Türk Ceza Kanunu Madde 290

TCK 290. Madde

Türk Ceza Kanunumuzun 290. maddesi şu şekildedir:

Adliyeye Karşı Suçlar – Resmen teslim olunan mala elkonulması ve bozulması

Madde 290 – (1) Hükmen hak sahiplerine teslim edilen taşınmaz mallara tekrar elkoyan kimseye üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Muhafaza edilmek üzere başkasına resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan taşınır malın bu kişinin elinden rızası dışında alınması halinde hırsızlık, cebren alınması halinde yağma, hileyle alınması halinde dolandırıcılık, tahrip edilmesi halinde mala zarar verme suçuna ilişkin hükümler uygulanır. Kişinin bu malın sahibi olması halinde, verilecek cezanın yarısından dörtte üçüne kadarı indirilir.


Başlık

TCK’nın 290. maddesinin ait olduğu bölüm başlık ismi şu şekildedir: İKİNCİ KİTAP: Özel Hükümler – DÖRDÜNCÜ KISIM: Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler – İKİNCİ BÖLÜM: Adliyeye Karşı Suçlar

Madde başlığı şu şekildedir: Resmen teslim olunan mala elkonulması ve bozulması


Gerekçe

Türk Ceza Kanunu’nun 290. maddesinin gerekçesi şu şekildedir:

HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METNİN GEREKÇELERİ

Madde 460. Madde, hükmen sahiplerine teslim edilen taşınmaz mallara tekrar el atılmasını veya muhafaza edilmek üzere resmi makamlarca, resmen teslim edilen taşınır malların alınması veya tahrip edilmesini veya ortadan kaldırılmasını cezalandırmakta ve böylece aynı zamanda mülkiyet ve zilyetlik haklarını korumakta böylece Devlet otoritesine itaati sağlamak amacını gütmektedir. Suçun koruduğu değer mal değil ve fakat Devletin otoritesidir.

Birinci fıkra, hükmen el çektirilip hak sahiplerine teslim edilen taşınmaz malların tekrar zabt ve işgalini, ikinci fıkra ise, saklanmak üzere başkasına resmen teslim edilen taşınır malların sahibi tarafından alınmasını veya ortadan kaldırılmasını cezalandırmaktadır.

Üçüncü fıkra, saklayanın taksirli fiilinden yararlanılarak suç işlenmiş ise faile daha hafif bir yaptırım uygulanacağını belirtmektedir.

Son fıkrada, cezayı ağırlaştırıcı nedenler gösterilmektedir. Bunlar, suçun mühür bozmak veya içlerinden en az birisi silahlı birden fazla kimse tarafından veyahut cebir ve şiddet veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halleridir.

1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Kanunun karşılığını oluşturan 310 uncu maddesinde mühür bozmak dışındaki cezayı ağırlaştırıcı nedenin oluşması için suçun birden ziyade silahlı kimseler tarafından cebir ve şiddet kullanılmak suretiyle işlenmesi gerekmektedir. Fiilin vahim olan bu tipinin oluşmasının bu kadar değişik koşulların bir araya gelmesine tabi tutulması anlaşılamadığından yine 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Kanunun 277 nci maddesindeki düzenleme de göz önünde bulundurularak içlerinden en az birisi silahlı birden fazla kimse tarafından işlenmesi haliyle cebir ve şiddet veya tehditle işlenmesi halleri birbirinden ayrı ağırlaştırıcı nedenler olarak kabul edilmiş ve fıkra buna göre düzenlenmiştir.

Bu madde bakımından 201 inci maddenin gerekçesine de bakılmalıdır.

ADALET KOMİSYONU RAPORU

Maddenin birinci fıkrasında, hükmen hak sahiplerine teslim edilen taşınmaz mallara tekrar elkonulması suç olarak tanımlanmıştır.

İkinci fıkrada ise, muhafaza edilmek üzere başkasına resmen teslim edilen taşınır malların alınması veya tahrip edilmesini veya ortadan kaldırılması halinde, nasıl cezaya hükmedileceği belirtilmiştir. Keza, bu fıkrada, kişinin bu malın sahibi olması halinde verilecek cezada yapılacak olan indirim oranı belirlenmiştir.


TBMM Kabul Metni

290 ıncı maddeyi okutuyorum:

Resmen teslim olunan mala elkonulması ve bozulması

MADDE 290. – (1) Hükmen hak sahiplerine teslim edilen taşınmaz mallara tekrar elkoyan kimseye üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Muhafaza edilmek üzere başkasına resmen teslim olunan rehinli veya hacizli veya herhangi bir nedenle elkonulmuş olan taşınır malın bu kişinin elinden rızası dışında alınması hâlinde hırsızlık, cebren alınması hâlinde yağma, hileyle alınması hâlinde dolandırıcılık, tahrip edilmesi hâlinde mala zarar verme suçuna ilişkin hükümler uygulanır. Kişinin bu malın sahibi olması hâlinde, verilecek cezanın yarısından dörtte üçüne kadarı indirilir.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir