, davayı avukatın paylaştığı dilekçe ile açması halinde avukata 10.000,00 TL (Onbin Türk Lirası) cezai tazminat ödeme yapmasını müvekkil kayıtsız şartsız kabul edecektir.
F- İHTİLAFLARIN ÇÖZÜMÜ
İş bu sözleşme iki nüsha olarak düzenlenmiş olup, taraflar bir nüsha almışlardır. Sözleşmede açıklık bulunmayan durumlarda Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hususlarda sırasıyla, Avukatlık Kanunu, Avukatlık Kanuna Bağlı Yönetmelikler, Borçlar Kanunu, Borçlar Kanuna Bağlı Yönetmeliklere ilişkin hükümleri uygulanır. Bu sözleşmeden doğacak anlaşmazlıklarda KARAMAN Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olup, özellikle masraflar ve sözleşmeyle ilgili olmak üzere diğer her türlü konuda oluşabilecek anlaşmazlıkların çözümü için başvurulan mercilerde avukatın bürosunda çalışan personelin tanık olarak dinlenebileceğini taraflar şimdiden kabul etmişlerdir.
AVUKAT-MÜVEKKİL
Avukat Ücret Sözleşmesi
-AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ-
X adresinde bürosu bulunan AVUKAT X ile aşağıda isim ve adresi yazılı bulunan iş sahip(leri) arasında,Avukata verilen iş çerçevesinde Ücret Sözleşmesi düzenlenmiştir.
A)AVUKATIN(AVUKATLIK ORTAKLIĞININ)
ADI-SOY-
Tel:
Fax:
Cep:
E.Mail:
ADI ve ADRESİ :
Barosu:
T.B.B:
VD:
B)İŞ SAHİBİNİN
ADI-(SOYADI)
ADRESİ;
T.C.KİMLİK,
VERGi DAİRESİ ve NO :
C)AVUKATA TEVDİ
EDİLEN İŞ :
D)KARARLAŞTIRILAN AVUKATLIK ÜCRETİ ve ÖDENME ŞEKLİ :
E)MASRAF İÇİN ALINAN AVANS:
F)SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ:
1)Avukat üzerine aldığı işi kanun hükümleri dairesinde,sonuna kadar takip eder.Bu nedenle davanın sonucu hakkında iş sahibine herhangi bir taahhütte bulunulmamıştır.
2)Bu sözleşmeye göre işin sonucu,mahkemece verilen hükmün kesinleşmesiyle biter.Avukat,temyizi mümkün kararlarda,hukukî yarar gördüğü ve iş sahibince de gideri karşılandığı takdirde,hükmü Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay nezdinde temyiz eder.
Gerek Bölge Adliye Mahkemelerinde istinaf ve gerekse Yargıtay’da temyiz duruşmalı istendiği takdirde,avukatın duruşmalara katılabilmesi için;yukarıda kararlaştırılan avukatlık ücretinden ayrı olarak,Asgari Ücret tarifesinin İkinci Kısım ve ikinci bölümündeki “Yargıtay,Danıştay,Askeri Yargıtay ve Sayıştay’da Temyiz yolu ile görülen işlerin duruşması için” belirtilen ücretten aşağı olmamak üzere,ayrıca ücret ile aşağıdaki 7.maddede belirtilen masraf ve ücretler peşin olarak ödenmedikçe,belirtilen yasa yollarındaki duruşmalarına gidilmez.İş sahibi isterse,buralara kendisi katılabilir.İcra Müdürlüğünden aciz vesikası alınması,işin bitmesi anlamındadır.
3)Avukat işi bizzat yapabileceği gibi,vekaletnamede tevkile yetki tanınmış ise,işi başka bir avukatla birlikte takip edebilir veya başka bir Avukata veya Avukatlık Ortaklığına vererek de işi takip ettirebilir.Keza,1136 S.Y.nın 56.maddesine 4667 S.Y. ile eklenen 5. fıkrası gereğince Yetki Belgesi de verebilir.Bundan dolayı iş sahibinden ayrı bir ücret istenmez.
4)Kararlaştırılan Avukatlık Ücreti yalnızca,yukarıda belirtilen bu işin karşılığı olup,mukabil dava,bağlantı veya ilişkisi bulunsa bile başka dava ve icra kovuşturmaları ile uzlaşmacı avukatlık dahil,her türlü hukuki yardımlar ayrı ücrete tabidir.Paylaştırma (Ortaklığın giderilmesi),meni müdahale,tahliye gibi davalarda,mahkeme,kıymet takdiri,itiraz ve satış ile kararın icradaki infazı aşamaları ayrı ücretlere tabidir.Bu gibi,bir önceki aşamanın doğal sonucu niteliğindeki durumlarda;sonraki bir aşamada,davanın özelliği gereği olarak yazılı anlaşma olmadan işe başlanılması,iş sahibinin sözlü olurunun varlığını gösterir.Avukat bu aşamalar için müvekkilinden,işin tamamlandığı tarihteki o işin asgari ücreti kadar ücrete ayrıca hak kazanır.Karşı taraftan alınan ücreti vekalet varsa,bu da avukata aittir.
5)Anlaşmaya göre,Avukata peşin olarak verilmesi gereken ücret ödenmezse,Avukat işe başlamak zorunda değildir.Bu sebeple doğabilecek her türlü sorumluluk iş sahibine aittir.Bu sözleşmedeki ödeme şartları yerine getirilmemesinden dolayı da,Avukat işi takip etmekten ve sonucunu elde etmekten mahrum kalırsa,sorumluluk bakımından aynı hüküm uygulanır.
6)İş sahibi,Avukatın yazılı olurunu aldıktan sonra başka Avukatı da,işin kovuşturma,soruşturma ve takibine katabilir.Aksine davranıldığında,avukatın olur vermemesi halinde,avukat üzerine aldığı işten ayrılabilir ve bu ücret sözleşmesinde gösterilen ücretin tamamına hak kazanır ve ücret sözleşmesindeki ücret muaccel hale gelir.Bunun için ayrıca ihbar ve ihtar çekmeye gerek yoktur.Avukatın,işe katılan yeni avukatı kabul etmediğini yazılı olarak iş sahibine bildirmesi yeterlidir.
7)Yukarıda belirtilen iş için yapılacak yolculuk masrafı ve bulunduğu yerden ayrılma nedeniyle iş kaybı tazminatı,iş sahibi tarafından avukata ayrıca ödenir.Gidilen yerdeki konaklama,yeme ve vasıta ücretleri de Avukata iş sahibi tarafından peşin ödenir.Bunlar ödenmedikçe avukat bürosunun bulunduğu adresten ayrılmak zorunda değildir ve bu yüzden doğabilecek her türlü sorumluluk iş sahibine aittir.Eğer dava (Adana) dışında açılmışsa,yerin uzaklığına göre;her gidiş-dönüş için bu fıkra hükmü uygulanır.Günlük gidilip gelinebilecek yerler için ayrıca konaklama ücreti talep edilmez.(Günlük gidilip gelinebilme mesafesi için,Adana’ya 130 km. baz alınmıştır.)Bu mesafeyi aşınca,ayrıca konaklama ücreti ödenir.Bu ücretler rayicine ve Avukatın mesleki onuruna göre olur.Ancak,iş kaybı tazminatı,Bölge Adliye Mahkemelerinde ve Yargıtay’da duruşmaya katılma (mürafaa) ücreti olarak yorumlanamaz ve günlük,çağrı üzerine gidilen yerdeki sözlü danışma ücretinden aşağı olamaz.
8)İş sahibi,işten kısmen veya tamamen feragat ettiği veya karşılıklı takas edildiği veya karşı tarafla sulh olduğu,anlaştığı veya avukatı haksız olarak azlettiği veya yukarıda kararlaştırılan işle ilgili görevin yerine getirilmesini engelleyici olumlu veya olumsuz tavır içine girdiği veya davanın açılması veya yürütülmesi için gerekli giderleri vermediği ve bu nedenle davadan/işten sonuç alınamadığı takdirde;yukarıda kararlaştırılan ücretin tamamını avukata ödemekle yükümlüdür.
9)Avukatlık Asgari Ücret tarifesi ile 1136 Sayılı Yasanın ilgili maddeleri gereğince Mahkemelerce veya İcra Müdürlüklerince ödenmesi karşı tarafa yükletilen ücreti vekalet avukata aittir.İş sahibi bu ücreti karşı taraftan alamaz.Avukatın almasını engelleyici hukuki ve fiilî muamele ve işlemde bulunamaz.Aksi takdirde iş sahibi,karşı taraftan alınması gereken bu ücreti avukata ayrıca ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
10)Avukatın zimmetinde iş sahibine ait avans ya da herhangi bir para varsa,iş sonunda vekalet ücreti alacağı bulunuyorsa avukat,bu avans veya parayı avukatlık ücretine mahsup edebilir.Artan avans ve para kalmışsa,iş sahibine iade edilir.
