Seçimlik Dava Nedir?

Dava Çeşitlerinden “Seçimlik Dava” Ne Demektir?

Seçimlik borçlarda, seçim hakkı kendisine ait olan borçlu veya üçüncü kişinin bu hakkı kullanmaktan kaçınması halinde, alacaklı seçimlik dava açabilir (HMK md. 112/1).

Seçimlik davada, seçme hakkı, borçluya ya da üçüncü kişiye verilmiştir. Alacaklının böyle bir hakkı yoktur. Alacaklı, seçimlik bir dava açmış olursa, mahkeme, yine de davacıya hangi edimi tercih ettiğini sormalıdır.

Örneğin, borçlu, seçimine göre bir miktar parayı ödemek veya muayyen bir malı teslim etmekle borcundan kurtulacaksa ve tercihini de kullanmamışsa, davacı dava açarak borçlunun(davalının) tercihe tabi edimlerden birine mahkûm edilmesini talep eder. Mahkeme de, seçimlik borçlardan ikisine birden karar verip, kararında bunların seçimlik olduğunu da belirtir.

Demek oluyor ki, Mahkeme, bu gibi hallerde talebi yerinde görürse, deyim yerindeyse, “seçimlik karar” verir. Seçimlik davalar uzmanlık gerektiren bir alandır ve bu alanda Av. Saim İNCEKAŞ’ın pratik temelli paylaştığı bilgileri okumanızda fayda vardır.

Seçimlik karar niteliğindeki hükmü cebri icraya koyan alacaklı, takibin konusunu, hükümde yer alan seçimlik edimlerden birine hasretmek(özgülemek) zorundadır. Ancak bu durum, borçlunun, diğer edim türünü ifa etmek (yerine getirmek) suretiyle borcunda kurtulma hakkını ortadan kaldırmaz (HMK md. 112/3).

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir