Türk Ceza Kanunu Madde 268

TCK 268. Madde

Türk Ceza Kanunumuzun 268. maddesi şu şekildedir:

Adliyeye Karşı Suçlar – Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması

Madde 268 – (1) İşlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, başkasına ait kimliği veya kimlik bilgilerini kullanan kimse, iftira suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır.


Başlık

TCK’nın 268. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – DÖRDÜNCÜ KISIM: Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Adliyeye Karşı Suçlar

Madde başlığı şu şekildedir: Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması


Gerekçe

Türk Ceza Kanunu’nun 268. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ

Madde 454. Aile dayanışması, dostluk veya arkadaşlık veya düşmanlık gibi nedenlerle yanlış isim kullanarak veya kimliği hakkında yanlış beyanda bulunarak üçüncü kişiler hakkında ceza soruşturmasına veya kovuşturmasına neden olan kimselere, adli uygulamada sık sık rastlanmaktadır.

Bu tür hallerin adaletin amacına uygun doğrultuda işlemesine engel olacağı çok açıktır. Eylemleri önlemek ve kişileri bu tür girişimlerden caydırmak üzere madde kaleme alınmıştır.

Maddenin ikinci fıkrasında, işlenen suç nedeniyle üçüncü bir kişi mahkum edildiği takdirde faile verilecek olan cezanın artırılacağı hüküm altına alınmıştır.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Madde metninde iftira suçunun özel bir işleniş biçimi hakkında düzenleme yapılmıştır.


TBMM Kabul Metni

268 inci maddeyi okutuyorum:

Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması

MADDE 268. – (1) İşlediği suç nedeniyle kendisi hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engellemek amacıyla, bu kişiye ait kimliği veya kimlik bilgilerini kullanan kimse, iftira suçuna ilişkin hükümlere göre cezalandırılır.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir