CMK Madde 159
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 159. maddesi şu şekildedir:
Şüpheli ölümün ihbarı
Madde 159 – (1) Bir ölümün doğal nedenlerden meydana gelmediği kuşkusunu doğuracak bir durumun varlığı veya ölünün kimliğinin belirlenememesi halinde; kolluk görevlisi, köy muhtarı ya da sağlık veya cenaze işleriyle görevli kişiler, durumu derhal Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmekle yükümlüdürler.
(2) Birinci fıkra kapsamına giren hallerde ölünün gömülmesi ancak Cumhuriyet savcısı tarafından verilecek yazılı izne bağlıdır.
Başlık
CMK’nın 159. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Soruşturma – BİRİNCİ KISIM: Suçlara İlişkin İhbarlar ve Soruşturma – BİRİNCİ BÖLÜM: Soruşturmanın Gizliliği, Suçların İhbarı
Madde başlığı şu şekildedir: Şüpheli ölümün ihbarı
Gerekçe
Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 159. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:
Madde, ölümün, Cumhuriyet savcılığına veya sulh ceza hakimine bildirilmesini, belirli merciler için zorunlu kılan halleri göstermektedir. Bu haller ölümün doğal nedenlerden meydana gelmediği kuşkusunu doğuracak emarelerin varlığı veya ölünün kimliğinin belirlenememesidir. Bu iki halde kolluk, belediye memurları veya köy muhtarları durumu derhal Cumhuriyet savcılığına veya sulh ceza hakimine bildirmekle yükümlü kılınmışlardır.
Bu ihbar üzerine, ceset hakkında ne gibi işlemlerin yapılması gerektiğini adı geçen merciler takdir edecekler ve defin ancak onların verecekleri yazılı ruhsat ile yapılabilecektir.
ADALET KOMİSYONU RAPORU
Tasarının 161 inci maddesinin birinci fıkrasında “belediye memurları” ve “sulh ceza hakimi” ile ilgili düzenleme metinden çıkarılmış, “sağlık veya cenaze işleriyle görevli kişiler” madde kapsamına alınmış ve maddede redaksiyon yapılmak suretiyle 159 uncu madde olarak kabul edilmiştir.
TBMM Kabul Metni
Kanun maddesi mecliste tartışılırken şu konuşmalar geçmiştir:
159 uncu maddeyi okutuyorum:
Şüpheli ölümün ihbarı
MADDE 159. – (1) Bir ölümün doğal nedenlerden meydana gelmediği kuşkusunu doğuracak bir durumun varlığı veya ölünün kimliğinin belirlenememesi halinde; kolluk görevlisi, köy muhtarı ya da sağlık veya cenaze işleriyle görevli kişiler, durumu derhâl Cumhuriyet başsavcılığına bildirmekle yükümlüdürler.
(2) Birinci fıkra kapsamına giren hallerde ölünün gömülmesi ancak Cumhuriyet savcısı tarafından verilecek yazılı izne bağlıdır.
BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.