Adana Vergi Mahkemesi Başkanlığına
(Yürütmeyi durdurma istemlidir)
Davacı:
Davalı: Adana Vergi Dairesi Başkanlığı
Tebliğ tarihi :
Dava konusu: Mükellefiyet takip şekli genel esaslara tabii olan şirketimizin Adana Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından genel esaslardan çıkarılarak özel esaslara alınması nedeni ile yüce mahkemenize bu davayı açma mecburiyetimiz hasıl olmuştur.
Yürütmeyi durdurma talebi: Mükelleflerin genel esaslardan özel esaslara alınabilmesi için hangi gerekçeler ve yasal dayanakların zuhur bulması gerektiğini belirleyen 3065 sayılı KDV kanunun 84 no’lu tebliği 2. kısmındaki esasların hiç bir tanesi oluşmadan anayasamızın 48, 49, 73 maddeleri ilgili bentlerine, vergi kanunlarına, tebliğe ve hukuka aykırı olarak şüphe gerekçesi ile davalı idare tarafından genel esaslardan çıkarılıp özel esaslara alınması geri dönülmesi çok zor maddi – manevi zararlara meydan verdiğinden 2577 sayılı yasanın 27/2. Maddesi uyarınca dava sonuçlanıncaya kadar teminat aranmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebidir.
Savunmamız: Şirketimizin genel esaslara tabi mükellefiyetten özel esaslara tabi mükellefiyete alındığını sözlü olarak öğrendiğimizde Adana Vergi Dairesine müracaat ederek özel esaslara alınmamızı gerektirecek hiçbir olumsuzluğumuzun olmadığını, tüm beyannamelerimizi verdiğimizi, şirketimizin adresinde fiilen faaliyetine devam ettiğini şirketimiz hakkında herhangi bir vergi inceleme raporunun ve olumsuz tespitin olmadığını belirterek hangi gerekçe ile bu uygulamanın yapıldığının tarafımıza bildirilmesini ve bu uygulamanın usulsüz, yersiz, kanuna aykırı olduğunu belirterek acilen bu uygulamadan vazgeçmelerini ve genel esaslara alınmamızı talep ettik.
Talebimize istinaden Adana Vergi Dairesi 3065 sayılı KDV kanununun 84 no’lu tebliği hükümlerine göre gelir idaresi başkanlığı risk analiz merkezince smiyb kullanma şüphesi nedeni ile incelemeye sevk edilen mükellefler listesine tamim edildiğimizi buna istinaden de 2010/2 sayılı katma değer vergisi iç genelgesi hükümleri gereğince genel esaslardan özel esaslara alındığımızı belirtmiştir.
3065 sayılı KDV kanununun 84 no’lu tebliği 2. kısmında hangi Sartlarda bir mükellefin genel esaslardan özel esaslara alınacağı 4 şart ile açıkça belirtilmiştir;
84 nolu teblig 2.kısım özel esaslara alınacak mükelleflere iliskin ;
1. şart – mükellef hakkında olumsuz bir inceleme raporunun bulunması (ekli vergi dairesi yazısından da anlaşılacağı üzere şirketimizle alakalı bugüne kadar herhangi bir inceleme olmadığı gibi şirketimiz hakkında da herhangi bir olumsuz rapor bulunmamaktadır)
Dolaysıyla bu madde gerekçesi ile özel esaslara alınmamız imkansızdır.
2. şart – olumsuz bir inceleme raporu olmamakla birlikte haklarında olumsuz tespit bulunan (smiyb kullandıkları, şirketin adresinde bulunmaması, mücbir sebepler haricinde defter ve belgelerini ibraz etmemeleri ve birden fazla döneme ait KDV beyannamelerinin verilmemesi) ve bu olumsuz tespitten dolayı incelemeye sevk edilen mükellefler ekli vergi idaresi yazısından da anlaşılacağı üzere şirketimiz hakkında herhangi bir olumsuz tespit yoktur, şirketimiz adresinde fiilen ticaretini yapmakta kanuni sürelerinde tüm beyannamelerini vermektedir, şirketimizden herhangi bir evrak defter ve belgede istenmemiştir. Dolaysıyla bu madde hükmüne göre de özel esaslara alınmamız imkansızdır:
3. şart – kendileri hakkında katma değer vergisi açısından ihtiyari tahakkuk ve ihtiyari haciz uygulaması bulunan mükellefler (ekli yazıdan da anlaşılacağı üzere şirketimiz hakkında böyle bir uygulamada yoktur) Dolaysıyla bu sebeple de özel esaslara alınmamız imkansızdır
4. şart – işletme kapasitesi ile is hacmi arasında bariz bir nispetsizlik bulunan mükellefler (ekli vergi dairesi yazısından da anlaşılacağı üzere bu konu ile alakalı da vergi idaresi tarafından yapılmış herhangi bir tespit yoktur) Bu sebeple de özel esaslara alınmamız imkansızdır.
Yukarıda saydığımız 3065 sayılı KDV kanununu 84 no’lu tebliği 2. kısım özel esaslara alınacak mükellefler şartlarının hiçbir tanesi oluşmadan vergi idaresi tarafından genel esaslardan çıkarılıp özel esaslara alınmamız anayasamızın 48. Madde 2. bent, 49. madde 2. Bent ve 73. Madde 3. bentlerine de tamamen aykırı düşmektedir.
Hukuki nedenler: Anayasamızın 48 , 49 , 73 . Maddeleri ilgili bentleri 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 3065 sayılı katma değer vergisi kanunu , KDV kanunun 84 no’lu tebliği ve bu konu ile alakalı Danıştay kararları (Danıştay 9. daire e:2009/5333 k: 2009/4172 , e:2006/3921 k:2008/230 Danıştay 3. Daire e:2007/4267 k:2010/1716)
Sonuç ve talep: Gerek yukarıda arz ve izaha çalıştığım hukuki sebepler ve gerekse Yüce Mahkemenizin dikkate alacağı diğer sebeplerle;
1- Adana Vergi Dairesi Müdürlüğünün Anayasamıza, vergi kanunlarına ve hukuka aykırı olarak yaptığı bu uygulama telafisi imkansız olan maddi ve manevi zararlara sebep vereceğinden 2577 sayılı yasanın 27/2. Maddesi uyarınca dava sonuçlanıncaya kadar teminat aranmaksızın yürütmenin durdurulmasına,
2- Şirketimize yapılan bu hukuksuz uygulamanın iptali ile şirketimizin özel esaslardan çıkarılarak genel esaslara alınmasına,
3- Dava giderlerinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla yüce mahkemenizden arz ve talep ederiz.