Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Dava Dilekçesi

Yakınlarının ölümü neticesinde destekten yoksun kalan kişiler bu mağduriyetlerini açacakları bir dava ile tazmin edebilirler. İşte bu yazımızda destekten yoksun kalma davası dilekçesini sizinle paylaştık.

Destekten Yoksun Kalma Dava Dilekçesi 1

ADANA NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ‘NE

DAVACI:

VEKİLİ : Avukat Saim İncekaş Hukuk Bürosu Adana

DAVALI: Aristokrat Sigorta A.Ş.-

TALEP KONUSU: Tek taraflı  ölümlü trafik kazası nedeniyle ölenin desteğinden yoksun kalan müvekkil için fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 15.000,00 TL destekten yoksun kalma tazminatının 22.01.2020 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte sigorta poliçeleri limiti dahilinde davalı sigorta şirketinden tahsiline karar verilmesi talebimizden ibarettir.

H.E. DAVA DEĞERİ : 15.000,00 TL (Fazlaya ilişkin dava ve ıslah hakkımız saklıdır.)

AÇIKLAMALAR:

1-)27.11.2019 tarihinde sürücü …., idaresindeki ….plakalı Renault marka 1995 model aracı ile ….Caddesini takiben sanayi istikametine seyrederken ….Cadde kavşağından sola doğru dönüş  yaptığı sırada aracın hakimiyetini kaybederek orta refüj başına çarparak aracın ters dönmesi sonucu tek taraflı ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Kaza sonucunda, araçta bulunan müvekkil ….oğlu olan 11.04.2009 doğumlu …. vefat etmiştir.

2-)Maktulün ölümüne sebebiyet veren …..plakalı Renault marka 1995 model araç, davalı … Sigorta A.Ş. tarafından hem Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası(….nolu poliçe) ile hem de İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası(….nolu poliçe) ile sigortalanmıştır. 2918 sayılı KTK’nun 91. maddesi uyarınca yapılmış bulunan Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nın özelliği gereği, ölüm halinde sigorta şirketi, poliçede belirtilen limitler dahilinde maktulün yakınlarına tazminat ödemekle yükümlüdür.

Yine ölüme sebebiyet veren ….plakalı araç aynı zamanda ….. poliçe ile Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Katılım Sigorta Poliçesi ile de sigortalanmış olduğundan, bu poliçe gereğince de davalının tazminat ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.Bu yükümlülük kapsamında da müvekkile tazminat ödenmesini talep ediyoruz.

3-) Kazada vefat eden …..’ın desteğinden mahrum kalmış bulunan müvekkil, ekte yer alan evraklarla birlikte 22.01.2020 tarihinde davalı sigorta şirketine poliçede belirtilen limit dahilinde maddi tazminat talepli başvuruda bulunmuş, bu başvuru sonucunda davalı şirketçe oluşturulan ….nolu hasar dosyası kapsamında, müvekkile ….. nolu ZMS poliçesine istinaden ölüm tazminatı olarak yalnızca 79.093,00 TL ödenmiştir. Söz konusu ödeme makbuz niteliğinde olup, bakiye poliçe bedelinin müvekkile ödenmesi gerekmektedir. Zira müvekkilin yaşı ve ekonomik durumu ile ölenin yaşaması durumunda müvekkile vereceği maddi ve manevi desteğin niteliği nazara alındığında, yapılan kısmi ödemenin müvekkilin ölenin desteğinden yoksun kalma nedeniyle uğramış olduğu zararı karşıladığından bahsedilemez. Bu nedenle müvekkilin uğramış olduğu gerçek zararın her iki poliçe limiti dahilin de davalı sigorta şirketinden tazmini amacıyla tarafımızca dava şartı olan Arabuluculuk’a başvurulmuş, ancak davalı şirketin talebimize olumsuz cevap vermesi nedeniyle ekte yer alan 09.07.2020 tarihli ‘’Anlaşmama’’ tutanağı düzenlenmiştir.

4-) Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası; motorlu bir aracın karayolunda işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına neden olması halinde, o aracı işletenin zarara uğrayan 3. kişilere karşı olan sorumluluğunu belli limitler dahilinde karşılamayı amaçlayan ve yasaca yapılması zorunlu kılınan bir zarar sigortasıdır. Motorlu araçların işletilme tehlikesine karşı, zarar gören üçüncü şahısları korumak amacıyla getirilmiş olan bu düzenleme ile öngörülen sorumluluğun bir kusur sorumluluğu olmayıp, sebep sorumluluğu olduğu, böylece araç işletenin sorumluluğunun sebep sorumluluğunun ikinci türü olan tehlike sorumluluğuna ilişkin bulunduğu öğretide ve yargısal içtihatlarla kabul edilmektedir. O halde araç işletenin sorumluluğunu poliçe limiti dahilinde üstlenen sigorta şirketinin sorumluluğu da bir tehlike sorumluluğudur. Dolayısıyla ölüm ve yaralanmanın meydana geldiği motorlu araç kazalarında, 3. şahısların kusurundan bağımsız olarak sigorta edenin sorumluluğu söz konusu olacaktır. Aynı şekilde kaza nedeniyle zarara uğramış olan 3. kişilerin bu zararı ZMS sigorta poliçe bedelini aşıyor ise, aşan kısım yönünden ihtiyari mali mesuliyet sigorta poliçesi gereğince, poliçe limitiyle sınırı olarak yine sigorta şirketi sorumludur.

5-) Destekten yoksun kalma tazminatı, ölen bir kişinin yaşarken destek verdiği kişilerin aldığı desteğin ölüm sebebiyle ortadan kalkması neticesinde destek alanların uğradıkları zarardır. Destekten yoksun kalma tazminatı, ölenin destek verdiği kişilerin hayatlarının ölüm nedeniyle kötüleşmemesi için kabul edilmiş bir maddi tazminat davası türüdür. Bazı kişilerin yaşarken birbirine destek olduğu konusunda hukuki bir karine mevcuttur. Sosyal hayatın normal akışına göre anne-baba çocuklarına, çocuklar anne-babalarına, eşler birbirlerine yaşarken maddi destekte bulunurlar. Yargıtay uygulamasına göre hukuki karine nedeniyle bu şahısların yaşarken birbirlerine maddi destekte bulundukları kabul edildiğinden, destek olma olgusunun ispatlanmasına gerek yoktur. Bununla birlikte müvekkilin maddi imkanlarının kötü ve kısıtlı olduğu, ölüne kadar oğlu olan müteveffanın maddi ve manevi desteğine ihtiyacının bulunduğu, dolayısıyla da bahse konu kaza sonucunda ölen oğlunun desteğinden mahrum kaldığı hususları izahtan varestedir. Kaldı ki Yargıtay içtihatlarında, anne ve babanın varlıklı olması, onların ölenin desteğine ihtiyaç duymadıkları yahut ilerde ihtiyaç duymayacakları sonucunu doğurmayacağı ayrıca belirtilmiştir. Görülmektedir ki, destekten yoksun kalma tazminatının konusu, desteğin yitirilmesi nedeniyle yoksun kalınan zarardır. Buradaki amaç, destekten yoksun kalanların desteğin ölümünden önceki yaşamlarındaki sosyal ve ekonomik durumlarının korunmasıdır. Olaydan sonraki dönemde de destek olmasa bile, onun zamanındaki gibi aynı şekilde yaşayabilmesi için muhtaç olduğu paranın ödettirilmesidir.

6-) Yine ölenin, geride sağ kalanlara desteği çeşitli biçimlerde ortaya çıkabilir. Ölen kişi, parasal yardım sağlayarak destek olabileceği gibi hizmet veya farklı biçimlerde yardım ederek de destekte bulunabilir. Ölenin sağ kalan yakınlarının herhangi bir şekildeki destekten yoksun kalması, maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı için yeterlidir. Aynı şekilde çocuklar gerek ev işlerinde gerekse iş hayatında anne-babaya belli bir düzeyde destekte bulunurlar. Yargıtay’a göre, destekten yoksun kalma yalnız parasal yardım olarak düşünülemez. Evladın bayram günlerinde anne ve babaya ziyareti ve evde ailesine yardımcı olması, her türlü hastalık ve sair sıkıntılarında yardıma koşma görevi maddi desteğin kapsamında değerlendirilmelidir.

7-) Yapılan işbu açıklamalar ışığında; kaza sonucunda ölen müteveffanın annesi olan müvekkil Ayşe nezdinde oluşan gerçek zarar, (destekten yoksun kalma) poliçelerde yer alan bedelleri dahi aşar niteliktedir. Nitekim nüfus kaydına göre ölenin annesi olan müvekkilin bahse konu olay nedeniyle destekten yoksun kaldığı da dikkate alındığında, müvekkilin mahrum kaldığı destek oranında tazminat talebinde bulunabileceği, yine müvekkilin yaşı ve ekonomik durumu itibariyle ölenin maddi ve manevi desteğine her zaman ihtiyaç duyacağı, kaldı ki uygulamada söz konusu desteğin para veya maddi katkıdan ibaret olmayıp, çeşitli hizmet ve yardımların(bayram ziyaretleri gibi haller de dahil) da bu kapsamda değerlendirileceği gözetilerek, ölenin ölüm tarihi olan 27.11.2019 tarihinden itibaren hesaplanıp tespit edilecek tazminat miktarının bu aşamada tarafımızca bilinmesi mümkün olmadığından, fazlaya ilişkin her türlü hak ve alacağımız(ıslah hakkımız) saklı kalmak kaydıyla, 12.02.2020 tarihinde ZMS poliçesi kapsamında ödenmiş olan 79.093,00 TL mahsup edildikten sonra ölenin annesi olan müvekkil Ayşe için ZMS poliçesi ile İhtiyari Mali Sorumluluk poliçesi kapsamında şimdilik 15.000,00 TL’nin temerrüt tarihi olan 22.01.2020 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizle birlikte tarafımıza ödenmesini talep ediyoruz.

HUKUKİ NEDENLER:TTK, KTK,TBK,HMK ve diğer ilgili yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER  : Nüfus kaydı, …başlangıç …. bitiş tarihli …..nolu Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Katılım Sigorta Poliçesi, ….başlangıç ….bitiş tarihli ….nolu Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Katılım Sigorta Poliçesi, …. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ….Sor. nolu soruşturma dosyası, Kaza tespit tutanakları, Ölüm belgesi, ölü muayene tutanağı, Hastane kayıtları, …..nolu hasar dosyası, …..plakalı araca ait ruhsat belgeleri, 09.07.2020 tarihli Arabuluculuk son tutanağı,12.02.2020 tarihli makbuz niteliğindeki belge, Bilirkişi incelemesi, gerekir ise keşif, tanık anlatımları ve HMK’da kabul edilen sair her türlü delil.

NETİCE VE TALEP    : Yukarıda arz ve izah etmeye çalıştığımız nedenler ile yargılama sırasında resen göz önünde bulundurulacak hususlar ışığında;

1-Davamızın KABULÜNE,

2-Davalı sigorta şirketi tarafından daha önce ödenmiş olan 79.093,00 TL mahsup edildikten sonra, ıslah ve fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla, ölenin ölüm tarihi olan 27.11.2019 tarihinden itibaren hesaplanıp tespit edilecek şimdilik 15.000,00TL maddi tazminatın (destekten yoksun kalmadan kaynaklan) Zorunlu Mali Sorumluluk Poliçesi ile İhtiyari Mali Sorumluluk Poliçesi kapsamında 22.01.2020 tarihinden itibaren ve sigorta poliçelerinin kapsamını aşmayacak şekilde yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak müvekkile verilmesine,

3-Yargılama giderleriyle ücreti vekaletin davalıya yükletilmesine karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

EKLER:

1-Kaza Tespit Tutanağı, mirasçılık belgesi, otopsi tutanağı,

2-… Zorunlu Mali Sorumluluk Poliçe sureti ile 87541235 nolu İhtiyari Mali Sorumluluk Poliçe sureti,

3-….plakalı araca ait ruhsat belgeleri,

4- 09.07.2020 tarihli Arabuluculuk son tutanağı (e imzalı asli gidir)

5-79.093,00 TL’lik ödemeye ilişkin 12.02.2020 tarihli belge

6-Vekaletname

Destekten Yoksun Kalma Dava Dilekçesi 2

NÖBETÇİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

DAVACILAR :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Trafik kazası nedeni ile maddi tazminat (destekten yoksun kalma tazminatı) istemimizden ibarettir.

DAVA DEĞERİ :

AÇIKLAMALAR :

Müvekkillerimizin müşterek çocuğu olan 1990 doğumlu müteveffa , 01.01.2021 günü arkadaşı Ahmet’in kullandığı babası Mehmet’e ait 01 plakalı araç ile 02 plakalı araca çarparak kaza yapmıştır. Yaşanan bu elem kaza sonucu araç sürücüsü Ahmet ve araçta yolcu konumunda bulunan Kemal olay yerinde vefat etmişlerdir.

Kaza mahalline gelen trafik polisi ekibi tarafından tutulan 15 tarih ve 113 kaza sıra numaralı Trafik Kazası Tespit Tutanağında kazanın 02 plakalı araç sürücüsü Ceren’in 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 52/1-b maddesi ihlalinden kaynakladığını, araç sürücüsü Ceren’in asli tam kusurlu olduğunu, kazaya karışan diğer araçların kusurlarının bulunmadığını belirtmişlerdir. Ayrıca konuyla ilgili olarak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nda 115 soruşturma numarasıyla soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında Adli Tıp Kurumu Adana Adli Tıp Grup Başkanlığı tarafından yapılan bilirkişi incelemesi sonucunda alınan otopsi raporuna göre Kemal’in ölüm sebebinin genel beden travmasına bağlı kafa kubbe kemiklerinde kırık ve iç organ yaralanmasından gelişen iç kanama sonucu olduğu belirtilmiştir. Yine soruşturma kapsamında trafik bilirkişisi raporunun sonuç kısmında araç sürücüsü Ceren’in ASLİ VE TAM KUSURLU olduğunu, Yolcu Kemal’in ise herhangi bir kural ihlali yapmadığından KUSURSUZ olduğunu ifade etmiştir.

Trafik kazasına karışan 02 plakalı araç, kaza anında davalı Adalet Sigorta Şirketi’nden 01 başlangıç, 02 bitiş tarihli 442 poliçe numaralı poliçeyle Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları uyarınca Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında sigortalı bulunmaktadır.

Oğlunu bu elem trafik kazasında kaybeden müvekkillerimiz büyük bir psikolojik çöküntü içerisindelerdir. 28 yaşında hayatının henüz baharında olan evlatlarını kaybetmenin yaratmış olduğu derin ıstırap her türlü izahtan varestedir. Yaşanan büyük manevi üzüntünün yanında müvekkiller aynı zamanda evlatlarının büyük maddi desteğinden de yoksun kalmışlardır.

Müteveffa Kemal yaşamını ağırlıklı olarak annesi Ayşe yanında Seyhan ilçesinde kiraladıkları evde sürdürmekte, evin kira, fatura, mutfak gibi tüm masraf yükünü tek başına göğüslemekteydi. Kendisinin vefatından sonra ise anne Ayşe oğlunun büyük maddi desteğinden yoksun kalmış ve kira bedelini dahi karşılayamayacak vaziyette yaşamaya çalışmaktadır. Zira anne Ayşe’nin babasından kalan yarım emekli maaşından(yaklaşık 280 TL) başka herhangi bir geliri olmadığı gibi diğer çocuğundan da herhangi bir maddi destek görmemektedir. Bahsettiğimiz hususlar Sayın Mahkemenizce yapılacak ekonomik durum araştırması sonucunda da ortaya çıkacaktır.

Müvekkillerden baba Muhammed ise, almış olduğu emekli maaşından başka geliri bulunmamaktadır ve almış olduğu emekli maaşı da hayatını idame ettirebileceği seviyede değildir. Bu nedenle müteveffa oğlu Kemal’in maddi desteğiyle yaşamına devam eden oğlunu kaybettiğinden beri maddi desteğinden yoksun kaldığından ekonomik zorluklar çekmektedir. Açıkladığımız nedenlerden ötürü müvekkillerimiz adına, davalı Adalet Sigorta Şirketi aleyhine maddi destekten yoksun kalma davasının açılması zorunluluğu tarafımızca hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 2918 S. K. m. 91, 97, 6098 S. K. m. 53, 55, 5684 S. K. m. 13, 6102 S. K. m. 4, 5, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

HUKUKİ DELİLLER :

1-) Vefat eden Kemal’e ait ölüm belgesi,

2-) 14 tarih ve 442 kaza sıra numaralı Trafik Kazası Tespit Tutanağı,

3-) Adalet Sigorta Şirketi’nden Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası kapsamında sigorta yapıldığını gösterir dosya,

4-) Ekonomik ve sosyal durum araştırmaları sonucu,

5-) Tanık beyanları (İsim ve adresleri sonra bildirilecek),

6-) Ayşe’ye ait kira sözleşmesi,

7-) Savcılık dosyası kapsamı,

😎 Bilirkişi raporu,

9-) Bilirkişi incelemesi (Destekten yoksun kalma hesabı yönünden).

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1- Trafik kazasında oğullarını kaybeden davacıların, 6100 sayılı yasanın Belirsiz Alacak ve Tespit Davası başlıklı 107. Maddesi uyarınca toplanacak delillere göre belirlenecek destekten yoksun kalma tazminat tutarlarının (fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere) davalı sigorta şirketinden sigorta limiti aşılmamak üzere haksız fiilin gerçekleştiği tarih olan 14 tarihinden itibaren işletilecek faiziyle birlikte TAHSİLİNE,

2-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin KARŞI TARAFA YÜKLETİLMESİNE karar verilmesini müvekkillerimiz adına saygıyla talep ederiz.

Davacılar Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir