CMK Madde 265
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 265. maddesi şu şekildedir:
Cumhuriyet savcısının başvuru sonucunun kapsamı
Madde 265 – (1) Cumhuriyet savcısı tarafından aleyhine kanun yoluna gidilen karar, sanık lehine bozulabilir veya değiştirilebilir. Cumhuriyet savcısı, kanun yoluna sanık lehine başvurduğunda, yeniden verilen hüküm önceki hükümde tayin edilmiş olan cezadan daha ağır bir cezayı içeremez.
Başlık
CMK’nın 265. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ALTINCI KİTAP: Kanun Yolları – BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler
Madde başlığı şu şekildedir: Cumhuriyet savcısının başvuru sonucunun kapsamı
Gerekçe
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 265. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
Madde, Cumhuriyet savcısının kanunun olanak verdiği durumlarda hakim ve mahkeme kararlarına karşı şüpheli veya sanığın aleyhine veya lehine kanun yoluna başvurabileceğini açıklamakta ve bu konuyu düzenlemektedir.
Cumhuriyet savcısı aleyhe kanun yoluna başvurduğunda, bunu inceleyen yetkili merci istemle bağlı olmaksızın kararı şüpheli veya sanığın lehine bozabilir veya değiştirebilir.
Bu ilke davaya katılanın başvurusunda da geçerlidir.
Ancak Cumhuriyet savcısının kanun yoluna başvurusu şüpheli veya sanığın lehine ise, karar aleyhe bozulamaz ve değiştirilemez.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının 295 inci maddesinin ikinci cümlesindeki “karar aleyhe bozulamaz” ifadesi “yeniden verilen hüküm önceki hükümde tayin edilmiş olan cezadan daha ağır bir cezayı içeremez” şeklinde değiştirilmiştir. Çünkü burada yasak olan hükmün aleyhe bozulması değil cezanın aleyhe olacak şekilde artırılmasıdır. Bu nedenle değiştirilen madde 265 inci madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
Kanun maddesi mecliste tartışılırken şu konuşmalar geçmiştir:
265 inci maddeyi okutuyorum:
Cumhuriyet savcısının başvuru sonucunun kapsamı
MADDE 265. – (1) Cumhuriyet savcısı tarafından aleyhine kanun yoluna gidilen karar, sanık lehine bozulabilir veya değiştirilebilir. Cumhuriyet savcısı, kanun yoluna sanık lehine başvurduğunda, yeniden verilen hüküm önceki hükümde tayin edilmiş olan cezadan daha ağır bir cezayı içeremez.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir.