TBK 96. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 96. maddesi şu şekildedir:
Borçların İfası; İfa zamanı; Erken ifa;
Madde 96: Sözleşmenin hükümlerinden veya özelliğinden ya da durumun gereğinden tarafların aksini kastettikleri anlaşılmadıkça borçlu, edimini sürenin sona ermesinden önce ifa edebilir. Ancak, kanun veya sözleşme ya da adet gereği olmadıkça borçlu, erken ifada bulunması sebebiyle indirim yapamaz.
Başlık
TBK’nın 96. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Borç İlişkisinin Hükümleri – BİRİNCİ AYIRIM: Borçların İfası
Madde başlığı şu şekildedir: Borçların İfası – İfa zamanı – Erken ifa
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 96. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 80. maddesini karşılamaktadır.
Tasarının tek fıkradan oluşan 95. maddesinde, erken ifa düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 80. maddesinin kenar başlığında kullanılan “V. Vaktinden evvel ifa” şeklindeki ibare, Tasarıda “V. Erken ifa” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 80. maddesinin son cümlesinde kullanılan “bir miktar tenzilat icrasına hakkı yoktur.” şeklindeki ibare, Tasarıda “indirim yapamaz.” şeklinde ifade edilmiştir.
Metninde yapılan arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Alt Komisyonca, Tasarının 95. maddesinde yer alan “anlaşılmadıkça,” ve “olmadıkça,” ibarelerindeki virgüller gereksiz görüldüğünden kaldırılmış ve Komisyonumuzca da madde teselsül nedeniyle 96. madde olarak bu şekliyle kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
96. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.