Avrupa Birliği, bir aşı üreticisi tarafından blok dışına doz ihraç etmeyi engellemekle tehdit ettikten sonra, Dünya Sağlık Örgütü daha zengin ülkeleri pandemiyi daha da kötüleştirebilecek aşı istifçiliğine karşı koymak amacıyla çağrıda bulundu.
Dünya sağlık örgütü zengin ve fakir ülkeler arasındaki aşı dağılımı dengesizliğinin önlenmesi için dünyaya çağrıda bulundu. Zengin ülkelerin aşı istifleyerek gereğinden fazla stok yapmasının doğru olmadığını belirtti.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, yeni koronavirüsün Çin’de ortaya çıktığı günden beri en pandemiden kurtulmanın tek yolu olarak görülen aşıları güvence altına almak için yarışıyor. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından izlenen verilere göre, geçen hafta 99.501 ölüm bildirildi. Resmi ölü sayısı 2,2 milyondan fazladır.
Yine de yeni bir umut verici eğilim ortaya çıkıyor: Yeni teyit edilen enfeksiyonların sayısı düşmeye devam ediyor. 850.000’den fazla yeni enfeksiyonun rapor edildiği 8 Ocak civarında zirve yaptığından beri, Perşembe günü yaklaşık 590.000 doğrulanmış vaka rapor edildi. DSÖ, geçen hafta yeni vakaların %15 düştüğünü söyledi. Düşüş, Amerika ve Avrupa’da tecrit ve toplantı yasakları gibi çevreleme önlemlerinin bir sonucudur, iki bölge açık ara virüs tarafından en sert vurulan bölgelerdir.
Şimdiye kadar, aşılar dünya çapında çok dengesiz bir şekilde dağıtıldı. ABD, 26 milyondan fazla dozla en çok aşı uygulayan ülke oldu. Çin yaklaşık 23 milyon aşı uyguladığını bildirdi. İngiltere ve İsrail de çabalarında gayet iyi. Oxford Üniversitesi’ne bağlı bir araştırma projesi olan Our World in Data’ya göre, her 100 kişiden 50’sinin aşı olduğu İsrail, dünyadaki kişi başına en yüksek aşılama oranına sahip ülke.
