Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 154. maddesi şu şekildedir:
Sözleşmelerde Zamanaşımı; Zamanaşımının kesilmesi; Sebepleri
Madde 154: Aşağıdaki durumlarda zamanaşımı kesilir:
1. Borçlu borcu ikrar etmişse, özellikle faiz ödemiş veya kısmen ifada bulunmuşsa ya da rehin vermiş veya kefil göstermişse.
2. Alacaklı, dava veya def’i yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurmuşsa, icra takibinde bulunmuşsa ya da iflas masasına başvurmuşsa.
Başlık
TBK’nın 154. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Borçların ve Borç İlişkilerinin Sona Ermesi, Zamanaşımı – İKİNCİ AYIRIM: Zamanaşımı
Madde başlığı şu şekildedir: Sözleşmelerde Zamanaşımı – Zamanaşımının kesilmesi – Sebepleri
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 154. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 133. maddesini karşılamaktadır.
Tasarının tek fıkraya bağlı iki bentten oluşan 153. maddesinde, zamanaşımının kesilmesi ve kesilme sebepleri düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 133. maddesinin kenar başlığında kullanılan “IV. Müruru zamanın kat’ı / 1. Katı sebepleri” şeklindeki ibare, Tasarıda, “D. Zamanaşımının kesilmesi / I. Sebepleri” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 133. maddesinin (1) numaralı bendinde kullanılan “…mahsuben bir miktar para” şeklindeki ibare, Tasarının 153. maddesinin (1) numaralı bendinde “…kısmen ifada bulunmuşsa” şeklinde ifade edilmiştir. Ancak, burada Tasarının 83. maddesinin ikinci fıkrası anlamında bir kısmen ifanın söz konusu olduğu göz önünde tutulmalıdır.
Metninde yapılan arılaştırma dışında, maddede 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 152 ve 153. maddelerinde, redaksiyon yetkisi kapsamında kanun yapım tekniğine uygunluğun sağlanması amacıyla değişiklik yapılmış ve maddeler teselsül nedeniyle 153 ve 154. madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
154. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.