Trafik Kazası Kusur Tespiti Davası Dilekçesi

Trafik kazası kusur tespiti davası dilekçesi

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DELİLLERİN TESPİTİNİ İSTEYEN:

VEKİLİ:

KARŞI TARAF:

D.KONUSU: X tarihli trafik kazası sonucu tarafların kusur oranının tespiti talebidir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Tespite konu trafik kazasının meydana geldiği X tarihinde saat 12.35 sıralarında müvekkilim X, sevk ve idaresi altındaki X plakalı aracı ile X sokaktan X caddesine çıkmak üzere anayoldaki trafiği kontrol etmiş, yolu güvenli görerek X caddesine çıkmış ancak, X caddesi üzerinde aşırı hızla ilerleyen X sevk ve idaresindeki X plakalı otomobilin, müvekkilin aracına çarpması sonucu maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir.

2-) Söz konusu trafik kazası tamamen karşı tarafın TAM KUSURLU eylemleri sonucunda vuku bulmuştur, şöyle ki;

Dilekçemiz ekinde sunmuş olduğumuz kamera kayıtlarında(EK1) görüldüğü üzere müvekkil X, X Sokaktan X caddesine çıkarken iki tarafı da kontrol etmiş, yolun güvenli olduğunu görerek ana yola çıkmıştır. Karşı taraf, kazanın meydana geldiği yere aşırı hızla girerek ulaşmıştır. Oysaki, kaza yerine gelmeden karşı tarafın gittiği X caddesi istikametinde hızını yavaşlatması ve dikkatli olması şeklinde bir çok trafik levhası mevcuttur. Karşı taraftaki sürücü X bu trafik işaretlerine riayet etmemiştir. Kaza tamamen karşı tarafın tam kusuruyla meydana gelmiştir.

Karşı taraf trafik kurallarına uymayarak kazanın meydana gelmesine sebebiyet vermiştir. Anayol üzerinde hızını azaltmamış, mevcut hız limitlerine uymayarak aşırı hız yapmış, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket etmiştir. Sunduğumuz kamera kayıtlarında, karşı tarafın kaza anına kadar aşırı hızla seyir halinde olduğu, bir çok yayanın ve aracın bulunduğu son derece işlek bir cadde olan X caddesinde dikkatsiz bir şekilde, aşırı hızla ilerlediği görülmektedir. Müvekkil trafik güvenliğini kontrol ettikten sonra ana yola çıkmıştır. Çarpışma anında müvekkilin aracı ana yola çıkmış bulunmaktadır. Karşı taraf, yukarıda değindiğimiz yükümlülüklerini yerine getirmiş olsaydı söz konusu kaza meydana gelmeyecekti.

Karşı tarafın trafik güvenliğini hiçe sayarak trafikte seyir halinde olduğunun bir diğer göstergesi de; kazanın meydana geldiği ana kadar FREN DAHİ YAPMAMASIDIR.

Kaza yerinde hiçbir şekilde fren izine rastlanılmamıştır. Kamera kayıtlarında görüldüğü üzere, karşı taraf hızını hiç azaltmamış aksine artırarak, fren dahi yapmaksızın müvekkilin aracına çarpmıştır. Bu hususlardan anlaşıldığı üzere X isimli şahıs, trafiğin olağan akışı içerisinde kendisine düşen sorumlulukları yerine getirmemiş, dikkatsizlik ve aşırı hızı nedeniyle kazaya tam kusurlu eylemleriyle sebebiyet vermiştir.

23053 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği madde 101’e göre; “Sürücüler, Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak, zorundadırlar.” Söz konusu yönetmelik hükmünde belirtildiği üzere sürücüler yaya geçitlerine yaklaşırken hızlarını azaltmak zorundadırlar. Somut olayda, kazanın meydana geldiği yerin 2-3 metre gerisinde yaya geçidi mevcuttur. Karşı taraf yaya geçidine yaklaşırken hızını azaltması gerektiği halde azaltmamış aksine hızını artırmıştır. Bu husus gerek kamera kayıtlarıyla, gerekse kazayı gören tanık anlatımlarıyla sabittir. Kamera kayıtları incelendiğinde açık ve net olarak görülecektir. Karşı taraf, mevcut trafik kurallarına ve işaretlerine uymuş, gerekli özen ve dikkati göstermiş olsa idi söz konusu trafik kazanın meydana gelmeyeceği kanaatindeyiz.

Ayrıca EK2’de sunduğumuz, Google Haritalardan aldığımız görüntüde de görüldüğü üzere, kazanın meydana geldiği yerin 2-3 metre gerisinde yaya geçidi olduğu, sürücülerin dikkat etmesi ve kurallara uyması amacıyla konulan trafik levhasında “geçiş önceliği yayaların” yazdığı görülmektedir. Karşı taraf, söz konusu trafik levhasına rağmen yaya geçidine yaklaşırken hızını azaltmamıştır.

Sonuç olarak, yukarıda detaylıca açıkladığımız üzere meydana gelen trafik kazası, X plakalı araç sürücüsü X’un tamamen tedbirsiz, özensiz, dikkatsiz eylemleri sonucunda vuku bulmuştur. Trafik kurallarına uymaksızın şehir içinde belirlenen hız limitlerini aşarak, aşırı hız yapan karşı taraf, yaya geçidine yaklaştığı anda dahi hızını azaltmamış, aksine hızını artırarak kazaya sebebiyet vermiş, çarpışma anından önce fren yapmak için zamanı ve mesafesi olmasına rağmen dikkatsizlik ve aşırı hız nedeniyle fren dahi yapmamıştır. Karşı taraf kaza sonrasında kusurun kendisinde olmadığını beyan etmiş olsa da tanık beyanlarından ve kamera kayıtlarından anlaşılacağı üzere müvekkilimin kusuru bulunmamaktadır, asli ve tam kusurlu olan karşı taraftır.

Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle iş bu tespit talebi hasıl olmuştur.

DELİLLER: Trafik Kazası Tespit Tutanağı, Kamera Kayıtları, Kazanın meydana geldiği yola ilişkin görüntü kayıtları, Keşif, Bilirkişi, Tanık, Mobese Kayıtları vs. her türlü yasal delil.

İSTEM SONUCU: Anlatılan nedenlerle;

a-) Kaza yerinde keşif yapılarak tarafların bilirkişi marifetiyle kusur oranının ve kaza yerinin durumunun belirlenmesini,

b-) Kazayı gören fakat tanıklığına başvurulmamış tanıklarımızın kaza yerinde dinlenilmesini ve varılacak sonuçların, delillerin tespiti hükümlerine göre tespitini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekil olarak saygıyla arz ve talep ederiz.

Tespit İsteyen Vekili

EKLER: 1-) Trafik Kazasına İlişkin Kamera Kayıtlarının Yer Aldığı Flash Disk. 2-) Google Haritalardan Alınan Yol Görüntüsü 3-) Tarafların Kazanın Meydana Gelmesinden Sonra Kendi Aralarında Tutmuş Oldukları Kaza Tespit Tutanakları. 4-) Onaylı Vekaletname Sureti.

  • İlk yayınlanma tarihi: 07 Nisan 2020

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize WhatsApp'tan ulaşın!