
Vekalet Ücreti Ne Demektir?
Açılan davada taraflar bizzat davalarını açıp yürütebilecekleri gibi, vekil vasıtasıyla temsil edilebilirler. Vekil vasıtasıyla temsil edilen taraf davayı kazandığı takdirde, davada haksız olan karşı tarafa yüklenecek olan ücrete “vekâlet ücreti” denir. Vekâlet ücreti, her yıl için yeniden belirlenerek ilan edilen “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine” göre hesaplanır.
Davada haklı çıkan taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilebilmesi için, o davanın başından sonuna kadar asilin vekil tarafından temsil edilmiş olması şart değildir. Hangi aşamada olursa olsun, davada bir vekil ile temsil edilen taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilir.
Vekalet Ücreti Bir Yargılama Gideridir
Vekâlet ücreti yargılama giderlerindendir. Vekâlet ücreti davada haksız çıkan taraftan alınarak, haklı çıkan tarafa verilmesine karar verilir. Yargılama gideri olan vekâlet ücreti, Avukatlık Ücret Tarifesine göre hesaplanır. Yargılama gideri olarak karara bağlanan vekâlet ücretinde, vekil ile müvekkil arasında yapılan ücret sözleşmesi dikkate alınmaz.
Mahkeme, davada haksız çıkan tarafı kendiliğinden vekâlet ücretine mahkûm eder. Haklı çıkan tarafın bu konuda talepte bulunmasına gerek yoktur. Aynı davada taraflardan biri çok vekil tarafından temsil edilmiş dahi olsa, davayı kazanan taraf lehine sadece bir vekâlet ücretine karar verilir.
0 Yorum