11)Avukata tevdi edilen işin yapılması veya yapıldıktan sonra sonucun alınması için gerekli bütün vergi,resim,harç,gider ve masraflar,iş sahibinin sorumluğu altında olup,Avukat tarafından ilk istekte,Avukata veya gerektirdiği yere ödenir.Bunlar verilmediği veya yatırılmadığı takdirde,meydana gelebilecek olumsuz sonuçtan iş sahibi sorumludur.Bu harcamaların avukat tarafından yapılabilmesi için,yeteri kadar avansın,iş sahibi tarafından verilmiş olmasına bağlıdır.Belirtilen harç ve masrafların zamanında ve talep edildiği gibi tevdi edildiğini,iş sahibi yazılı belge ile kanıtlamak zorundadır.
12)Harç ve masrafların ödenmesi ile ilgili ve diğer konulardaki isteklerin iş sahibine ihbarı telefon,faks,e-mail ve diğer iletişim araçları ile yapılabileceği gibi,kişi vasıtasıyla da yapılabilir ve haber verilebilir.İş sahibi,bu sayılanlar vasıtasıyla ihbarın geçerliliğini şimdiden kabul eder.
13)İş sahibinin,sözleşme düzenlenirken beyan ettiği yukarıdaki adrese Avukat tarafından yapılacak her türlü tebliğ kendisine yapılmış sayılır.Adres değişikliği en geç üç gün içinde iş sahibi tarafından iadeli taahhütlü mektupla Avukata bildirilir.İş sahibinin adresine gönderilecek yazıların,adres ve diğer sorunlar nedeniyle tebliğ edilememesinden veya adres değişikliğinin süresinde ve uygun şekilde bildirilmesinden dolayı,sorumluluk iş sahibine aittir.
14)Bir giriş bölümü ile tarafların unvan ve sıfatları,iş,kararlaştırılan ücret,alınan avans ve 16 maddelik sözleşme hükmü bulunan ve iki sayfalık işbu Avukatlık Ücret Sözleşmesi iki nüsha yapılmıştır.Bu sözleşme,tarafların her bir sayfayı imzaladığı andan itibaren aşağıda belirtilen tarihte geçerlilik kazanır.
15)Bu sözleşmede hüküm bulunmayan hususlarda sırasıyla,Avukatlık Kanunu ve yönetmelikleri ile B.K.nun vekalete ilişkin hükümleri uygulanır.
16)İşbu sözleşmeden doğabilecek her türlü ihtilafta yetkili merci,Avukatın yukarıdaki ikametgahındaki İcra Daireleri ve Mahkemelerdir.(Tarih)
İş Sahibi Avukat
Avukat Ücret Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ
TARAFLAR :
İŞ SAHİBİ
Adı,soyadı (T.C) :
Adres :
Tel :
AVUKAT/AVUKATLIK ORTAKLIĞI
Adı,soyadı :
Adresi :
Tel :
SÖZLEŞME ÜCRETİ : ……….- TL. Bu ücret net olarak ödenecektir.
AÇIKLAMALAR
Madde 1- ) Avukat’ın üzerine aldığı iş :
a) Avukat bu işte müvekkilinin açmış olduğu veya müvekkiline açılmış olan BOŞANMA DAVASI ile diğer yasal ve resmi mercilerde temsil edecek ve haklarını savunarak alacağına kavuşmasını, taleplerinin gerçekleşmesini sağlamaya yönelik, İş sahibinin istek ve talepleri doğrultusunda hizmet verecektir.
b) Bu sözleşme ile avukat, müvekkiline alacağın tahsili yada icra (iflas) dosyasına bağlı diğer alacakların tahsili yada açılmış ve açılacak davaların kazanılması ile ilgili olarak garanti vermemektedir. Bu sözleşmede kararlaştırılan ücret, avukatın meslek kuralları ve yasalar çerçevesinde, işini titizlikle takip etmesi ve müvekkilinin haklarını en üst düzeyde ve her şeye rağmen savunmasının karşılığıdır.
Madde 2-
a) Bu sözleşme ile avukat için belirlenen ücretlerin tamamı peşin olarak kararlaştırılmıştır. Avukat bu ücreti almadan işe başlamayabilir. Avukatın bu sözleşme koşulları dışında müvekkiline sözlü olarak bir önel vermesi durumunda müvekkili bu süreye uygun olarak ücreti ödemek zorundadır. Ödemelerden herhangi biri yapılmadığı takdirde ücretin tamamı muaccel olur.
b) Müvekkilin birden çok olması halinde sözleşmeyi birlikte imzalayanlar avukatın iş sahiplerinin tümünün avukata ödeyeceği vekalet ücretinin ödenmesinden müteselsilen sorumludurlar.
Madde 3-
a) Saptanan ücret yalnız bu sözleşmede yazılı işin takibinin karşılığıdır. Bu iş takibi dışında kalan ve diğer yasal yada resmi mercilerde takip edilecek her türlü dava, icra takipleri ile bu takiplerin yürütülmesi için her türlü iş ve çabanın karşılığı avukatın bağlı bulunduğu Baronun belirlediği son vekalet ücret tarifesine göre ücretlendirilecektir.
b) Avukat tarafından bağlantılı takipler ve bu takip ile alakalı ve bağlantılı bulunsa dahi karşı taraf ve yahut da üçüncü bir şahıs tarafından karşılıklı dava ya da ayrı ayrı dava veya takip şeklinde açılacak davalar ve takipler bu yazılı sözleşme ve ücretin dışındadır.
c) Avukat, bu sözleşmeye göre yukarıda peşin verilmesi belirlenen sözleşme ücreti ve onun dışında gider avansı kendisine ödenmediği sürece işe başlamak zorunda değildir.
d) Avukat, bu iş takibi ile ilgili olarak gerekli vekalet kendisine takip öncesi teslim edilmediği takdirde dilerse duruşmalara girmeyebilir.
Madde 4- Avukat üzerine aldığı işi yasa ve bu sözleşme hükümleri uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat verilen vekaletname ile başkasını tevkile yetkili bulunduğu takdirde ,üzerine aldığı işi uygun göreceği diğer avukatlar ya da avukatlık ortaklıkları ile birlikte takip edebileceği gibi, vereceği vekaletname ya da yetki belgeleri ile takibi tamamen onlara da bırakabilir.
Madde 5- Müvekkil, Avukatın yazılı iznini almadan başka avukat ya da avukatlık ortaklıklarına vekalet veremez. Bu hallerde 1136 sayılı kanunun 171 ve 172 nci maddeleri hükmü uygulanır.
Madde 6-
a) İşin yapılması için gerekli bütün vergi, resim, harç, dosya masrafı, gider avansı gibi giderler müvekkile aittir. Bu giderler sözleşmenin imzalandığı tarih itibari ile sözleşme vekalet ücreti ile birlikte müvekkil tarafından Avukata belge karşılığında ödenmelidir. Bu giderler ödenmedikçe avukat iş yapmak zorunda değildir.
b) Yapılan iş ile ilgili olarak Feragat Harçları, Cezaevi Harçları v.b. müvekkil tarafından karşılanacaktır.
c) Yukarıda sayılan giderlerin avukat tarafından yapılabilmesini sağlamak için müvekkil , avukata yeteri kadar avans verecektir.
d) İş seyahati gerektiğinde uçak,1.mevkii yataklı tarifesine göre tren ve vapur bilet ücretleri müvekkil tarafından ücretten ayrı olarak ödenecektir. Bu giderler verilmeksizin avukat dava ile ilgili de olsa seyahat yapmak zorunda değildir.
e) Müvekkil yolculuk giderlerinden başka avukatın yazıhanesinden ayrı kaldığı her gün için 1. dereceden bir memurun aldığı yevmiyenin on katı tutarında ücreti ödemeyi kabul etmiştir.
f) Bu ücretler avukata peşin ödenmedikçe avukat işi takip etmek zorunda değildir.
