Özel Usulsüzlük Dava Dilekçesi Örneği

ADANA (…) VERGİ MAHKEMESİ

SAYIN BAŞKANLIĞINA

DAVACI:

VERGİ KİMLİK NO:

DAVALI: SEYHAN VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ/ADANA

DAVA KONUSU VERGİ CEZA İHBARNAMESİNİN;

TARİHİ:

SAYISI:

TEBLİĞ TARİHİ:

DAVA KONUSU VERGİ VE CEZANIN;

NEV’İ: Özel Usulsüzlük Cezası

MİKTARI:

DÖNEMİ:

KONU:

Şirketimiz hakkında, Vergi Müfettişi tarafından tanzim edilen, … tarih ve … sayılı vergi inceleme raporuna istinaden, davalı … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nce kurumumuz adına, 213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi kapsamında kesilen özel usulsüzlük cezasının iptali ile vekâlet ücreti de dahil, tüm yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesi istemlerini içerir dava dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR:

1-) … tarihinde … ticaret sicil numarası ile kurulan ve kırtasiye ürünlerinin toptan ticareti faaliyetinde bulunan Şirketimiz adına, iş bu tarih itibariyle … vergi kimlik numarasında davalı … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nce mükellefiyet tesis olunmuştur. Firmamız söz konusu ticari faaliyetini, kuruluş tarihinden … tarihine kadar davalı … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün, yetki sahasında kalan … adresinde, … tarihleri arasında ise … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün, yetki sahasında kalan … adresinde sürdürmüştür. … tarihinden itibaren ise ekonomik faaliyetimizi, yine davalı … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün, yetki sahasında kalan … adresinde sürdürmekteyiz. İş bu nedenle mezkûr davalı … Vergi Dairesi Müdürlüğü bünyesindeki vergi mükellefiyetimiz halen devam etmektedir.

2-) Şirketimiz, ticari faaliyete başladığından bugüne kadar, söz konusu vergi mükellefiyetine ilişkin tüm vergisel yükümlülüklerini, kanuni süresi içerisinde ve eksiksiz olarak yerine getirmeye çalışmıştır. (İşi başlamayı ve adres değişikliğini bildirme, beyanname verme, bildirimde bulunma, vergi ödeme, defter tutma ve tasdik etme, yasal defter ve belgeleri saklama ve ibraz etme, belge alma ve verme vb.)

3-) Bu aşamada şirketimizin, … takvim yılına ait yasal defter ve belgeleri Vergi Müfettişi tarafından talep edilmiş olup, mezkûr evrak 15 günlük yasal süresi içerisinde adı geçen inceleme elemanına ibraz edilmiştir. Müteakiben yürütülen eksik inceleme neticesinde de ihtilaflı vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak, firmamız hakkında katma değer vergisi yönünden, Vergi Müfettişi tarafından dava konusu edilen idari işlemlere esas teşkil eden, … tarih ve … sayılı vergi inceleme raporu düzenlenmiştir. (Ek 1: … Tarih ve … Sayılı Vergi İnceleme Raporu)

4-) Bahse konu katma değer vergisi vergi inceleme raporunda özetle; şirketimizce, … takvim yılında, KDV indirimlerinde kullanılan ve ticari kazancının tespitinde maliyet unsuru olarak dikkate alınan, KDV hariç toplam tutarı … TL olan, muhtelif mükellefler tarafından, şirketimiz adına tanzim edilmiş faturaların tamamının sahte olduğu belirtilmiş ve netice itibariyle 213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi kapsamında sahte faturalarla tevsik edildiği varsayılan belgesiz alışların % 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmesi önerilmiştir.

5-) Müteakiben de davalı … Vergi Dairesi Müdürlüğü, bahsi geçen vergi inceleme raporuna istinaden, dava konusu edilen vergi ceza ihbarnamesini düzenlemiş ve … tarihinde ekini teşkil eden vergi inceleme raporuyla birlikte kurumumuza elektronik ortamda tebliğ etmiştir. (Ek 2: Vergi Ceza İhbarnamesi)

6-) Şirketimiz, ticari faaliyete başladığı günden itibaren hiçbir zaman vergi kaçırmamış ve adına cezalı olarak re’sen vergi tarh olunmasını gerektiren bir eylemde bulunmamıştır. Bunun neticesinde de … tarihinde muttali olunan cezaya karşı, herhangi bir hukuksuzluk yapılmadığı inancıyla, dava açma kararı alınmıştır. Bu kapsamda da hukuki temelden yoksun ve hiçbir yasal dayanağı bulunmayan bahse konu idari işlemin iptali istemiyle, dava açma zarureti hasıl olmuş, akabinde de 30 günlük yasal süresi içerisinde Yüce Mahkemeniz nezdinde iş bu ihtilaf yaratılmıştır.

7-) 213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi uyarınca tatbik edilen dava konusu özel usulsüzlük cezasının kesilebilmesi için gerekli olan kanuni şartlar olayımızda gerçekleşmemiştir.

213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilebilmesi için cezayı gerektiren fiilin tüm unsurlarının tereddüde mahal vermeyecek şekilde kanıtlanması gerekmektedir. Anılan vergi inceleme raporunda ise bu yönde bir tespit mevcut bulunmamaktadır. Bu itibarla dava konusu edilen mezkûr özel usulsüzlük cezası hukuka aykırıdır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Yasası’nın fatura ve benzer evrak vermeyen ve almayanlara kesilecek özel usulsüzlük cezalarını düzenleyen 353/1-1’inci maddesinde; “verilmesi ve alınması icap eden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzunu vermeyen ve almayanlardan, her birine, her fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu için maddede belirtilen oranda özel usulsüzlük cezası kesileceği” hükmüne yer verilmiştir.

Sözü edilen madde metninin bir bütün olarak değerlendirilmesinden anlaşılacağı üzere, iş bu madde uyarınca ceza kesilebilmesi için öncelikle maddede sayılan belgelerin verilmediğinin ve alınmadığının belirlenmesi ve bu belgeleri vermeyen ve almayanların saptandığına ilişkin hukuken geçerli bir tespitin mevcut olması gerekmektedir.

Özel usulsüzlük cezasının kesilmesini öngören koşulları düzenleyen Kanun maddesinde belirtilen unsurlar, uyuşmazlık konusu olayda gerçekleşmemiştir. Bu durumda idari cezalar için de geçerli olan, “cezayı gerektiren fiilin tüm unsurları tamam olmadan failin cezalandırılamayacağı” yolundaki genel ceza hukuku ilkesi, varsayım ya da kıyas yoluyla ceza tayinine olanak tanımadığından davalı İdare’ce şirketimiz adına, 213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi kapsamında kesilen özel usulsüzlük cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Mamafih fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmamasının yaptırıma bağlandığı bahsi geçen maddede, bu yaptırımın uygulanmasını gerektiren eylemin, gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonraki zaman diliminde ve özellikle eylemin vergi kaybı yaratmasından sonra da uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir açıklık bulunmamaktadır.

Her ne kadar maddenin sonraki fıkrasında, maddede yazılı usulsüzlükler sonucunda vergi ziyaı da meydana geldiği takdirde bu ziyaın gerektirdiği vergi cezalarının ayrıca kesileceği düzenlenmiş ise de, tersine durumlarda ve özellikle takvim yılının kapanmasından sonra belirlenen ve vergi kaybı bulunan her olayda ilgililere ayrıca özel usulsüzlük cezası kesileceği yolunda bir düzenleme yapılmamıştır.

Yukarıda anılan Yasa’nın 353’üncü maddesinde yer aldığı üzere özel usulsüzlük cezası şekle ve usule aykırılıkların yaptırımı olduğundan, yasa yapıcı tarafından, fatura ve benzeri belgelerin alınıp verilmemesi suretiyle mükelleflerin belge düzenine aykırı davranışlarının vergi kaybı doğup doğmamasına bakılmaksızın ve vergi kaybı doğmasını önleyici biçimde yaptırıma bağlanmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla 353’üncü madde, takvim yılının kapanmasından sonra ve zamanaşımı içinde vergi incelemesiyle belirlenen ve vergi kaybı doğuran olaylardan yola çıkılarak, yılı içinde belge düzenine aykırı davranıldığı yaklaşımıyla ceza kesilmesini öngören bir düzenleme içermemektedir.

Olayımızda da, … takvim yılına ilişkin işlemleri incelenen şirketimiz adına, hesap döneminin kapanmasından sonra düzenlenen, … tarihli vergi inceleme raporuna dayanılarak ceza kesilmesinin maddenin getiriliş amacına aykırı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Sonuç itibariyle, 213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi uyarınca kesilen dava konusu özel usulsüzlük cezasında bu yönüyle de yasal isabet bulunmamaktadır. Danıştay’ın yerleşik hale gelmiş içtihatları da iş bu istikamettedir.

😎 Son olarak şu hususu ifade etmeliyiz ki, yukarıda yaptığımız açıklamalar göstermektedir ki, dava konusu edilen idari işlem, sebep, konu, yetki, şekil ve maksat yönlerinden hukuken sakattır. Bu bağlamda söz konusu idari işlemin, daha açık bir ifadeyle çekişmeye konu özel usulsüzlük cezasının iptal edilmesi gerekmektedir.

Tüm bu açıklamalar ışığında, vergi inceleme raporuna istinaden, şirketimiz adına, 213 sayılı VUK.’un 353/1-1’inci maddesi kapsamında kesilen özel usulsüzlük cezasının terkin olunması gerekmektedir.

HUKUKİ NEDENLER: Anayasa, İYUK., VUK., AATUHK., HMK., KDVK., GVK., KVK., TCK., İlgili Genel Tebliğler ve sair ilgili tüm mevzuat ile yargısal içtihatlar.

DELİLLER: Şirketimize vergi dairesi tarh ve takip dosyaları, vergi dairesi işlem dosyası, yasal defter ve belgelerimiz, ticaret sicil kayıtlarımız, imza sirküleri, vekâletname sureti, vergi inceleme raporu, vergi ceza ihbarnamesi, kurumlar vergisi, kurum geçici vergi, gelir stopaj vergisi ve KDV beyanname örnekleri, alt firmaların vergi dairesi tarh dosyaları, fatura nüshaları, ödemelere ilişkin belgeler, örnek Danıştay kararları, bilirkişi incelemesi ve sair ilgili tüm kanuni deliller.

SONUÇ VE İSTEM: Arz olunan sebeplere ve Yüce Mahkemenizce re’sen gözetilecek hususlara istinaden; dava konusu edilen özel usulsüzlük cezasının iptal edilmesine ve vekâlet ücreti de dahil, tüm yargılama giderlerinin davalı tarafa tahmiline karar verilmesini asaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.

DAVACI

EKLER:

1-) Vergi İnceleme Raporu

2-) Vergi Ceza İhbarnamesi

3-) İmza Sirküleri

  • İlk yayınlanma tarihi: 15 Mart 2021

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bize WhatsApp'tan ulaşın!