Çevirmene Karşı Açılacak Alacak Davası

ADANA NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI :

KONU : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla, ….. kitabının çevirisi için davalıya yapılan …. TL tutarındaki ödemenin, kitabının çevirisinin süresinde teslim edilmemesi nedeniyle ile …. tarihli İhtarname’nin tebliğinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte müvekkile ödenmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR :

Davalı ile müvekkil yayınevi arasında yapılan sözleşme uyarınca …..kitabının Türkçeye çevrilmesi ve çevirinin …. Tarihinde müvekkile teslimi konusunda anlaşılmıştır.

Bu anlaşma sonucu müvekkil yayınevi adına sorumlu yazı işleri müdürü …. tarafından davalıya … arasındaki dönemde taksitler halinde toplam ….TL ödeme yapılmıştır. Böylece müvekkil sözleşmeden doğan edim borcunu eksiksiz ifa etmiş bulunmaktadır. Ancak davalı sözleşmeye aykırı biçimde hareket ederek borcunu ifa etmemiş ve müvekkilin tüm iyi niyetli girişimlerine karşın çeviriyi teslim etmemiştir. Müvekkilin şifahi ihtarlarına rağmen kitabın çevirisi teslim edilmediği gibi, bu görüşmeler esnasında davalının aslında çeviriyi yapmadığı öğrenilmiştir. Bunun üzerine müvekkil … Noterliği aracılığı ile …. tarih ve ….yevmiye numaralı ihtarnameyi keşide ederek davalının kendisine yapılan haksız ödemeyi iade etmesini talep etmiştir. Söz konusu ihtarname …. tarihinde davalıya tebliğ edildiği halde, davalı bugüne kadar herhangi bir ödeme yapmamıştır. Bu sebeple huzurdaki davayı açma zorunluluğu doğmuştur.

Bilindiği üzere; Borçlar Kanunu’nun 355. maddesinde “eser sözleşmesi”; “İstisna, bir akittir ki, onunla bir taraf (müteahhit), diğer tarafın (iş sahibi )vermeği taahhüt eylediği semen mukabilinde bir şey imalini iltizam eder” şeklinde tanımlanmıştır. Eser sözleşmesi bir iş görme sözleşmesi olmakla birlikte, bu sözleşmede önemli olan çalışmanın kendisinden çok, bu çalışmadan ortaya çıkan ve objektif olarak gözlenmesi kabul olan sonuçtur. Taraflar arasındaki akit davalının asli edim borcunu ifa etmemesi sebebiyle fesh olmuştur. Davalıya ödenen bedelin sebepsiz zenginleşme kapsamında iadesi gerekmektedir.

HUKUKSAL NEDENLER : Borçlar Kanunu, her türlü yasal mevzuat.

DELİLLER : Davalıya ödeme yapıldığını gösterir banka dekontları, tanık, ihtarname ve her türlü yasal delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan nedenlerle, fazlaya ilişkin talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla;

1- …. kitabının çevirisi için davalıya yapılan 4000 TL tutarındaki ödemenin, kitabının çevirisinin süresinde teslim edilmemesi nedeniyle ile …. tarihli İhtarname’nin tebliğinden …. itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte müvekkile ödenmesine,

2- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine

karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.

Davacı Vekili

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir