TBK 421. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 421. maddesi şu şekildedir:
Genel Hizmet Sözleşmesi – İşverenin borçları – Tatil ve izinler – Hafta tatili ve iş arama izni
Madde 421 – İşveren, işçiye her hafta, kural olarak pazar günü veya durum ve koşullar buna imkan vermezse, bir tam çalışma günü tatil vermekle yükümlüdür.
İşveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmesinin feshi halinde, bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti olmaksızın, günde iki saat iş arama izni vermekle yükümlüdür.
İzin saatlerinin ve günlerinin belirlenmesinde, işyerinin ve işçinin haklı menfaatleri göz önünde tutulur.
Başlık
TBK’nın 421. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: Özel Borç İlişkileri – ALTINCI BÖLÜM: Hizmet Sözleşmeleri – BİRİNCİ AYIRIM: Genel Hizmet Sözleşmesi
Madde başlığı şu şekildedir: Genel Hizmet Sözleşmesi – İşverenin borçları – Tatil ve izinler – Hafta tatili ve iş arama izni
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 421. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 334 üncü maddesini kısmen karşılamaktadır.
818 sayılı Borçlar Kanununun 334 üncü maddesinin kenar başlığında kullanılan “6. İstirahat zamanları” şeklindeki ibare, Tasarıda “V. Tatil ve izinler / 1. Hafta tatili ve iş arama izni” şekline dönüştürülmüştür.
Tasarının üç fıkradan oluşan 420 nci maddesinde, işçinin hafta tatili ve iş arama izni düzenlenmektedir.
Maddenin birinci fıkrasında, işçiye haftada bir tam gün tatil verilmesi ve bu günün pazar günü olması öngörülmüştür. İşçiye, pazar günü dışındaki bir günde hafta tatili verilebilmesi için, durum ve koşullar, hafta tatilinin pazar gününde verilmesini imkansız kılmalıdır.
Maddenin ikinci fıkrasında, işverenin, belirsiz süreli hizmet sözleşmesinin feshi halinde, bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti olmaksızın, günde iki saat iş arama izni vermekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.
Maddenin son fıkrasına göre, izin saatlerinin ve günlerinin belirlenmesinde, işyerinin ve işçinin haklı menfaatleri göz önünde tutulacaktır.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 420, 421, 422 ve 423 üncü maddeleri teselsül nedeniyle 421, 422, 423 ve 424 üncü maddeler olarak aynen kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
On beşinci bölüm üzerinde söz talebi yok.
On beşinci bölüm 421 ila 450’nci maddeleri kapsamaktadır.
Maddeleri oylarınıza sunacağım.
421’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.