Madde 7- Avukat,üzerine aldığı işi,haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçtiği ve haklı bir sebep olmaksızın vekaletten istifa ettiği takdirde hiçbir ücret isteminde bulunamaz. Peşin aldığı ücret ve varsa sarf etmediği gider avansını ve müvekkilin verdiği belgeleri geri vermeye mecburdur. Müvekkilin bu sözleşmenin akdinden sonra vekalet vermemesi, dosyasını geri alması, avukatın yazılı iznini almadan başka avukatları yada avukatlık ortaklıklarını teşrik etmesi veya bir başka avukata yada avukatlık ortaklığına işini vermesi, belge karşılığı olmak üzere, istenen giderleri ödememesi, iddia ve savunma için gerekli bilgi, belge ve kanıtları vermemesi, adresini değiştirdiği halde yeni adresini yazılı olarak bildirmeyip işin takibini bu suretle imkansız hale getirmesi, avukatın rızası olmadan davanın yada alacağın takibinden kısmen yada tamamen vazgeçmesi , karşı taraf ile sulh olması yada karşı tarafı ibra etmesi yada haklı bir sebep yokken avukatı azletmesi gibi işin takip ve sonuçlandırılmasını her ne suretle olursa olsun engellediği durumlarda avukat sözleşmeyi bozabilir. Bu durumda sözleşmede belirtilen ücretin tamamı -eğer ödenmedi ise- avukatın ilk isteminde derhal ve bir defada ödenmesi gerekir. Bu ücretin ödenmemesi durumunda avukat bu sözleşmeyi kanıt göstererek, alacağına teminatsız olarak İhtiyati Tedbir ve İhtiyati Haciz kararı alabilir.
Madde 8-
a) Yukarıda yazılı adres müvekkilin tebligat adresidir. Avukat tarafından bu adrese yapılacak bütün ihbar ve tebliğlerin şahsına yapılmış olduğunu kabul eder.
b) Müvekkil adresini değiştirdiği takdirde yeni adresinin avukata derhal yazıyla bildirmek zorundadır.
c) Yukarıda yazılı adrese gönderilecek yazıların tebliğ edilmesinden ve yeni adresini bildirmemesinden doğacak sonuçları müvekkil peşinen kabul eder.
Madde 9- Sözleşme ücreti Avukata net olarak ödenecektir. KDV, Stopaj v.b. giderler Müvekkil tarafından ayrıca karşılanacaktır.
Madde 10- Karşı vekalet ücretleri Avukatlık Kanunu gereği tamamen avukata aittir. Bu ücretten vazgeçilmesi teklif dahi edilemez.
Madde 11- Bu sözleşmede açıklık bulunmayan durumlarda 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu hükümleri uygulanır.
İŞ SAHİBİ (MÜVEKKİL)-AVUKAT
Avukat Hizmet Sözleşmesi Örneği
AVUKATLIK HİZMET SÖZLEŞMESİ
TARAFLAR
İŞ SAHİBİ : XXX ( T.C. No:)
İş bu sözleşmede bundan sonra “İş Sahibi” olarak anılacaktır.
Adres :
İletişim:
E-mail:
AVUKAT: İş bu sözleşmede bundan sonra “Avukat” olarak anılacaktır.
Adresi:
İletişim:
E-mail:
SÖZLEŞMENİN KONUSU
Bu sözleşme avukat tarafından iş sahiplerine verilecek olan avukatlık hizmetine ilişkin olup, karşılıklı hak ve yükümlülükleri kapsar.
HİZMETİN İÇERİĞİ
İş sahibi tarafından …….. ‘ya ilişkin arabuluculuk görüşmelerinin yapılması ve davaların takibi işbu sözleşmenin konusu olan hukuki danışmanlık hizmetini kapsar.
Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti kapsamına girmeyen işlemler, iş sahibinin yazılı emri ile avukata o tarihte geçerli olan XXX Barosu Tavsiye Edilen En Az Ücret Tarifesine göre ayrıca ücret ödenmesi şartı ile yerine getirilir.
ÜCRET
Avukatlar, işbu sözleşme kapsamında kendisine iş sahibi tarafından verilen dava dosyalarına ait uyuşmazlıkların mahkeme kararı veya sulh yoluyla çözümlenmesi halinde dava değeri/tahsilat tutarı üzerinden %15+KDV sözleşmesel vekâlet ücretine hak kazanır. Söz konusu ödemelerin iş sahibine yapılması durumunda iş sahibi en geç 3 gün içerisinde ödemeyi avukatın hesabına göndermek zorunda olup ödemenin yapılması durumunda avukat hizmet alacağına istinaden serbest meslek makbuzu düzenleyerek iş sahibine posta/kargo yoluyla gönderecektir.
