Ceza Muhakemesi Kanunu Madde 243

CMK Madde 243

Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 243. maddesi şu şekildedir:

Katılmanın hükümsüz kalması

Madde 243 – (1) Katılan, vazgeçerse veya ölürse katılma hükümsüz kalır. Mirasçılar, katılanın haklarını takip etmek üzere davaya katılabilirler.


Başlık

CMK’nın 243. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: DÖRDÜNCÜ KİTAP: Mağdur, şikayetçi, Malen Sorumlu, Katılan – İKİNCİ KISIM: Kamu Davasına Katılma

Madde başlığı şu şekildedir: Katılmanın hükümsüz kalması


Gerekçe

Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 243. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

Madde, katılanın vazgeçmesi veya ölümü halinde katılmanın hükümsüz sayılacağını kabul etmiştir. Bu niteliği itibarıyla katılma hakkı, kişiye sıkı surette bağlı haklardandır. Maddede ayrıca, mirasçıların, katılanın haklarını takip etmek üzere davaya katılabilecekleri ve hüküm tarihi ile hükmün kesinleşmesi tarihi arasında katılanın ölmesi halinde tebligatın mirasçılara yapılacağı hükme bağlanmıştır.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Tasarının 255 inci maddesinin ikinci fıkrası davanın gereksiz yere uzamasına sebep olacağı düşünülerek metinden çıkarılmış ve 243 üncü madde olarak kabul edilmiştir.


TBMM Kabul Metni

Kanun maddesi mecliste tartışılırken şu konuşmalar geçmiştir:

243 üncü maddeyi okutuyorum:

Katılmanın hükümsüz kalması

MADDE 243. – (1) Katılan, vazgeçerse veya ölürse katılma hükümsüz kalır. Mirasçılar, katılanın haklarını takip etmek üzere davaya katılabilirler.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…

MAHMUT DURDU (Gaziantep) – Sayın Başkan, madde üzerinde söz talebim vardı.

BAŞKAN – Şimdi oylamaya geçtik; ancak, bundan sonraki maddede söz verebilirim.

MAHMUT DURDU (Gaziantep) – Sayın Başkan, 233 ile 243 üncü maddeler arasında, Grubum adına konuşacağım.

BAŞKAN – Tabiî, buyurun, söz talebinde bulunun, yazılı olarak da bulunun; söz veririz.

MAHMUT DURDU (Gaziantep) – Sayın Başkan, Grup Başkanvekilimizin yazılı talebi vardı.

BAŞKAN – Sorunun çözümü için grup başkanvekillerinizle görüşün; bizim önümüzde bir talep yok, istem yok; olsa, derhal veririz; ama, bundan sonra da bu istem gelebilir ve yerine getiririz. Amacımız, bütün milletvekillerinin, alabildiğine özgür bir şekilde, katılımını sağlamak.

MAHMUT DURDU (Gaziantep)- Grup başkanvekilimizle göndermiştik.

BAŞKAN – Maalesef, bizim önümüzde yok. Bir gidiş-geliş hatası olabilir; o hata giderilsin, derhal size söz veririz.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir