TBK 97. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 97. maddesi şu şekildedir:
Borçların İfası; İfa zamanı; Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde; İfada sıra;
Madde 97: Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifası isteminde bulunan tarafın, sözleşmenin koşullarına ve özelliklerine göre daha sonra ifa etme hakkı olmadıkça, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir.
Başlık
TBK’nın 97. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Borç İlişkisinin Hükümleri – BİRİNCİ AYIRIM: Borçların İfası
Madde başlığı şu şekildedir: Borçların İfası – İfa zamanı – Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde – İfada sıra
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 97. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 81. maddesini karşılamaktadır.
Tasarının tek fıkradan oluşan 96. maddesinde, ifada sıra düzenlenmektedir. Öğreti ve uygulamada maddenin, “ödemezlik def’i”ne ilişkin olduğu bilinmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 81. maddesinin kenar başlığında kullanılan “VI. Mütekabil taahhüdatı ihtiva eden akitte / 1. İfanın tarzı” şeklindeki ibare, maddede ifa sırasının düzenlendiği göz önünde tutularak “VI. Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde / 1. İfada sıra” şeklinde değiştirilmiştir.
Maddede kullanılan “karşılıklı borç yükleyen bir sözleşme” şeklindeki terim ile, tarafların edimlerinin karşılıklılık (sinallagma) ilişkisi içinde bulunduğu borçlar hukuku sözleşmeleri kastedilmektedir. Aynı terim, öğretide “tam iki tarafa borç yükleyen sözleşme” olarak da ifade edilmektedir. Mesela, satış, kira, hizmet, eser ve ölünceye kadar bakma, Tasarının 96. maddesi anlamında, karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdendir.
Metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 96 ncı maddesi teselsül nedeniyle 97. madde olarak aynen kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
97. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.