Boşanma Davasında Kısmi Kesinleşme Şerhi Verilmesi

Boşanma davalarının İstinaf ve Yargıtay süreciyle birlikte uzun sürede sonuçlanması nedeniyle eşler kendilerine yeni bir hayat kuramıyor ve haklı olarak bu durumdan yakınıyorlar. Peki boşanma davasında boşanma yönünden kısmi kesinleşme şerhi verilmesi mümkün mü? Evet, mümkün. Eğer ki yerel mahkemece verilen boşanma kararı açıkça boşanma yönünden istinaf veya temyiz edilmez ise yerel mahkeme boşanma yönünden kısmi olarak kesinleşme şerhi vermek zorundadır.

Bu konuyu Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı olan Ömer Uğur GENÇCAN şu şekilde açıklıyor:

Boşanma Davalarında Kısmi Kesinleşme Şerhi Verilmesinin Koşulları

  1. Boşanma davalarında hükmün BOŞANMA BÖLÜMÜ TEMYİZ/İSTİNAF EDİLMEDEN; kusur belirlemesi ile fer’i hükümlerinin temyiz/istinaf edilmesi mümkündür.
  2. Taraflar ve varsa vekilleri temyiz/istinaf dilekçelerinde “HÜKMÜN BOŞANMA BÖLÜMÜNÜ TEMYİZ/İSTİNAF ETMİYORUZ” şeklinde AÇIKÇA yazarak imzalamışlarsa o boşanma kararının BOŞANMA BÖLÜMÜ temyiz/istinaf edilmeyerek KESİNLEŞMİŞ sayılır.
  3. Hükmün BOŞANMA BÖLÜMÜNÜN kesinleştiği tarafların temyiz/istinaf dilekçelerindeki “HÜKMÜN BOŞANMA BÖLÜMÜNÜ TEMYİZ/İSTİNAF ETMİYORUZ” açıklamalarıyla ANLAŞILMIŞSA Aile Mahkemesi Hakimi talep halinde “HÜKMÜN BOŞANMA BÖLÜMÜNÜN KESİNLEŞTİĞİNE” ilişkin “KISMİ KESİNLEŞME ŞERHİ” vermek zorundadır.
  4. Tarafların temyiz/istinaf dilekçelerinde “HÜKMÜN BOŞANMA BÖLÜMÜNÜ TEMYİZ/İSTİNAF ETMİYORUZ” açıklaması YER ALMIYORSA olası mağduriyetlerin önlenmesi için KISMİ KESİNLEŞME ŞERHİ verilmemelidir.
  5. Kesinleşme şerhi verilmesi/verilmemesi İDARİ İŞLEM olduğundan temyiz/istinaf incelemesine konu yapılamaz.
  6. Kesinleşme şerhi verilmesi MADDİ HATA sonucu yapılmışsa HER ZAMAN düzeltilebilir.
  7. Hukuki HATA SONUCU verilen kesinleşme şerhi, hiçbir hukuksal sonuç doğurmaz.

Boşanma davasının görüldüğü mahkeme kararını istinaf ederken kararın gerekçesine itiraz etmeniz dahi boşanma hükmünün kendisine itiraz ettiğiniz anlamını taşır. İstinaf veya temyiz dilekçenizde tazminat ve nafakaya itiraz ediyorum yazmış olsanız bile dilekçenizde aynı zamanda mahkemenin gerekçesinde yer alan beyanlara da itiraz etmişseniz bu durum boşanmaya itiraz ettiğiniz şeklinde yorumlanır ve kısmi de olsa boşanma kararının kesinleştiğinden söz edilemez.

Görüleceği üzere bizzat Yargıtay 2. Hukuk Dairesi başkanı tarafından boşanmanın kısmi şekilde kesinleşmesinin mümkün olduğu, bunun için boşanma kararı tazminat ve nafaka yönünden temyiz edilse de açıkça boşanma kararının temyiz edilmediğinin belirtilmesinin yeterli olduğu açıklanmıştır. Bu sayede eşler uzun yargılama süreçlerinin kurbanı olmadan boşanma yönünden kararın kısmen kesinleşmesini sağlayıp, kendilerine yeni bir hayat kurabileceklerdir. Olması gereken de budur. Zira ortalama 3 yıl süren boşanma davalarında kağıt üstünde de olsa hala evli görünmek ve yeni bir evlilik yapamamak, sadakat yükümlülüğüne dikkat etmek kişinin manevi kişilik haklarını son derece kısıtlamaktaydı.

Boşanma Davası Kısmi Kesinleşme Şerhi Talep Dilekçesi

ADANA 2. AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DOSYA NO:

DAVACI:

VEKİLİ:

KONU: Mahkemeniz ilamının tarafların BOŞANMAYA dair bu kısmının davanın taraflarınca istinafa konu yapılmamış olması nedeniyle ilamın BOŞANMAYA dair olan kısmının kesinleşmesinin yapılarak kararın ilgili Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi için müzekkere yazılması talebimiz hk.

AÇIKLAMALAR

Mahkemeniz ilamının 1 no’lu bendi ile; Davacı tarafından açılan boşanma davasında: “Davacı Cansu’nun açtığı boşanma davasının kabulü ile, KONYA İli, HALKAPINAR İlçesi, MERKEZ Köyü/mah. Cilt 1, hane 2’de nüfusa kayıtlı, MEHMET ve AYŞE’den olma, 12/03/1980 doğumlu, … TC kimlik no’lu, davacı CANSU ile aynı hanede nüfusa kayıtlı ALİ ve GÜL’den olma 11/01/1982 doğumlu, … TC kimlik no’lu, davalı REŞİT’in TMK’nın 166/1 maddesi gereğince BOŞANMALARINA” karar verilmiştir.

Mahkemeniz ilamının tarafların BOŞANMALARINA dair bu kısmının davanın taraflarınca istinafa konu yapılmamış olması nedeniyle ilamın BOŞANMAYA dair olan kısmının kesinleşmesinin yapılarak kararın ilgili Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi için müzekkere yazılmasını talep ediyoruz.

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda izah edilen nedenlerle ilamın BOŞANMAYA dair olan kısmının kesinleşmesinin yapılarak kararın ilgili Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi için müzekkere yazılmasına karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.

İlk Derece Mahkemesinin Verdiği Boşanma Yönünden Kısmi Kesinleşme Kararı

ADANA 5. AİLE MAHKEMESİ

Esas No: [Dosya numarası]

KESİNLEŞME ŞERHİ

Mahkememizden verilen işbu 08/12/2022 tarihli hükmün davacı karşı davalı vekili Av. Saim İncekaş’a ve davalı karşı davacı vekili Av. Ahmet’e 15/01/2023 tarihinde tebliğ edildiği, davalı karşı davacı tarafça karara karşı maddi ve manevi tazminata ilişkin kurulan hükümler yönünden istinaf kanun yoluna başvurulduğu, istinaf dilekçesinin davacı karşı davalıya tebliği üzerine davacı karşı davalı tarafça katılma yoluyla maddi – manevi tazminat, tedbir – iştirak nafakasına ilişkin kurulan hükümler yönünden istinaf kanun yoluna başvurulduğu, taraflarca katılma yoluyla istinaf süresi de dahil olmak üzere yasal süresi içerisinde boşanma, velayet ve şahsi ilişkiye dair kurulan hükümler yönünden istinaf kanun yoluna başvurulmadığı, bu suretle boşanma, velayet ve şahsi ilişkiye dair kurulan hükümler yönünden mahkememiz kararının kısmi olarak 25/04/2023 tarihinde kesinleştiği tasdik olunur. 11/05/2023

[Yazı İşleri Müdürü] [Hakim]

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir