CMK Madde 36
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 36. maddesi şu şekildedir:
Tebligat ve yazışma usulü
Madde 36 – (1) Mahkeme başkanı veya hakim, her türlü tebligatı, tüm gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri veya kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili yazışmaları yapar.
(2) İnfaz edilecek kararlar, Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.
Başlık
CMK’nın 36. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BİRİNCİ KİTAP: Genel Hükümler – İKİNCİ KISIM: Kararlar, Açıklanması ve Tebliği, Süreler ve Eski Hale Getirme – BİRİNCİ BÖLÜM: Kararlar, Açıklanması ve Tebliği
Madde başlığı şu şekildedir: Tebligat ve yazışma usulü
Gerekçe
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 36. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
1412 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde tebligat işlerinin Cumhuriyet savcılığı tarafından yapılacağı hükme bağlanmışken, bu maddeyle, mahkeme ile ilgili tebligat işlerinin doğrudan doğruya mahkeme tarafından yapılması kabul edilerek, adaletin işleyişi hızlandırılmıştır. Genel olarak bütün hakimlere verilen bu yetki, elbette ki, sulh ceza hakimini de kapsamaktadır.
İnfaz edilecek kararlar ise, Cumhuriyet savcılığına verilecek ve Cumhuriyet savcısı bu görevini yerine getirmek üzere gerekli bütün tedbirleri alacaktır. Ancak maddenin ikinci fıkrasında belirtildiği üzere, duruşma düzeninin sağlanması yönünden bütün tedbirlere ilişkin kararlar doğrudan mahkeme başkanı veya hakim tarafından alınacak ve bu hususla ilgili tedbirler de onlar tarafından yerine getirilecektir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının 37 nci maddesinin birinci fıkrasındaki “özel tüzel kişiler” ibaresi, düzeltilerek “özel hukuk tüzel kişileri” şeklinde yeniden yazılmıştır.
İkinci fıkrada ise, tasarının bütününde olduğu şekilde, “savcılık” yerine “başsavcılık” ibaresi tercih edilmiş ve 36 ncı madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
Kanun maddesi mecliste tartışılırken şu konuşmalar geçmiştir:
36 ncı maddeyi okutuyorum:
Tebligat ve yazışma usulü
MADDE 36. – (1) Mahkeme başkanı veya hâkim, her türlü tebligatı, tüm gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri veya kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili yazışmaları yapar.
(2) İnfaz edilecek kararlar, Cumhuriyet Başsavcılığına verilir.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.