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
1-Bu sözleşmeye konu olan hizmetler sadece iş sahibi ile ilgili hukuki iş ve işlemleri kapsar. İş sahibinin, çalışanlarının veya yetkililerinin kişisel olarak karşılaşacakları diğer hukuki sorun, takip ve davalar bu sözleşmenin kapsamı dışındadır.
2- Avukat, işbu sözleşme dâhilindeki hizmet ile ilgili düzenli olarak raporlamada bulunacaktır.
3- Avukat, bu sözleşme nedeniyle üstlendiği işi, yasalar ve meslek kuralları uyarınca sonuna kadar takip etmekle yükümlüdür.
4- İşin bütün giderleri müvekkilce karşılanacak, avans olarak alınan miktarın giderleri karşılamaması durumunda avukat, masrafları verilinceye kadar işi bekletebilecek, bu durumdan dolayı meydana gelebilecek zararlardan sorumlu tutulamayacaktır.
5- Avukat, bu sözleşmeyle üstlendiği görevi; bizzat ya da kendi gözetim ve sorumluluğu altında olmak koşuluyla başka avukatlarla işbirliği yaparak yerine getirebilir. Avukatın başka avukatlarla işbirliği yapması iş sahibine karşı olan sorumluluğunu ortadan kaldırmaz ve ayrı bir ücret ödemesini gerektirmez.
6-İş sahibi, avukatın takip ettiği iş ve davalar nedeniyle avukatların yazılı olurunu almadan başka bir avukata vekâlet veremez. Aksi halde iş sahibi tarafından o işle ilgili ücretin tamamı avukatlara ödenir.
7- Avukat, daha önce bir başka avukat tarafından açılmış olan ve sonradan devralmış oldukları dava ve takipler neticesindeki tahsilatlarda da söz konusu ücrete hak kazanacaktır. Müvekkil, bu hususlarda önceki avukatlar ile ibralaşmış olduğunu, önceki avukatların herhangi bir vekâlet ücreti talebinin kalmamış olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Avukat söz konusu ücret(ler)i yapacakları ilk ve kısmi tahsilatlar üzerinden mahsup etme yetkisini haizdir.
8- Avukat, haksız azil durumunda üstlendiği tüm görev ve işlerin o tarihte geçerli olan İstanbul Barosu Tavsiye Edilen En Az Ücret Tarifesine göre hak kazandığı ücret kendisine ödenmediği sürece avukatlar dosyaların teslimini, rapor ve bilgi verme yükümlülüğünü erteleyebilir.
9- Avukat, üstlendiği görev ve iş nedeniyle yapılacak tüm giderler, iş sahibi tarafından karşılanır. Görev ve iş nedeniyle, şehir dışına gidildiği takdirde, yol ve konaklama giderleri dışında Avukatın bürosundan ayrı kalacağı her gün için avukata o tarihte geçerli olan İstanbul Barosu Tavsiye Edilen En Az Ücret Tarifesine göre ayrıca ücret ödenir.
10-İş sahibi, danışmanlık kapsamında yürütülen hukuki uyuşmazlığın karşı tarafla sulh veya feragat ile bitirilmesini talep ederse, durumu yazılı olarak avukatlara bildirmek zorundadır.
11-Taraflar bu sözleşmede yazılı adreslerini yasal ikametgâh olarak beyan ederler. Yazılı olarak farklı bir adres bildirilmediği sürece bu adreslere yapılan tebligatlar geçerli kabul edilir.
12-İşbu sözleşme ….. tarihinden itibaren bir yıl için düzenlenmiş olup, taraflar bu süre sona ermeden (30) gün önce yazılı olarak feshi ihbarda bulunmadıkları takdirde, sözleşme aynı süre için yenilenmiş sayılır. Sözleşmenin taraflarca yenilenmesi durumunda hukuki işlemlere ilişkin ücret taraflarca yeniden belirlenir.
13-Bu sözleşmeden doğacak anlaşmazlıklarda yetkili merci … Mahkemeleri ve İcra Daireleridir.
14-Bu sözleşmede yer almayan konularda 1136 sayılı Avukatlık Yasası hükümleri uygulanır.
İşbu sözleşme tek nüsha olarak düzenlenmiş olup taraflarca okunup imzalanmıştır.
İŞ SAHİBİ-AVUKAT(LAR)
Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi
Avukatlık Sözleşmesi Örneği
İŞ SAHİBİNİN
Adı/soyadı (Unvanı) :
AVUKAT/AVUKATLIK ORTAKLIĞI
Adı/soyadı (Unvanı) :
İŞİN KONUSU : Tazminat (Ölüm ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)-İstinaf-Temyiz Aşamaları için
Yukarıda adı, soyadı, (tüzel kişilerde unvanı) ile tebligata uygun adresleri yer alan taraflar arasında yine yukarıda belirtilen konu da bir avukatlık ücret sözleşmesi yapılmıştır.
(Bu sözleşmede iş sahibi (Müvekkil) ve işi üzerine alan (Avukat) olarak adlandırılmıştır.)
AVUKATLIK ÜCRETİ:
1) MAKTU ÜCRET:
2) NİSBI ÜCRET:
3) Bu ücret yalnız ilgili dosyanın istinaf ve temyiz aşamalarındaki avukatlık işlemleri içindir. Ücret bu işle ilgili olsa da bundan doğacak başka bir işi kapsamaz. Karşılık dava açılması veya bu işle ilgili diğer uyuşmazlıkların çıkması halinde Avukata/Avukat Ortaklığına ayrıca ücret ödenecektir. Kanun yollarında veya uyuşmazlık çözen diğer mercilerde ( Danıştay vb ) yapılacak duruşmalarda sözleşmeye, sözleşme yapılmamışsa Avukatlık Ücret tarifesine göre ayrı ücret ödenecektir.
4) Avukat/ Avukat Ortaklığı, bu sözleşmeyle üslendiği işi kanunlar ve meslek kuralları uyarınca sonuna kadar takip edecektir. Avukat/Avukat Ortaklığı, bu görevi kendisi yapabileceği gibi, gözetimi altında başka Avukatlarla/Avukat Ortaklıklarıyla işbirliği yaparak, onları da kovuşturma ve savunmasına alabilecektir. Ancak, bu durumlarda iş sahibinden ek ücret istemeyecektir .
5) İş sahibi, Avukatın/Avukat Ortaklığının yazılı muvafakatini almadan bu iş için başka bir Avukata /Avukat Ortaklığına vekâlet veremeyecektir. Tersine davranılması halinde Avukata/Avukat Ortaklığına ücretin tamamı ödenecektir.
6) İş sahibi, işten feragat eder veya avukata işi kovuşturma olanağı vermezse yahut sözleşmeyle yüklendiği vecibelerini yerine getirmezse, Avukat /Avukat Ortaklığı kalan ücretini istemek hakkını kazanacaktır.
7) Sözleşme, süresinden önce iş sahibince tek taraflı fesih edilirse Avukat/Avukat Ortaklığı ücretin tamamını isteme hakkını kazanır .
8) Mahkeme ve icrada karşı taraf aleyhine hükmedilecek avukatlık ücreti avukata ait olacaktır.
9) Avukat, bu sözleşmeye göre peşin verilmesi gerekli ücret ve aşağıda yazılı gider avansı kendisine ödenmediği sürece işe başlamak zorunda değildir.
10) Avukat üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçtiği veya vekaletten istifa ettiğinde, hiçbir ücret isteminde bulunamaz. Aldığı ücreti, sarf etmediği gider avansını ve müvekkilin verdiği belgeleri geri vermek zorundadır.
11) İş sahibi; ücreti ödemediği takdirde avukat, ücretin tahsili için her türlü yasal yollara başvurabilir.
12) Avukatın alacağı rüçhanlıdır.
YARGILAMA HARÇ VE GİDERLERİ:
1) Yargılama harç ve giderleri iş sahibince karşılanacaktır. İş sahibi giderler için Avukata/ Avukat Ortaklığına istinaf harcı olarak … TL sözleşmenin bağıtlanması aşamasında ödenmiş olup, dava sürecinde dosyaya ödenmesi için doğacak masrafları iş sahibi avukata ödeyecektir.
