Ceza Muhakemesi Kanunu Madde 261

CMK Madde 261

Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 261. maddesi şu şekildedir:

Avukatın başvurma hakkı

Madde 261 – (1) Avukat, müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişilerin açık arzusuna aykırı olmamak koşuluyla kanun yollarına başvurabilir.


Başlık

CMK’nın 261. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: ALTINCI KİTAP: Kanun Yolları – BİRİNCİ KISIM: Genel Hükümler

Madde başlığı şu şekildedir: Avukatın başvurma hakkı


Gerekçe

Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 261. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

Madde, 290 ıncı maddede belirtilenlerden şüpheli, sanık ve davaya katılan tarafından görevlendirilen veya mahkeme ya da baro tarafından atanan avukatın, kendilerini görevlendirenlerin açık isteklerine aykırı olmamak koşuluyla, kanun yollarına başvurabilecekleri hükmünü getirmiştir.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Tasarının 291 inci maddesinde, “kendisini vekil edenlerin” ibaresi yerine “müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişilerin” ibaresi getirilmiştir. Çünkü özellikle zorunlu müdafilik halinde, şüpheli veya sanık kendi özgür iradesiyle belirli bir avukatı baştan vekil tayin etmemektedir. Bu nedenle hükmün daha anlaşılır ve tereddüde yer vermeyecek biçimde yeniden düzenlenmesi amaçlanmıştır. Bunun sonucu olarak şüpheli, sanık ve davaya katılan tarafından seçilen veya hakim ya da mahkemenin istemi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın, müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişilerin açık isteklerine aykırı olmamak koşuluyla, kanun yollarına başvurabilecekleri belirtilmiş ve 261 inci madde olarak kabul edilmiştir.


TBMM Kabul Metni

Kanun maddesi mecliste tartışılırken şu konuşmalar geçmiştir:

261 inci maddeyi okutuyorum:

Avukatın başvurma hakkı

MADDE 261. – (1) Avukat, müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişilerin açık arzusuna aykırı olmamak koşuluyla kanun yollarına başvurabilir.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir