Meslektaşım merhabalar, aynı şekilde ben de yakın zamanda home ofis olarak çalışmaya başladım. Tanıdığım birkaç memura da durumu sordum ve şu şekilde özetleyebilirim:
*Evinizin bir odasına masa ve bilgisayara koyarak çalışma odası olarak hazırlamanız gerekiyor.
*Apartman yönetemine bu durumu yazılı olarak bildirmenizde yarar var, ama zorunlu değil.
*Bazı büyükşehirlerde vergi memurlarınca kontrole gelindiğini duydum.
*Kira sözleşmesi durumu ise bende de aynı şekilde eşimin üzerineydi. Vergi dairesine evdeki bir odanın bana çalışmam için tahsis edildiğine dair eşimin imzasıyla bir beyan sunduk ve bunu yeterli gördüler. Stopaj kesintisini öderken ise aylık kira bedelini oda sayısına bölerek stopaj tahakkuk ettiriliyormuş. Ancak bir arkadaşım yakın zamanda vergi dairesine bildirimde “Seyyar” çalışma seçeneğini seçtiğini ve bu sayede stopaj da ödemediğini söyledi. Bu seçeneği değerlendirin bence ben de yakın zamanda gideceğim vergi dairesine.
Benim de daha önceden bu şekilde idi. Ev adresini göstermiştik, konut babamın üzerine olduğu için herhangi bir sorun olmadı. Karşılıksız kullandırma sözleşmesi verdik, bi sorun çıkarmadılar.
Karşılıksız kullandırmada emsal kira bedeli üzerinden stopaj çıkartılır. Üstelik bu tutar biraz daha yüklü gelecektir. Sembolik bir kira sözleşmesi en uygunu bence. Anlam veremediğim seyyar olarak nasıl bildirimde bulunabiliyor? Avukatlık mesleğiyle bağdaşmıyor ki. Bunu vergi dairesindekiler anlamıyor mu? Resmi belgede gerçeğe aykırı beyan suçu oluşmaz mı?