İİK Madde 153
İcra ve İflas Kanunumuzun 153. maddesi şu şekildedir:
MÜŞTEREK HÜKÜMLER – İpotekli alacakta alacaklının gaip bulunması veya borcu almaktan imtinaı
Madde 153 – İpotekle temin edilmiş ve vadesi gelmiş bir alacağın borçlusu icra dairesine müracaatla alacaklısının gaip ve yerleşim yerinin meçhul bulunduğunu veya borcu almaktan ve ipoteği çözmekten imtina ettiğini beyan ederse icra dairesi on beş gün içinde daireye gelerek parayı almasını ve ipoteği çözmesini alacaklıya usulüne göre tebliğ eder. Alacaklı bu müddet içinde gelmediği veya gelipte kanunen makbul bir sebep beyan etmeksizin parayı almaktan ve ipoteği çözmekten imtina eylediği takdirde borçlu borcunu icra dairesine tamamiyle yatırırsa icra mahkemesi verilen paranın alacaklı namına hıfzına ve ipotek kaydının terkinine karar verir. Bu karar tapu dairesine tebliğ edilerek ipotekli taşınmazın sicilline geçirilir.
Vadesi gelmeyen borcun ipotek senedi mucibince işlemiş ve işleyecek bütün faizleri ile birlikte tediyesini deruhde eden borçlu hakkında da yukarıki hüküm cereyan eder.
(Mülga 3. fıkra: 14.01.2011 – 6103 S.K/Madde 41)
Başlık
İİK’nın 153. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: BEŞİNCİ BAP: Rehnin Paraya Çevrilmesi İle Takip – MÜŞTEREK HÜKÜMLER
Madde başlığı şu şekildedir: İpotekli alacakta alacaklının gaip bulunması veya borcu almaktan imtinaı