Kanun Yararına Bozma Ne Demektir?

Kanun Yararına Bozma Ne Anlama Gelir? Bu makalemizde kanun yararına bozmanın anlamı ve kanun yararına bozmanın nasıl talep edileceği Av. Saim İncekaş tarafından ele alındı.

Kanun yararına bozma, hâkim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinde geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlerde bulunan hukuka aykırılıkları gidermek amacıyla getirilmiş bir kanun yoludur. Kanun yararına bozma başvurusu kesinleşmiş kararlar hakkında olabilir. Bu nedenle kanun yararına bozma olağanüstü kanun yoludur.

Bu kanun yolunun amacı kesinleşen kararlardaki hukuka aykırılıkları gidermek ve kanunların ülke içerisin­de eşit bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır.

Kanun Yararına Bozma İçin Başvuru Süresi Ne Kadardır?

Başvuru için ortada, hâkim veya mahkeme tarafından verilmiş bir karar olmalıdır. Bu karar istinaf ve tem­yiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş olmalıdır. Verilen kararda hukuka aykırılıklar olduğu tespit edil­melidir. Belirtilen şartları taşıyan ilk derece mahkemesinin kararları hakkında hukukilik denetimi yapılması için bu kanun yoluna başvurmak mümkündür.

Kanun yararına bozma talebi, karar veya hükümlerdeki hukuka aykırılığı gören Adalet Bakanlığı tarafın­dan yapılır.

Kanun yararına bozma istemi Adalet Bakanlığı tarafından gidilebilen bir kanun yoludur. Fakat Adalet Ba­kanı tarafından kullanılmamışsa, hükümlünün cezasının kaldırılması veya daha hafif ceza verilmesi amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından gidilebilir

Avukat Saim İNCEKAŞ Adana Avukatlık ve Hukuk Ofisi

Yazar Hakkında: Avukat Saim İncekaş

Saim İncekaş, Adana Barosu'na kayıtlı bir avukattır. 2016 yılından bu yana Merkezi Adana'da bulunan ve kurucusu olduğu İncekaş Hukuk Bürosu'nda çalışmaktadır. Yüksek lisans derecesi ile hukuk eğitimini tamamladıktan sonra bu alanda birçok farklı çalışma yürütmüştür. Özellikle aile hukuku, boşanma, velayet davaları, çocuk hakları, ceza davaları, ticari uyuşmazlıklar, gayrimenkul, miras ve iş hukuku gibi alanlarda uzmandır. Saim İncekaş, sadece Adana Barosu'nda değil, aynı zamanda Avrupa Hukukçular Derneği, Türkiye Barolar Birliği ve Adil Yargılanma Hakkına Erişim gibi dernek ve kuruluşlarda da aktif olarak görev almaktadır. Bu sayede, hukukun evrenselliği konusundaki farkındalık ve hukuk sistemine olan güveni arttırmaya yönelik birçok çalışmada yer almaktadır. Randevu ve Ön Görüşme İçin WhatsApp Üzerinden Hemen İletişime Geçin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir