Mahkeme kararı, Shell’in dünyanın en kirli yerlerinden biri olan Nijer Deltası’ndan sorumlu tutulmasını isteyen çevreciler için büyük bir başarı oldu.
Hollanda temyiz mahkemesi Cuma günü, petrol devi Shell’in Nijer Deltası’ndaki petrol sızıntılarından sorumlu olduğunu ve geçim kaynakları kirlilik nedeniyle yok olan çiftçilere tazminat ödemesi gerektiğini söyledi.
Lahey Temyiz Mahkemesi kararı, Hollanda merkezli Shell’i, yerel mahkemenin kararını bozarak sorumlu tuttu.
Shell, sızıntıların kendi ihmalinden çok petrol hırsızlarının yaptığı zararlardan kaynaklandığını iddia etti ancak kanıtlayamadı. Yargıç Michiel Bonneur mahkeme salonunda Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle çoğunlukla boş olan “Bu, sızıntıların neden olduğu zarardan Shell Nijerya’yı sorumlu kılıyor” dedi.
Dava, çevre örgütü Milieudefensie ve dört Nijeryalı çiftçinin Shell aleyhindeki bir şikayette İngiliz-Hollandalı devin bölgedeki petrol boru hatlarını koruyup bakımını yapmadığını ve yerel çevreyi yok ettiğini iddia ettikleri 2008 yılına dayanıyor. Eric Dooh, Elder Friday Alfred Akpan, Chief Fidelis A. Oguru ve Alali Efanga, daha önce çiftçi olarak geçimlerini sağlayabildiklerini, ancak şimdi arazinin çok zarar gördüğünü, geçim kaynaklarının gittiğini ve aileleri ve komşularının sık sık hastalandığını ve hatta bazılarının kirlilik nedeniyle öldüğünü belirtti.
Petrol üretimi 1950’lerde Batı Afrika’da aşağı yukarı Belçika büyüklüğünde bir alan olan Nijer Deltası’nda başladı. Uluslararası Af Örgütü’nün “dünyanın en kirli yerlerinden biri” dediği bölgeden şu anda günde yaklaşık 2 milyon varil çıkarılıyor. Shell, 2008’de bölgedeki iki sızıntı için Nijerya’da bugüne kadarki en büyük ceza olan 83 milyon dolarlık cezayı ödedi.