ADANA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA
-YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR.-
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : Kültür Ve Turizm Bakanlığı
TEBLİĞ TARİHİ :
DAVANIN KONUSU : 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin (E) fıkrasının g bendine göre Devlet Memurluğu Görevinden çıkarılma cezası verilmesine ilişkin 04/04/2018 tarih ve ………… sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle birlikte tarafımıza ödenmesi, ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağından yürütmenin durdurulması istemidir.
AÇIKLAMALAR :
1-Müvekkilim Adana İli ………..de kütüphane şefi olarak görev yapmaktadır. Yukarıda tarih ve sayısı verilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin (E) fıkrasının g bendi uyarınca Devlet Memurluğu Görevinden çıkarılma cezası almıştır.
2-Müvekkilim meslek kurallarının gerektirdiği ahlak ve seciyeye sahip, dürüst, namuslu, çalışkan olup, 36 yıl boyunca adı geçen kurumda başarıyla çalışmıştır. Müvekkilim bu zamana kadar hiçbir şikayet almamıştır. Sicilleri iyi ve çok iyi olup dava konusu işleme kadar herhangi bir disiplin cezası da bulunmamaktadır.
3- Müvekkilim hakkında her ne kadar Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 10.01.2018 tarih ve ………esas numarasıyla soruşturma açılmış, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı …………. iddianame numarası ile çocuğun cinsel istismarı, çocuğa karşı cinsel taciz, sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı suçlarından iddianame düzenlenmiş ise de kesinleşmiş bir ceza, karar bulunmamaktadır. Müvekkilimin yargılaması devam etmektedir. Davalı idarece üzerine atılı disiplin suçu sabit değildir. Gerçekleşmemiştir. İddia edilen fiil için sadece soyut beyanlar bulunmaktadır. Somut bir delil yoktur. Müvekkilim …….. doğumlu ………., ………. doğumlu ………., ……….. doğumlu ……., ……….. doğumlu ……….., ………. doğumlu ………., ……… doğumlu …………, ……….. doğumlu …………. ., ……… doğumlu ………. tarafından haksız olarak şikayet edilmiştir. Müvekkilimin, 05/01/2018 tarihinde kardeşinin e-okuluna bakmak için Kütüphanedeki boş bilgisayarın başına oturacak olan 12 yaşındaki ……….e ”O bilgisayar çalışmıyor içerideki bilgisayardan bak.” dediği, birlikte kendi odasındaki bilgisayardan bakmak için gittikleri, içeri girince müvekkilin, odanın kapısını kapattığı ve Zeynep …ün kıyafetlerinin üzerinden kalçasını sıkarak okşadığı, ellerinive yanağını öptüğü, sarıldığı, göğüs bölgesine kıyafetlerinin üzerinden dokunduğu, yine gel dediği ve bunları kimseye söyleme dediği; ………..’a yaklaşarak omzuna dokunduğu, ……………ın ellerinden tuttuğu, beline sarılır gibi dokunduğu, ellerine dokunduğu, ……. ve …………in ortasına oturduğu ve onları seviyyormuş gibi yaparak, bellerine kıyafetlerinin üzerinden dokunduğu, …………..ın yanına gelip, otururken düşecek gibi olup, eliyle bacağına dokunduğu,……………e bir iki defa ödev yaptığı sırada omzuna dokunduğu iddiaları tamamen mesnetsiz ve gerçek dışıdır. İfadelerin hiçbirisinin kabul edilebilir yanı yoktur. Adı geçen çocukların salt beyanlarından oluşan ve somut delili bulunmayan fiillerin işlendiğine itibar edilmemelidir. Seyhan ilçe nüfusu yaklaşık olarak 10-15 bin arasındadır. Herkes birbirini tanımakta ve çoğu akrabadır. Müvekkilim meslek hayatı boyunca hiçbir şikayet de almamıştır. Söz konusu iddialar itibarını zedelemiştir. Kişilik haklarına saldırı niteliğindedir. Birkaç küçük çocuğun beyanlarıyla adli ve idari ceza alması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. Müvekkilim ayrıca ……….. doğumludur, ileri derece şeker hastası olup insülin ilacı kullanmaktadır ve cinsel dürtüleri bulunacak yaşı da geçmiştir. Müvekkilim, iddia edilen hareketleri, şikayetçi olan çocukları sevmek veya uyarmak amaçlı zaman zaman yapmış ise de bunlar cinsel kastla yapılan hareketler değillerdir. İddia edilen fiillerin işlendiği gün, müvekkilin mesai arkadaşı ………….. isimli şahıs izinli olduğundan, kütüphanenin kontrolünü sağlamak da zorlaşmıştır. Bu nedenle özellikle bazı öğrencileri uyarmak amaçlı, onlara dokunmuştur. Başka herhangi bir kast bulunmamaktadır.
4-Kütüphanedeki 9 bilgisayarın biri arızalı, biri müvekkilin odasında diğerleri de salondadır. Görüldüğü üzere, bilgisayarlar yetersizdir. Bu nedenle müvekkil, kendi bilgisayarını da öğrencilere kullandırmaktadır. Odanın kapısını ise daima açık tutmaktadır. Bazı ifadelerde müvekkilin, tuvaletten çocuklara baktığı iddia edilse de bu iddia da haksız ve mesnetsizdir. Çünkü tuvalet kapıları ekte görüleceği üzere tamamen kapalıdır ve içerisi gözükmemektedir. Çocukların, birbirlerinden etkilenerek ifade verdikleri de ortadadır.
5-Ayrıca, bahsedilen fiillerden birkaç gün önce, müvekkilim, dört erkek öğrenciyi, kütüphane bilgisayarlarında yasak olmasına rağmen oyun oynadıkları ve taşkınlık yaptıkları gerekçesiyle dışarı çıkarmış ve onlara İl Halk Kütüphanesi’nden gelen kalem, kağıt, bloknot gibi hediyelerden vermemiştir. Buna binaen de dört erkek çocuk, müvekkilimi tehdit etmiş, ” sen bizi hep dışarı çıkarıyorsun, bize hediye vermiyorsun, seni görevinden attırırım, açığa aldırırım.” şeklinde cümleler kurmuşlardır. Bu şekilde, çocukların sırf beyanlarına dayanarak soruşturma açılması ve sabit olmayan suç nedeniyle de memuriyetten çıkarılması haksız ve mesnetsiz olup müvekkilin itibarını zedelemiştir.
6-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin (E) fıkrasında, “Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,
b) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,
c) Siyasi partiye girmek,
d) Özürsüz olarak (…)1 bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,
e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak,
f) Amirine ve maiyetindekilere fiili tecavüzde bulunmak,
g) Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak,
h) Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak,
ı) Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
j)Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak,
k) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.
.” fiil ve halleri işleyenlerin, bir daha Devlet Memurluğu görevine alınmamak üzere görevnini sona erdirileceği hükmü yer almaktadır. Henüz kesinleşmeyen bir ceza nedeniyle memuriyetinin elinden alınması, müvekkilimi mağdur etmiştir. Geçmiş sicilleri ve diğer hususlar değerlendirilerek bir alt ceza hususu da görüşülmemiştir. Bu nedenle, işbu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.
YASAL DELİLLER : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer ilgili mevzuat
SÜBUT DELİLLER : Tanık beyanları, keşif, kütüphane fotoğrafları, kullanılan ilaçlar, hastane evrakları ve sair her türlü yasal delil.
SONUÇ VE İSTEM :
Açıklanan nedenlerle; Kütüphane şefi olarak görev yapmakta iken 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin (E) fıkrasının g bendine göre Devlet Memurluğu Görevinden çıkarılma cezası verilmesine ilişkin 04/04/2018 tarih ve …………. sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kalacağı parasal haklarımın yasal faiziyle birlikte tarafımıza ödenmesine ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağından YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, avukatlık giderleriyle yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederiz.
EKLER :
1- Dava konusu işlem
2- Kütüphanenin tuvaletlerinin görüntüsü
Davacı Vekili