Boşanma Kararının Türkiye’de Tanıma ve Tenfizi

Yurtdışında bir boşanma kararı aldırdınız ve bu kararın Türkiye’de de geçerliği olmasını mı istiyorsunuz? Evet, günümüzde Türkiye’de yaptıkları evlilik ardından yurtdışına yerleşen çiftler yaşadıkları sorunlar nedeniyle yurtdışında boşanabiliyorlar. Eşler yurtdışında boşandıklarında yurtdışında verilen mahkeme kararı Türkiye’de maalesef geçerli olmuyor. Bu kararın geçerli olması için boşanma kararının bizzat Türk Mahkemelerinde tanıma ve tenfiz davası açılarak onaylatılması gerekiyor.

Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi

Tanıma ve tenfiz sözcüklerinin anlamları ve sonuçları farklıdır. Tenfiz davası daha çok kazanılan bir alacak söz konusu olduğunda gündeme gelir. Örneğin yurtdışındaki aile mahkemesi boşanma davasında sizin lehinize 50.000 TL tazminata hükmetti. Bu durumda siz bu kararı Türkiye’de “tenfiz” ettirmelisiniz ki yaptırım uygulama hakkınız olsun. Tenfiz ile birlikte yurtdışındaki mahkeme kararı icra bir kabiliyet kazanır.

Tanıma davasında ise örneğin boşanma kararı verilmiş ise bu kararın Türkiye’de de aynen kabul edilmesi sağlanır. Adı üstünde olduğu gibi yurtdışındaki mahkeme kararı Türkiye’de de tanınır ve kesin hüküm etkisi kazanır. Anlaşılacağı üzere yurtdışında verilen boşanma kararının Türkiye’de de geçerli olması için sadece “tanıma” davası açmanız yeterli olacaktır. 

Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi Davası Nasıl Açılır?

Tanıma ve tenfiz davalarında usul, görevli mahkeme ve dava sürecini şu makalemizde incelemiş idik. Detaylı bilgi için ilgili yazımızı incelemenizde fayda vardır.

Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi İçin Gerekli Belgeler

  • Yabancı mahkeme kararının o ülkenin resmi kuralları çerçevesinde onaylanmış ve tercüme edilmiş örneği,
  • Yabancı ülke mahkeme kararının yine o ülkenin resmi kurallarınca kesinleştiğini gösteren ve tercüme edilmiş belge,
  • Bu belgelerin uluslararası geçerlilik taşıması için “apostil” şerhi ile mühürlenmesi gerekir.
Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi

Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi Davası Nasıl İlerler?

Yurtdışında verilmiş olan boşanma kararının tanınması ve tenfizi aslında bir “tespit davası” niteliğindedir. Tebligat süreci ve diğer işlemler dosya üzerinden ilerler. Hakim yukarıda değindiğimiz şartları ve gerekli belgelerin uygun olup olmadığını araştırır. 

Bu davalarda kişinin açacağı dava yurtdışında boşanmış olduğu eşine karşı yöneltilir. Yani eski eş davalı konumundadır. Dava dilekçesi ve tensip tutanağı davalı eşe gönderilir. Çünkü davalı eşin bu davaya itiraz etme ve savunma yapma hakkı vardır. 

Tanıma ve tenfiz davaları basit yargılama usulü ile yürütülür. Bu sayede yazın adli tatilde dahi bu davalar devam eder. Davayı açan taraf her duruşmaya katılmalıdır, aksi taktirde davası düşer. İyi haber şudur ki davaya bizzat sizin katılmanıza gerek yoktur, sizin yerinize avukatınızın katılması da yeterlidir.

Boşanmanın Tanınması ve Tenfizi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkemeler

Boşanma ve boşanmaya bağlı diğer davalar yani velayet, nafaka, mal paylaşımı davalarına ilişkin yabancı bir mahkeme kararının Türkiye’de tanınması veya tenfizinde Aile Mahkemeleri görevlidir. Bilindiği üzere bulunduğunuz yörede Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Asliye Hukuk Mahkemesi bu davayı Aile Mahkemesi sıfatıyla görür.

Yetkili mahkemeye gelelim; bu davalarda yetkili mahkeme davacının yani tanıma ve tenfiz isteyen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeridir. Eğer kişinin Türkiye’de yerleşim yeri yok ise Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden biri yetkili sayılmaktadır.(Bu yetki kuralı kesin değildir, yani davalı taraf itiraz etmediği sürece dilediğiniz yer mahkemesinde bu davayı açabilirsiniz.)

Yeni Düzenleme ile Çiftler Türkiye’de Dava Açmadan Türk Konsolosluklarında Tanıma İşlemi Yapabilecekler

Eğer ki her iki eş de yurtdışında Türk Konsolosluğunda hazır bulunur ve Konsolosluğun bulunduğu ülke mahkemelerinin vermiş olduğu mahkeme kararının tanınmasını isterler ise bu durumda imza atmaları neticesinde boşanma kararı Türkiye’de de tanınmış sayılacaktır.

Bu düzenleme 2018 yılında kabul edilmiş olup yurtdışında yaşayan eşlerin boşanma kararını Türkiye’de tanıtmalarını son derece kolaylaştırmıştır.

Sonuç olarak bu yazımızda Avukat Saim İNCEKAŞ kaleminden boşanma kararının tanıma ve tenfizini anlatmış olduk. Aile hukuku ve boşanma davaları hakkında diğer sorularınız için kendisine 0534 910 97 43 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dizin