2) İşin her nevi giderleri, harç ve masrafları, keşif ücreti, bilirkişi ücreti, karar harçları, temyiz masrafları , vergi, harç, seyahat, geçici ikamet gibi giderler müvekkile ait olup, müvekkil tarafından yatırılacaktır Dava ile ilgili olan masrafların artması halinde, bu masraflar iş sahibi tarafından ilk talepte Avukata/ Avukat Ortaklığına veya ilgili mercie ödenecektir. Masrafların zamanında karşılanmaması halinde ortaya çıkan zararlardan iş sahibi sorumludur. Masrafların zamanında tevdi edildiğini ispat yükü iş sahibine aittir. Masrafların eksik olarak verilmesi halinde Avukat/ Avukat Ortaklığı ,dava konusundan alacağını mahsup ettikten sonra kalanını iş sahibine iade eder.
3) Dava ile ilgili olarak masraf yapılmasını gerektiren usulî işlemlerin ve kanun yollarıyla ilgili taleplerin ortaya çıkması halinde, iş sahibince yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ve verilmesi gereken masrafların ifası için avukatça iş sahibine ihbarda bulunulması gerekirse, ihbarın yapılmış olduğu kabul edilir. Bu ihbar, iş sahibine telefon, fax, e-mail ve diğer iletişim araçlarıyla yapıldığında da geçerli olacaktır.
4) İş sahibi uyuşmazlığını arabuluculuk, sulh veya feragatle, dava dışında bitirilmesini isterse, durumu avukata yazılı olarak bildirecektir.
5) Uyuşmazlığın arabuluculuk aşamasında sonuçlanması durumunda avukat iş bu sözleşme ile belirlenen ücretin kadarını almaya hak kazanacaktır.
ÖZEL KOŞULLAR:
1) İş sahibi, bu sözleşmede yazılı olan adresi kanuni ikametgahı olarak kabul etmiştir. Avukatın/ Avukat Ortaklığının iş sahibine yapacağı her türlü ihbar ve tebligat bu adrese gönderilecektir. Adres değişikliğinin Avukata /Avukat Ortaklığına bildirilmesi yazılı ve zorunlu olup, adres değişikliği nedeniyle iş sahibine ulaşmayan tebligat nedeniyle Avukata/Avukat Ortaklığına sorumluluk yüklenemeyecektir.
2) İş sahibinin, bu sözleşmenin imzalanmasından sonra vekalet vermemesi, belge ve delilleri vermemesi, Avukata/ Avukat Ortaklığına işi kovuşturma olanağı sağlamaması veyahut sözleşmeyle yüklediği vecizelerden birini yerine getirmemesi, işin takibini imkansız hale getirmesi, takibinden kısmen veya tamamen vazgeçmesi, karşı taraf ile sulh olması veya karşı tarafı ibra etmesi veya haklı bir sebep yok iken avukatı azletmesi veya sözleşmenin iş sahibince tek taraflı olarak feshedilmesi gibi takiple sonuçlandırılması her ne suretle olursa olsun engellediği durumlarda Avukatı/ Avukat Ortaklığı, sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih ve sözleşmedeki ücretin tamamını hak eder.
3) İş sahibinin birden çok olması halinde sözleşmeyi birlikte imzalayanlar avukatın iş sahiplerinin tümünün avukata ödeyeceği vekalet ücretinin ödenmesinden müteselsilen sorumludurlar.
İHTİLAFLARIN ÇÖZÜMÜ:
1) Taraflar arasında akdedilen bu avukatlık sözleşmesinden ve vekâlet ücretinden kaynaklanan uyuşmazlıklar öncelikle, Eskişehir Barosu Yönetim Kurulunun arabuluculuk girişimiyle çözümlenecektir. Arabuluculuk masraflarına taraflar eşit olarak katlanacaktır.
2) Arabuluculuk girişiminden sonuç alınamazsa, Bu sözleşmeden doğacak uyuşmazlıklarda (Sözleşmenin ihlali, feshi veya geçersizliğine ilişkin uyuşmazlıklar dahil olmak üzere) Türkiye Barolar Birliği Tahkim Yönergesi yoluyla çözümlenecektir.
3) 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve TBB Tahkim Yönergesi uyarınca tahkim kararları kesin ve bağlayıcıdır.
4) Bu sözleşmede yer almayan konularda, Avukatlık Kanunu’nun Avukatlık Sözleşmesine ilişkin (m.163 vd.) hükümleri tamamlayıcı olarak uygulanacaktır.
İşbu ücret sözleşmesi iki nüsha halinde düzenlenmiş olup, taraflarca okunarak imzalanmıştır.
İŞ SAHİBİ – AVUKAT/AVUKATLIK ORTAKLIĞI