Kanun Yararına Bozma Ne Anlama Gelir? Bu makalemizde kanun yararına bozmanın anlamı ve kanun yararına bozmanın nasıl talep edileceği Av. Saim İncekaş tarafından ele alındı.
Kanun yararına bozma, hâkim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinde geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlerde bulunan hukuka aykırılıkları gidermek amacıyla getirilmiş bir kanun yoludur. Kanun yararına bozma başvurusu kesinleşmiş kararlar hakkında olabilir. Bu nedenle kanun yararına bozma olağanüstü kanun yoludur.
Bu kanun yolunun amacı kesinleşen kararlardaki hukuka aykırılıkları gidermek ve kanunların ülke içerisinde eşit bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır.
Kanun Yararına Bozma İçin Başvuru Süresi Ne Kadardır?
Başvuru için ortada, hâkim veya mahkeme tarafından verilmiş bir karar olmalıdır. Bu karar istinaf ve temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş olmalıdır. Verilen kararda hukuka aykırılıklar olduğu tespit edilmelidir. Belirtilen şartları taşıyan ilk derece mahkemesinin kararları hakkında hukukilik denetimi yapılması için bu kanun yoluna başvurmak mümkündür.
Kanun yararına bozma talebi, karar veya hükümlerdeki hukuka aykırılığı gören Adalet Bakanlığı tarafından yapılır.
Kanun yararına bozma istemi Adalet Bakanlığı tarafından gidilebilen bir kanun yoludur. Fakat Adalet Bakanı tarafından kullanılmamışsa, hükümlünün cezasının kaldırılması veya daha hafif ceza verilmesi amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından gidilebilir