TBK 129. Madde
Türk Borçlar Kanunumuzun 129. maddesi şu şekildedir:
Üçüncü kişi yararına sözleşme;
Madde 129: Kendi adına sözleşme yapan kişi, sözleşmeye üçüncü kişi yararına bir edim yükümlülüğü koydurmuşsa, edimin üçüncü kişiye ifa edilmesini isteyebilir.
Üçüncü kişi veya üçüncü kişiye halef olanlar da, tarafların amacına veya örf ve adete uygun düştüğü takdirde edimin ifasını isteyebilirler. Bu durumda, üçüncü kişi veya ona halef olanlar bu hakkı kullanmak istediklerini borçluya bildirdikten sonra, alacaklı borçluyu ibra edemeyeceği gibi, borcun nitelik ve kapsamını da değiştiremez.
Başlık
TBK’nın 129. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Borç İlişkisinin Hükümleri – ÜÇÜNCÜ AYIRIM: Borç İlişkilerinin Üçüncü Kişilere Etkisi
Madde başlığı şu şekildedir: Üçüncü kişi yararına sözleşme
Gerekçe
Türk Borçlar Kanunu’nun 129. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
818 sayılı Borçlar Kanununun 111. maddesini karşılamaktadır.
Tasarının iki fıkradan oluşan 128. maddesinde, üçüncü kişi yararına sözleşme düzenlenmektedir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 111. maddesinin kenar başlığında kullanılan “C. Başkası Lehine Şart / I. Umumiyet itibariyle” şeklindeki ibareler, Tasarıda “C. Üçüncü kişi yararına sözleşme / I. Genel olarak” şeklinde değiştirilmiştir.
Üç fıkradan oluşan 818 sayılı Borçlar Kanununun 111. maddesi, Tasarıda iki fıkra halinde düzenlenmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 111. maddesinin birinci fıkrasında kullanılan “üçüncü şahıs lehine bir borç şart etmiş ise” şeklindeki ibare, Tasarıda “üçüncü kişi yararına bir edim yükümlülüğü koydurmuşsa” şeklinde değiştirilmiştir.
818 sayılı Borçlar Kanununun 111. maddesinin son fıkrasında kullanılan “alacaklının borçluyu ibraya hakkı kalmaz.” şeklindeki ibare, “alacaklı borçluyu ibra edemeyeceği gibi, borcun nitelik ve kapsamını da değiştiremez.” şeklinde yazılmıştır.
Sistematik yapısı ile metninde yapılan düzeltme ve arılaştırma dışında, 818 sayılı Borçlar Kanununa göre bir hüküm değişikliği yoktur.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
– Tasarının 128. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “o” ibaresi, gereksiz görüldüğünden redaksiyon yetkisi kapsamında fıkra metninden çıkarılmış ve madde teselsül nedeniyle 129. madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM Tartışma ve Kabul Metni
129. maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.