TBK 218. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 218. maddesi şu şekildedir:
Taşınır Satışı – Satıcının borçları – Zapttan sorumluluk – Alıcının hakları – Kısmi zapt halinde
Madde 218 – Satılanın bir kısmı elinden alınmış veya satılan sınırlı ayni bir hakla yüklenmişse alıcı, sadece bu yüzden uğradığı zararın giderilmesini isteyebilir.
Ancak alıcının, satılandaki bu durumu bilseydi onu satın almayacağı durum ve koşullardan anlaşılıyorsa, alıcı hakimden sözleşmenin sona ermesine karar vermesini isteyebilir. Bu durumda alıcı, satılanın elinde kalmış olan kısmını o zamana kadar elde etmiş olduğu yararlarla birlikte, satıcıya geri vermekle yükümlüdür.
Başlık
TBK’nın 218. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KISIM: Özel Borç İlişkileri – BİRİNCİ BÖLÜM: Satış Sözleşmesi – BİRİNCİ AYIRIM: Genel Hükümler
Madde başlığı şu şekildedir: Taşınır Satışı – Satıcının borçları – Zapttan sorumluluk – Alıcının hakları – Kısmi zapt halinde
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 218. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 193 üncü maddesini karşılamaktadır.
Tasarının üç fıkradan oluşan 217 nci maddesinde, kısmi zapt halinde alıcının hakları düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 193 üncü maddesinin kenar başlığında kullanılan “b. Kısmen zabıt halinde” şeklindeki ibare, Tasarıda “b. Kısmi zapt halinde” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 193 üncü maddesinin birinci fıkrasında kullanılan “satımın feshini talep edemeyip” şeklindeki ibare Tasarının 217 nci maddesinin birinci fıkrasında “sadece bu yüzden uğradığı zararın giderilmesini isteyebilir.” denildiği ve bu ifadeden söz konusu durumda, sözleşmenin sona erdirilmesinin istenemeyeceği sonucu açıkça çıkartılabileceği için, fıkra metninden çıkartılmıştır.
818 sayılı Borçlar Kanununun 193 üncü maddesinin ikinci fıkrasında kullanılan “…feshi dava edebilir.” şeklindeki ibare, satış sözleşmesinin ani edimli bir borç ilişkisi doğurduğu göz önünde tutularak, Tasarının 217 nci maddesinin ikinci fıkrasında “hakimden sözleşmenin sona ermesine karar vermesini isteyebilir.” şeklinde düzeltilmiştir.
Metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Alt Komisyonca, Tasarının 217 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında, birbirleriyle zorunlu bağlantısı bulunan bir hükme yer verilmesi nedeniyle bu iki fıkra birleştirilmiş ve Komisyonumuzca da madde teselsül nedeniyle 218 inci madde olarak bu şekliyle kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
218’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.